Bicsérdi Ádám 2021. július 22. 11:46
Gyorsan változtatott a NOB, már megmutatják az olimpián letérdelő játékosokat
Egy női focimeccs, a Nagy Britannia-Chile mérkőzés alatt derült ki, hogy az olimpia hivatalos felületein nyoma sincs a két csapat játékosainak meccs előtti gesztusának.

Ha azt hitted, hogy a foci-Eb végével már nem lesz téma sportolók letérdelése, tévedtél. Mivel az olimpia női futballtornája a hivatalos megnyitó előtt már elkezdődött, máris előkerült a térdelés-vita. Szerdán, Szapporóban rendezték a női Nagy Britannia-Chile  mérkőzését, ahol mindkét csapat játékosai letérdeltek a kezdés előtt. 

A The Guardian információi szerint már a meccs előtt magasról, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) és a tokiói szervezőktől jött utasítás az olimpia social csatornáit kezelő csapat tagjainak, hogy nem mutathatják a letérdelő futballistákat.

Nem csak ezen az egy mérkőzésen térdeltek le a játékosok: az Egyesült Államok, Svédország és Új-Zéland válogatottjának tagjai is éltek a térdelés lehetőségével a meccseik előtt, így tiltakozva a rasszizmus és az online gyűlölet ellen. Azonban egyik mérkőzésről sem látható a térdelést ábrázoló fotó az olimpia hivatalos csatornáin.

A döntés azért furcsa, mert a NOB nemrég lazított szabályrendszerén, és már lehetővé teszi a néma, az ellenfeleket nem zavaró tiltakozást, véleménynyilvánítást a versenyek alatt, az éremátadó ceremóniák kivételével.

Frissítés: A NOB észlelve a sajtóhíreket, csütörtökön már kirakott egy posztot az olimpia hivatalos Twitter-csatornájára, ahol az egyik fotón már látszódik a térdelés.