hero
Nagy Zsolt 2021. szeptember 20. 21:56
Ez nem a hagyományos virslis-teás ottalvós buli!
A Da Vinci Pizsamapartija kapta idén a Kreatív különdíját az Edison100 versenyen, ezért megmutatjuk őket közelebbről is.

Hazamenős és ottalvós jegyekkel leginkább kamaszokat és felnőtteket lehet lázba hozni egy fesztivál kapcsán, a Da Vinci Kids csatorna viszont az eggyel alattuk lévő korosztályra céloz. A gyerekeket nem koncertekre viszik, hanem egy különleges estére vagy éjszakára múzeumokba, természetjárásra, ahol ugyan nyakonöntve egy csomó játékos foglalkozással, de tanulnak.

“A keresztfiam néhány évvel ezelőtt kitalálta, hogy ő ottalvós bulit szeretne valahol, innen indult az egész” - mondja Merényi Tímea, a pizsamapartik ötletgazdája, akinek a döntésében az is közrejátszott, hogy akkoriban került a mozikba az Éjszaka a múzeumban 3 című kalandfilm. A közelben lévő Camponában található Tropicariumban nyitottak voltak arra az ötletre, hogy zárás után pár tucat gyerek zseblámpákkal, polifoamokkal és hálózsákokkal felvértezve - felnőtt felügyelet mellett - bevegye magát a gigantikus akváriumok közé egy éjszakára. A program hamar népszerűvé vált, és bár a Tropicariumban már nincsenek foglalkozások, más múzeumokban azóta is rendszeresek a pizsipartik. Tartottak foglalkozást a Nemzeti Múzeumban, a szolnoki Reptárban, a Korda filmstúdióban, de vannak éjszakai vulkánkutató és erdőbiológus túrák a Börzsönyben, a Duna Ipoly Nemzeti Park partnerségével vagy szuperhős-kódolós esték a Logiscoollal.

A program jó az intézménynek is, hiszen van egy izmos PR-értéke a foglalkozásoknak, illetve azt az idősávot is értékesíteni tudják, ami egyébként teljesen holtidőnek minősülne látogatók szempontjából, ráadásul a programon részt vevő gyerekek szülei másnap vagy később kedvezményes jeggyel maguk is megnézhetik a múzeumot. Az operatív szervezést a Da Vinci Kids magyarországi képviselete vállalja magára, a szakmai programot viszont a partnerrel közösen alakítják ki.  A programokon a  Da Vinci Kids tévéműsorait érintve zajlanak a foglalkozások. “Hosszú tervezés előz meg egy programot, ez nem egy sima virslis-teás ottalvós buli!” - mondja nevetve Hering Orsolya. “A Nemzeti Múzeumban már a második tematikát raktuk össze, az első volt Mátyás király és a középkor. Ilyenkor a múzeum hozza azt, amit meg akarnak mutatni, ahhoz a témához, amit mi javasolunk. A megbeszélések végére konkrét percre bontott forgatókönyvünk van, mikor melyik foglalkozásra kell mennie a gyerekeknek, mikor van játék, mikor van takarodó. 

A koronavírus miatt az egész éjszakás programokat meg kellett variálniuk, lett hazamenős jegy, amivel a buli 22:30-kor véget ér, illetve megpróbálkoztak az online pizsamapartival, amiről kiderült, hogy van létjogosultsága. “Küldték a szülők a fotókat, hogy a gyerek este hétkor ott ült a laptop előtt pizsamában, kismacival a kezében, és várta, hogy kezdődjön a pizsamaparti”. Az online foglalkozás létszáma sokkal magasabb volt a vártnál (töb, mint 1000-en regisztráltak, és 800 körüli résztvevő volt, ez 800 családot jelent!). “Ezen részt tudtak venni azok is, akik nem tehetik meg, hogy elutazzanak egy pizsamapartira, vagy félnének egy éjszakai programtól.” - magyarázza Timi.    

A gyakrolatban a program - a Nemzeti Múzeumnál maradva - úgy kezdődik, hogy este fél hétkor a szülők leadják a gyerekeket a pedagógusoknak. Hétkor kezdődik egy fél órás ismerkedős játék, melyet a Da Vinci pedagógusa vezényel, a Nemzetiben például barlangrajzot készítenek (van, ahol mesterséget játszanak el, mindig a helyszínre szabva alakítják ki a játékokat). A valódi foglalkozásokat a vendégintézmény kezdi el, ilyenkor még jobban tudnak figyelni a gyerekek is, játékos feladatokon keresztül ismerkednek a múzeumi tematikával és a kapcsolódó tárlati anyaggal. Ezután a Da Vinci csatorna programjából tartanak vetítést, és utána olyan aktivitás kezdődik, ami  STEAM-fókuszú (a STEAM egy mozaikszó a Science, Technology, Engineering, Arts és Mathematics-ból, természetttudomány, technológia, mérnöki tudományok, művészetek és matematika - a szerk). A program elmaradhatatlan része az éjszakai zseblámpás felfedező túra.. A hazamenős jeggyel rendelkező gyerekek számára 22:30-kor ér véget a móka, az ottalvósoknak éjfél előtt fél órával van a takarodó, bár a tapasztalatok szerint alvás helyett leginkább sutyorgás, vihorászás és az élmények megosztása, vagy további felfedezni vágyás történik.  

Nem egy egyszerű feladat, de a hivatásunk hogy fogadjuk a gyerekeket, és nagyon sokat segítenek a Da Vinci-s pedagógusok is - mondta a Kreatívnak Kenesei Zsófia múzeumpedagógus,  a Magyar Nemzeti Múzeum Múzeumi Tudásközvetítő Főosztályának főosztályvezető-helyettese.  ”A Da Vinci inkább a természettudományokkal foglalkozó csatorna, történelemmel az egyetemes történelem oldaláról foglalkoznak, mi Magyar Nemzeti Múzeumként a Kárpát-medencére összepontosítunk, ez néha okoz kihívást, de mindig igyekszünk megtalálni a közös pontot, ők is rugalmasak." -tette hozzá a szakember. 

Kenesei Zsófia szerint hangulatában egy ilyen pizsiparti sokkal kötetlenebb, mint egy szervezett iskolai múzeumlátogatás, a gyerekek szabadabbak, rakoncátlanabbak is, de a múzeum felkészülten várja őket. “A tudásanyag átadásánál a célunk, hogy úgy történjen, hogy azt ne vegyék észre, élményszerűen kapják. Azt a tematikát és programot, amit a pizsipartira kidolgozunk, nem kínáljuk a hagyományos múzeumi órákon." Kenesei Zsófia elmondta, előfordult már, hogy egy-egy bátrabb gyerkőc éjjel engedély nélküli felfedezőútra indult a múzeumban, de a múzeum munkatársai résen vannak, nehogy a kis kalandorok magukban vagy bármilyen kiállítási darabban kárt tegyenek.
 

Exportálható ötlet

A program olyan sikeres, hogy a csatorna a külpiacokon is próbálkozik a bevezetéssel. “Sokszor le kellet már írnunk a metodikát, Ázsiában, Lengyelországban is szeretnének terméket ebből.” - magyarázza Timi. 

A koronavírus alatt jött az ötlet egy olyan csomag összeállítására, mely appon keresztül segíti a tanulást a gyereknek. A Da Vinci Kids appra magánszemélyek mellett hamarosan iskolák, tanulói közösségek  is előfizethetnek (nem titkolt célja a csatornának, hogy itt CSR-aktivitást generálva nagyvállalatokat buzdítson arra, hogy iskolák számára vásároljanak előfizetést). Az appot a tanár és a diákok használhatják, a tartalmak között pedig egy katalógus segítségével lehet válogatni, ahol a műsorok tematikája meg van feleltetve a Nemzeti Alaptantervvel: ki lehet válogatni, hogy a tanterv szerint melyik tananyaghoz melyik Da Vinci-tartalom kapcsolható (akit behatóbban érdekel, a lap alján található PDF-en elolvashatja az egészet- a szerk) . A pedagógusok számára nagy kihívás olyan oktató, szemléltető videóanyagokat és játékokat találni, amelyek minden szempontból megfelelnek a tanítási-tanulási folyamat céljainak. A Da Vinci Kids Iskolai csomag erre a kihívásra ad megoldást, egy kifejezetten az általános iskolák számára létrehozott előfizetés alapú oktatási eszköz formájában.

“Erre most oltári nagy szükség van, mert az online oktatást ugyan bevezették, de központilag semmilyen segédanyagot nem kaptak a tanárok” - magyarázza Orsi. 

A csatorna számára a megtérülés a médiamegjelenésekben van, illetve abban, hogy a gyakorlatban is meg tudják mutatni a Da Vinci Kids misszióját. “Tudom, hogy ez közhelyesnek hangzik, de azt nagyon jó látni, amikor jötten a gyerekért reggel, az pedig viszi a szüleit, és lelkesen magyarázza nekik az előző éjjel megszerzett ismereteket."

Letölthető fájlok