hero
Kreatív 2021. november 26. 08:03
Fizikai munka, matek és művészet egyben
A Recharge-ban Duca Andrea, a HD Group managing partnere mesél arról, hogy lett a hobbiból professzionális szenvedély.

A lakásunkban a konyha úgy lett kialakítva, hogy nyitva van az étkező és a nappali felé, ezért a körülbelül egy évtizedes hobbym a főzés is családi programmá vált. Sokat és örömmel főzök, de tapasztalati úton, magam tanultam és mostanra eljutottam oda, hogy jobban kell ismernem a konyhai alaptechnikákat. Érdekel, hogy milyen földrajzi területen, melyik szezonban, milyen alapanyagokat használnak és miért pont azt. Foglalkoztat, hogy milyen lesz az étkezés jövője, a mezőgazdasági területek csökkenésével és hogy egyes összetevőknek milyen a betegségmegelőző szerepe. 

Jelentkeztem a Culinary Institute of Europe egyéves képzésére, itt nemzetközi szakembergárda van, nagyon jól végiggondolt tananyag, szuper konyha. Annyira nekem való ez a képzés, hogy már a Bródy Sándor utcába befordulva jókedvem lesz, miközben oda tartok. Az itt tanuláshoz viszont alázat kell, ez egy nehéz és veszélyes üzem, ahol egyetlen főnök van a csapatban, a séf. Akármekkora ügynökséget vezetek, itt diák vagyok, ezt szokni kell. A konyhába lépés előtt lecserélem az üzleti öltözéket checklist alapján összeállított fehér színű konyhai öltözékre, nincs kilógó hajtincs, gyűrű vagy körömlakk és már a legelső tájékoztatóban az állt, „a konyha bejáratánál tedd le az egódat is”.

Maki séf mondta, hogy a szakácsmesterség fizikai munka, matematika és művészet. Az első kettőt már a legelső nap megtapasztaltuk, amikor órákon át zöldségeket vágtunk és egy iskolai vonalzóval mértük, hogy elértük-e a szabály szerinti méreteket. Borzasztóan elfáradtam, de hazafelé vettem két kiló répát és tovább gyakoroltam, amíg fájt a kezem a séfkéstől, amit szintén itt tanultam meg helyesen megfogni. Azóta már volt rizottó, bárány, knédli és még jópár fogás, de a vágástechnika gyakorlását nem hagytam abba, és a zöldséges örömére, mostmár az összes szomszéd gyerek méretre vágott batonette-et rágcsál. 

 

A Recharge rovatot a BMW iX és i4 támogatja.