hero
Kreatív 2021. december 01. 15:22
Lerántja a leplet a kis kedvencek titkos életéről a guruló macskarobot
A MeowMate egy buta arcú guruló robot, ami társaságot biztosít a lakásban hagyott macskáknak, és egyben kémkedik is utánuk. Így lesz nyilvános a kis kedvencek titkos élete.

A Yankodesign.com-on megjelent poszt szerzője szerint minden macskatulajdonos tanúsíthatja, hogy a macskáknak valójában nincs igazán szükségük a gazdájukra, a függő viszony inkább fordítva működik. Bár a cicák kitűnően elvannak akkor is, ha a gazdájuk kénytelen egyedül hagyni őket a lakásban, már a macskák szórakoztatására is fejlesztettek robotot. A kínai Joint Technology Co. által tervezett, piacra még nem került MeowMate egy olyan kütyü, amely egész nap követi a háziállatokat, és amellett, hogy társaságot biztosít a ház négylábú urainak, szemmel is tartja őket. 

A két keréken guruló, macskafülekkel és kissé együgyű arccal rendelkező eszköz csak első látásra tűnik játéknak. 1080 pixeles, tiszta és éles képet közvetít a lakásban garázdálkodó házikedvencről, apró késleltetéssel, hogy a hang és a kép szinkronban érkezzen meg az aggódó, vagy kíváncsi gazdikhoz.

A minirobot beindításához le kell majd tölteni a MeowMate alkalmazást, ha kapható lesz, majd be kell kapcsolni a robotot, és be kell olvasni az alján található QR-kódot, hogy összekapcsolódjon a telefonnal. A MeowMate ezután az applikáción keresztül tetszés szerint vezérelhető.

A robot önállóan is képes társaságot biztosítani: beépített érzékelőivel könnyedén mozog a lakásban, érzékeli és kikerüli az útjába kerülő akadályokat. „Random” módban szabadon változtat helyet, interakcióba lép a macskával, lefoglalja és arra ösztönzi az állatot, hogy játsszon vele. A közelébe merészkedik, így lehetővé teszi, hogy kameráján keresztül a gazdik távolról is kommunikálhassanak a házikedvencükkel. Az eszköz a szilikonból készült oldalsó kerekeknek köszönhetően halkan gurul a macskák után, és nem okoz nekik sérülést, ha az állatok kezdeményezésére valamilyen konfliktusra kerülne sor.

A robot kamerája lezárható, ha az a acél, hogy átmenetileg ne észleljen semmit a környezetéből. Mivel ez a funkció távolról nem oldható fel, be kell kapcsolni a „szemeket”, mielőtt elhagyjuk a lakást. A lemerülés miatt nem kell aggódni: ha az akkumulátor töltöttsége alacsony, a MeowMate a dokkolóhoz gurul, és feltölti magát. 

A kis kedvencek titkos életének monitorozása, az etetés, a beengedés és az egyéb történések távolról való felügyelete ma már alap, és rengeteg pénzt hoz a különféle applikációk és kütyük fejlesztőinek. Ilyen a dél-koreai PLUTO Electronics által fejlesztett Circle Zero nevű, gömb alakú, öntisztító alomdoboz is, ami mindent elvégez, amit a gazdiknak kellene, a friss alom pótlásán és a heti egyszeri langyos vizes öblítésen kívül. 

A gömb bejáratánál elhelyezett mozgásérzékelők detektálják, hogy a macska mikor hagyja el az almot, és 7 perccel azután, hogy ez megtörtént, elkezdődik az eltakarítás, egy fésűs lapátszerű szerkezet kiszűri a hulladékot, és az egység hátuljára dobja, a hulladéktartályba. A művelet után a lapát visszafordul és elsimítja az alomágyat. Egy applikáció is jár hozzá, amivel a gazdik nyomon követhetik kedvencük illemhelyre járási szokásait, az adatokat egy szenzor küldi bluetooth-on keresztül az okostelefonra.

Népszerű a MyQ Pet Door távolról vezérelhető ajtónyílás is, ami egy alkalmazáson keresztül élő videó közvetítést szolgáltat. A macska- és kutyaajtók csak az egyedi Bluetooth-érzékelővel ellátott nyakörvet viselő háziállatnak nyílnak meg, és csak nagyon közelről lépnek működésbe. A biztonsági érzékelőknek köszönhetően pedig kizárt, hogy a házikedvencek elakadjanak az ajtóban. 

A MeowMate-tel kapcsolatban arról egyelőre nincs hír, hogy mikor lesz termék a robotjátszótársból, ahogy arról sem, hogy maguk a macskák mit gondolnak a koncepcióról.

A sorozat támogatója a Telenor.