hero
Kreatív 2021. február 08. 13:22
Hogyan éli túl egy divatmárka a mackónadrág éveit?
Rob McIntosh-sal, az Eight Inc. vezetőjével arról beszélgettünk, hogy milyen új viszonyokat alakíthatnak ki a márkák az emberekkel.

A hűség halott. Ettől persze nem kell Dunába hajítani a jegygyűrűket, nem az emberek közti, hanem az emberek és márkák közti viszony van megváltozóban. Rob McIntosh-sal, az Eight Inc. vezetőjével arról beszélgettünk, hogy milyen új viszonyokat alakíthatnak ki a márkák az emberekkel.

Az Apple dizájnos, vásárlói élményt nyújtó márkakereskedéseinek tervezésében is közreműködő McIntosh szerint a statikus, leginkább egyirányú viszonyok helyett a klubtagsági modell a jövő. Példaként a Nike-t hozza, amely az egyszerű lépésszámlálós fitnesz szolgáltatását továbbfejlesztve épített klubot az aktív életmódot élő vásárlói számára. "A Nike+ mára világszerte százmilliónyi felhasználóval rendelkezik és a márka képes aktivizálni is a klubtagokat" - mondta a szakember. Ez az út nyitva áll a globális divatmárkák számára is. "A fizikai jelenlét helyett a virtuális jelenlétet élik meg olyan cégek, amelyek eddig az előbbit szokták meg" - mondta a szakember.

A divatmárkák nem csak ezt tanulhatták meg az elmúlt években. Több olyan outdoor vagy streetwear brand létezik, amely élen jár az aktivizmusban. A North Face vagy a Patagonia nem csak beszél arról, hogy a környezetet meg kell védeni, hanem tesz is érte. Szerencsés helyzetben vannak, a vásárlóiknak nem kell elmagyarázni, hogy miért fontos a környezet. Hiszen egy Patagonia kabátban az ember többnyire nem a sarki pékségbe indul el, hanem valami távolibb és természetközelibb helyre.

"Van egy ügyfelünk, ami digitális bankot akar építeni, és beszélgetünk arról, hogy bankként akar-e bemutatkozni vagy inkább életstílus márkaként. Az embereknek nincs érzelmi viszonyuk a bankjuk felé, csináljunk valami olyat - egy digitális tárcát például - ami a fenntarthatóságról szól, jogegyenlőségről szól, vállaljunk fel valami értékesebb küzdelmet, ne csak egy bank legyünk" - mondta McIntosh a márkák által bejárható utakról. Az ügyfél megtalálta a kapcsolódást ehhez a gondolathoz, így elsősorban nem pénzügyi szolgáltatóként fogja magát definiálni.

Az Acronym és a Bisimoto elektromos Porsche versenyautója

A lifestyle és a divatmárkák pedig tovább bővíthetik azt, hogy mit kínálnak az ügyfeleiknek, ha érdekes és értelmes kollaborációkat kezdeményeznek. Van ezek között olyan, ami főleg a látványra megy rá. A Supreme és a Hot Wheels kisautók közös terméke csak a két márka rajongói számára érdekes termék, de a városi divatban utazó berlini bázisú Acronym és a Bisimoto közös pályaversenyekre tervezett Porsche autója sem lesz értékeket kommunikáló tömegtermék. "Nem derítettük még fel a különböző iparágakban működő cégek közti kollaborációkban rejlő lehetőségeket. Biztatjuk az ügyfeleinket, hogy ne csak az elsőre eszükbe jutó partnerekben gondolkozzanak, mert így lehet egészséges, okos és fenntartható termékeket előállítani" - mondta McIntosh.

Nincs több fashion week

A koronavírus éve arra is megtanította a márkákat, hogy a korábbi rendezvényeik nem fenntarthatók minden élethelyzetben. Nem lehet fashion weeket tartani napi több divatbemutatóval és partival abban a világban, amelyikben nem lehet utazni és veszélyes tömegben lenni. Ezeknek a rendezvényeknek a helyét virtuális bemutatók vették át. A vírus utáni visszarendeződés néhány eseményt megmenthet, de mára tudjuk, hogy nem kell egy légtérben lenni ahhoz, hogy új kollekciókat nézzünk meg vagy szakmai előadásokon vegyünk részt. Ez olyan tapasztalás, mint az, hogy a munkát nem csak akkor végzi el az ember, ha az íróasztalánál ül egy irodaházban.