hero
Balkányi Nóra 2022. január 03. 16:10
A Városházáról szóló cikksorozat miatt sokallt be az indexes szerkesztő, felmondott
Gabay Balázs 2020 ősz óta, a tömeges felmondásokat követően lett az Index belpolitikai rovatának szerkesztője. Tavaly novemberben adta be felmondását lelkiismereti okok miatt.

Távozásáról és az indexes munkakörülményekről írt privát Facebook-posztban Gabay Balázs. Engedélyével a Magyar Hang idézte őt (Gabay korábban a Magyar Nemzetnél volt kollégája a Magyar Hang újságírójának). 

Gabay még Szombathy Pál hívására ment az átalakuló Indexhez.

„Bízva a tapasztalatomban, elhatároztam, amíg nem jelennek meg gyanús cikkek az oldalon, és gyanús egyedek a szerkesztőségben, illetve tőlem sem »rendelnek« gyanús cikkeket vagy áramvonalasítják az anyagaimat, csinálom” 

– idéz a posztból a Magyar Hang. Gabay arról írt, hogy a kiegyensúlyozottságot Szombathy és Bodolai személye biztosította, akik öt héttel az érkezése után viszont távoztak a laptól. Gabay szerint ezután jelentek meg az első repedések a szerkesztőségben, sokan rosszul fogadták Szombathy és Bodolai távozását.

A poszt kitér arra is, hogy a volt szerkesztő meglátása szerint sokáig nem volt probléma, aztán megjelentek az álnéven írt, közéleti anyagok, a Mészáros Lőrinc-interjú után pedig már jelezte is a kifogásait. Gabaynak végül a Városházáról szóló anyagok tették be a kaput. 

„Fogalmam sincs, hogy miért most sokalltam be, de abban biztos vagyok, hogy ez a sorozat az újságírás etikai normáival, szakmai alapelveivel szembe menve jelent meg. Számomra nyilvánvalónak tűnik, hogy ez esetben az Indexet platformként használta valaki, hogy politikai támadást hajtson végre az ellenfeleivel szemben.”

A belpolitikai rovat volt szerkesztője arról írt, hogy ő abszolút függetlenül dolgozott, a szerkesztőséget a középre írás elve jellemezte.

Az Index NER-közelivé válásának lépéseit a 2020 fontos médiamozgásait végigvevő cikkünkben foglaltuk össze.

Borítókép: Twitter, nyitókép: Index.hu
Cikkünket frissítettük.