Bicsérdi-Fülöp Ádám 2021. november 29. 10:42
Hongkongban egy Kínának kényelmetlen Simpson-epizód nélkül indult el a Disney+
Az a rész a hongkongi nézőknek elérhetetlen, amelyben a Simpson család Kínába utazik.

Egy rész hiányzik Hongkongban A Simpson család 12. évadából Hongkongban a Disney+ kínálatában. A hiányzó rész Kínában játszódik, ahol a cselekmény szerint a Simpson család tagjai meglátogatják a Tienanmen teret, ahol 1989-ben a kínai hadsereg erőszakkal verte le a diáktüntetéseket. 

A részben egy utalás látszódik a vérengzésre: “Ezen a helyen semmi sem történt” - olvasható egy emléktáblán a sorozatban, amivel a Simpson család alkotói a kínai kormány történelemhamisítási szándékain élcelődnek.

Forrás: A Simpson család

A Guardian cikke szerint nem lehet tudni, hogy a Disney öncenzúrájáról van-e szó, mert sem a médiaóriás, sem a hongkongi kormány nem reagált még az ügyre.

Hongkong a korábbiakban Kínához képest lazábban kezelte az ilyen típusú szórakoztató tartalmakat, de 2020 nyarán Kína nyomására a hongkongi kormány elfogadta azt a nemzetbiztonsági törvényt, amelynek hatására jelentősen erősödött a cenzúra is a városállamban.

Carrie Lam, Hongkong Kína által is támogatott kormányzója már múlt héten arról beszélt, hogy “óriási lyukak tátonganak a városállam internet-szabályozásában, amiket be kell tömni.”