hero
2021. február 24. 13:07
Hologram-vezérlésű WC-t fejlesztettek a japánok
A turistákat zavarba ejtő japán WC-k felszereltségéről, a csúcstechnológiájú öblítő, szárító, fertőtlenítő funkcióikról és azok falra ragasztott használati utasításáról talán még az is hallott, aki a közelében sem járt a szigetországnak. A közvetlenül a csésze mellett vagy a mögöttes falon elhelyezett vezérlőpanelen számos gomb található, mindnek más a feladata, így aztán kiválóan alkalmas arra, hogy ne csak az illemhelyet, de használója komfortérzetét is javítsa. A járványhelyzet azonban rávilágított a rendszer problémájára: a jelenlegi csúcstechnológiával sem sikerült még kizárni a felhasználási folyamatból az emberi kezet. Legalábbis eddig.

A japánok nemcsak a nyilvános helyeken, otthonaikban is megadják a módját az illemhely látogatásának: a mellékhelyiségben külön papucsot használnak, amelyet a mosdó elhagyása után másik lábbelire cserélnek. A tisztítás, fertőtlenítés mellett ugyanúgy gondoskodnak a kényelemről: a fali vezérlő paneleken beállítható az ülőke fűtése, a spriccelő víz hőmérséklete és az ihletet adó zene műfaja is. Az ilyen vezérlők plasztikfelületéhez azonban hozzá kell érni, a gombokat meg kell nyomni, és ha ezt egy nyilvános mosdóban kell megtenni, még nagyobb a kockázata a rajta megtelepedő baktériumok és vírusok terjedésének.

Ebből kiindulva kezdett gondolkodni az autóiparban visszapillantó tükröket gyártó, sizuokai székhelyű Murakami-csoport, amely ezúttal a toalettek világába csatornázta be szakértelmét – írja cikkében a Soranews24.com.

 

 

A részletesen kidolgozott megoldás a kiotói székhelyű Parity Innovations startuptól érkezett, így az elmúlt hónapokban velük karöltve dolgoztak azon, hogy megszüntessék a jelenlegi nyomógombos paneleket, és lecseréljék egy virtuális típusúra, amely pont úgy néz ki, mintha a kivetített kezelőfelület hologramszerűen jelenne meg a felhasználó előtt. A lebegő piktogram technológia névre keresztelt módszer lehetővé teszi, hogy a szokásos érintőpanelhez hasonlóan kezeljük a képet, a beépített infravörös érzékelők ugyanis azonnal felismerik az emberi ujjat, amint az közelít hozzá. A képszerűen lebegő vezérlőegység ugyanolyan ábrákból és kifejezésekből áll, mint a falra szerelt társa, csak itt a tényleges nyomkodás helyett elég ujjunkat a piktogram fölé emelni, és ily módon utasítást adni.

A fizikai érintést ténylegesen kizáró technológia tesztelési fázisán már túljutott a két cég, amely már csak azért is komoly mérföldkő, mert ezzel a fürdőszobán kívüli felhasználások egész tárháza nyílhat meg. Csökkentheti például a vírusok terjedésének kockázatát az ATM-automatáknál, a panelházak és irodaépületek liftjeiben, és ez a lebegő vezérlőtechnika jól jöhet a konyhában is, amikor vizes kézzel nyúlnánk a botmixerhez vagy az elektromos kenyérszeletelőhöz.

 

 

A Murakami-csoport ugyanakkor egyelőre csak a japán WC-k fejlesztésére fókuszál, jelenleg a hologram-technológián alapuló panelek 2022-es sorozatgyártását készítik elő. Ahogy

fogalmaznak közleményükben, egy olyan technológia van a kezükben, amely képes megváltoztatni a világot. A közeli jövőben az egyre intenzívebben terjedő fertőző betegségek elkerülése miatt ugyanis egyre nagyobb szükség lesz az érintés nélküli alternatív megoldásokra életünk legkülönbözőbb mindennapi tevékenységeiben. Legutóbb egyébként a japán illemhelyek kapcsán tavaly augusztusban Tokióból érkeztek hírek, ahol a város két népszerű közparkjában üres állapotukban áttetsző, azonban belülről, a kulcs elfordításakor átláthatatlan falúvá változó nyilvános vécéket állítottak fel. A Pritzker-díjas építészstúdió által tervezett toalettek annak a projektnek a részei, amellyel az emberek gondolkodását szeretnék megváltoztatni a nyilvános mosdókkal kapcsolatban, és eloszlatni a sztereotípiát arról, hogy egy közvécé csak sötét, mocskos és büdös lehet.

Fotó: Murakami

Áttetsző nyilvános WC-ről fotó: © Satoshi Nagare / The Nippon Foundation

A sorozatot a Telenor támogatja.