hero
Komoly verseny alakulhat ki a szabadúszók piacán a vírus miatt
Sokan az otthonról végezhető PR és marketinges munkákra képeznék át magukat.

A The Bright Academy felmérést készített arról, hogy a koronavírus milyen változásokat katalizált a munkavállalókban. A kereset mellett a távmunka fő prioritás lett, de az is megváltozott, hogy melyik szakterületeken szeretnének tovább dolgozni a karrierváltáson gondolkodók.

A felmérés szerint válaszadók több mint felének csupán indikálta, nem kiváltotta a váltást a Covid.  Azt írják:  a válaszadók 48 százalékának hatással volt a mindennapi munkavégzésére a koronavírus. Mintegy 23 százaléknak csökkent a fizetése, és majdnem egy negyede vesztette el a munkáját az elmúlt fél évben. Ám nemcsak negatív hatásokról számolt be a kutatás: a megkérdezettek 12 százaléka saját vállalkozást indított, és kevés számban, ám volt akinek több munkája/ügyfele lett a vizsgált időszakban. 

Többen váltottak ugyan kényszerből munkahelyet, mégis kiugróan magas azoknak a száma, akiknek nem érintette a munkáját a koronavírus, csupán régóta fontolgatott döntést hoztak meg az utóbbi hónapokban.

Rengetegen váltottak szakmát, a fő cél viszont ugyanaz: a digitálisan is végezhető munka

A kérdőív nemcsak arra volt kíváncsi, hogy az elmúlt időszak hogyan hatott a karriertervekre, hanem arra is választ keresett, hogy milyen új utak nyílhatnak meg a váltás után. Kiugróan az értékesítés és kereskedelemből szálltak ki, de a vendéglátás - turizmus nehéz helyzete miatt is többen az átképzés mellett döntöttek. A válaszadók 37 százaléka coaching, önfejlesztés és tanácsadással kapcsolatos szakterületek iránt érdeklődnek. 27 százalékuk az adminisztráció és digitális asszisztens munkakörben folytatják, fej-fej mellett a grafika, webdesign, kép- és videószerkesztéssel, melyben szintén ugyanennyien szereznének tapasztalatot.

A marketing és PR viszont még mindig töretlen népszerűségnek örvend, a válaszadók ötöde ebbe az irányba képezné át magát. Hasonlóan népszerű az IT, programozás, webfejlesztés, valamint a cégvezetés és vállalkozásfejlesztés, és érdekes, hogy elenyésző azoknak a száma, akik mérnök vagy jogi szakterületen képzelnék el magukat. A válaszokból viszont kirajzolódott: a digitálisan végezhető munkakörök iránt van jelenleg a legnagyobb érdeklődés, és a szabadúszói élet szabadságát is szeretnék minél többen a jövőben megtapasztalni.

Több, mint ezer ember tehát nemcsak munkát, de szektort is váltott. Ennek több okát is megjelölték: a kérdőívet kitöltők több mint 50 százalékát a a jövőben a saját maga ura akar lenni, és csak második helyen áll a magasabb kereseti lehetőség. Harmadik a digitálisan végezhető munkakörök iránti igény és a home office lehetősége. A megkérdezettek negyede pedig szeretne olyan szakmát választani, amit nem érint a koronavírus.