hero
Bicsérdi Ádám 2021. augusztus 13. 14:34
Kicsit rasszista, kicsit büdös: Linz meglepően őszinte imázsfilmmel csábít/űz el örökre
Nagyjából az összes turisztikai klisével szembemegy a város promóciós filmje.

Valószínűleg úgy nézhetett ki a Linz Tourismus ügynökség ötletelő mítingje, hogy egy ponton megunva az addigi vitát valaki felszólalt a csapatból: mi lenne, ha olyan filmet csinálnánk a városról, amit senki sem mer?

Testvérlapunk, a Turizmus Online szúrta ki azt a csodás imázsfilmet, amely nem akar sem Berlint, sem Párizst de még Bécset sem csinálni Linzből, és az ott élőkkel mesélteti el Linz valódi jellemzőit. Például, hogy a város lakói közül nem mindenki elfogadó, igenis létező dolog a rasszizmus, a homofóbia vagy a kosz, nem minden városrész csillog, de itt legalább találkozhatsz egy másik, ohne schnick schnack Ausztriával. Ha neked ez nem tetszik, húzz el Bécsbe, Salzburgba vagy Kitzbühelbe! – üzeni a film.

A filmben nem modellek szerepelnek, hanem valódi linzi polgárok, akiket a linzi filmstúdió, a Forafilm rendezője a járókelők közül választott ki – mondta a Turizmus Online-nak Kovács Balázs, a Linz Tourismus magyar piacért is felelős régiós megbízottja.

A kampányfilm pár nap alatt többszázezres nézettséget ért el, a város polgármestere a provokatív hangvétel miatt első nyilatkozatában azonban elhatárolódott a filmtől. 

A premier óta a Johannes Kepler Egyetem a nagy sajtóvisszhangra és közérdeklődésre való tekintettel külön vitaestet is szervezett a városban. A vitához hozzászólók többsége a Linz Tourismus csapatának bátorságát emelte ki, hogy őszintén, klisék és köntörfalazás nélkül merték bemutatni Linz erősségeit és gyengeségeit. A viták során megfigyelhető ugyanakkor egy törésvonal: míg az idősebbek némileg ódzkodnak a film kifejezésmódjától, addig a fiatalabb generáció szerit egy „trendi és szexi” imázsfilm született.