hero
Kreatív 2022. január 19. 15:17
Itt a headset, ami agytréninggel segít flow-ban maradni
A kanapén is végezhető neurotechnológián alapuló mentális edzésekkel könnyebben megy a fókuszálás, és javul a teljesítmény.

„A csúcsteljesítmény az elméddel kezdődik” – szerepel egy sor önsegítő módszert bemutató könyvben, és egyre több élsportoló és menedzser használja az agy „edzésére” a neurofeedback terápiát. A módszer lényege, hogy az elvárttól eltérő agyhullámok amplitúdójának csökkentését vagy növelését segítik, hogy az agy működése harmonikussá váljon.

A neurofeedback technológiát alkalmazó otthoni eszközök a crowfunding oldalakon is feltűntek: a Blueberry Smart Glasses a halántéklebenyre simuló szenzorral monitorozza az agyi aktivitást és figyeli a pulzust, és követi, hogy mikor, milyen mértékű a mentális terhelés. A Vie Style nevet viselő startup headsetje pedig nem csak elemzi az agytevékenység mintáit, hanem személyre szabott meditációs és binaurális zenei lejátszási listákat hoz létre, amelyek segítenek fenntartani a fókuszt.

Mintha profin meditálnánk

A kanadai Sens.ai startup nemrég egy olyan hordható eszközzel szerzett magának támogatókat az Indiegogón, amely a neurotechnológia, az agytréning és az agystimuláció technikáit ötvözi egy személyre szabott rendszerben, írja a Geeky-gadgets. Állítólag képes arra, hogy olyan tudatállapotokhoz segítse a felhasználókat, ahová csak a meditációt magas szinten művelők jutnak el. Az eszköz lehetővé teszi a korábban csak a neuroterápiás intézményekben elérhető Gamma-tréninget is, ami a magas szintű mentális tevékenységekben és a tanulásban is segít.

A Sens.ai 20 perces edzésprogramjai az egészséges agyhullám-mintázatok megerősítésére szolgálnak. Az érzékelőkkel ellátott headset használata egyszerű: Bluetooth segítségével csatlakozik a telefonhoz vagy a táblagéphez, felvételekor pedig ügyelni kell arra, hogy az érzékelők a megfelelő helyre kerüljenek a fejen. Ezután ki kell választani az applikáción a kívánt „edzésprogramot”, amely során az agyhullámokat az alkalmazás audiovizuális jelzésekké alakítja. Az agytréning után azonnal láthatóvá válnak az agy biometrikus adatai és az eredmények, pl. az, hogy mennyi ideig volt a headset használója az edzési zónában, és milyen „pontszámot” ért el. 

A startup szerint heti 3 alkalommal végzett 20 percnyi „edzés” is elég ahhoz, hogy a userek megtapasztalják az agytréning áldásos hatásait, ami lehet a nyugodt alvás, a nagyobb kreativitás, a teljesítmény növekedése és a fókusz könnyebb megtartása. Az eredmények a startup szerint már 8 hét alatt érezhetők (ezt olyan vizsgálatokra hivatkozva állítják, amelyek hasonló protokollokat alkalmaztak, mint a Sens.ai Build Resilience tanfolyama). Összesen 16-féle, 8-12 hetes kurzus közül lehet választani. 

A Sens.ai-nak sikerült mindössze 3 óra alatt elérnie a célösszeget az Indiegogón. A teljes szettért, amely 12 hónapos előfizetést is magában foglal az alkalmazásra, 1100 dollárt (345 ezer forintot) kértek a fejlesztők. Igaz, egy háztartásba egy agytréner is elég, mert az eszköz több felhasználót támogat, és tagság nélkül is lehet használni a különböző agyhullámokhoz (Alfa, Béta, Gamma, stb.) tartozó edzéseket. És még a kanapéról sem kell felkelni közben.

A rovatot a Telenor támogatja