BFÁ 2021. október 14. 12:11
Meghalt David Kennedy, a Wieden+Kennedy társalapítója
A reklámszakma ikonja 82 évesen hunyt el.

Elsőként az Adweek számolt be arról, hogy október 10-én, 82 éves korában elhunyt David Kennedy, a Wieden+Kennedy ügynökség társalapítója.

David Kennedy (Forrás: Wieden+Kennedy)

Kennedy 1939-ben született Kansasben, majd Chicagóban kezdte reklámos karrierjét. Portlandbe költözve, 1982 április elsején, szándékosan bolondok napján alapította meg Dan Wiedennel közösen a nevüket viselő ügynökséget.

Az ügynökség híre főleg egy másik portlandi céggel, a Nike-val közös munkáknak köszönhetően terjedt el hamar. Kennedy dolgozott például a Nike első Just Do It kampányain többek között Michael Jordannel és Spike Lee-vel. A Wieden+Kennedy az évek során olyan márkákkal dolgozott együtt a popkultúrát meghatározó reklámokon, mint az Old Spice, az Electronic Arts, a KFC, a Heinz vagy a McDonald's.

A Wieden+Kennedy régóta ellenáll a felvásárlási szándékoknak, így egy ez az egyik utolsó független ügynökségi hálózat a globális piacon. Az Adweek 1991 óta ötször választotta a céget az év amerikai, és háromszor az év globális ügynökségének. Az ügynökségnek jelenleg 1400 munkatársa van a világ 8 különböző pontján.

Kennedy 1995-ben vonult vissza a reklámipartól, hogy a szobrászatára és jótékony projektjeire koncentrálhasson. Műveiből néhány a MoMA állandó kiállításán is látható.