BFÁ 2021. szeptember 28. 13:51
Évi nyolcmilliárd forinttal támogatja a MOME alapítványát a kormány
Ez a modellváltás előtti támogatás négyszerese.

A MOME 2020 augusztusa óta alapítványi formában működik. (a modellváltás hátteréről címlapsztoriban írtunk korábban.) A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a kormány tárgyalásainak eredményeként, az Országgyűlés döntése értelmében az egyetemnek juttatott összeg 2022-től évi megközelítőleg nyolcmilliárd forint, azaz a modellváltás előtti utolsó év támogatásának több mint négyszerese lesz. 

“Ez lehetővé teszi a dinamikus fejlődést, a régió legszínvonalasabb intézményének felépítését”, fogalmazott Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke. “A növekvő támogatás mellett, jelentősen növelnünk kell az innovációból, nemzetközi együttműködésekből és üzleti partnerségekből származó saját bevételeinket, ez azonban a megállapodástól független, szuverén célkitűzésünk is”, tette hozzá.  

A MOME finanszírozásáról szóló tárgyalások másik fontos eredménye, hogy az egyetemnek nem kell növelnie a hallgatói létszámot. “140 éves története során a MOME mindig is kis hallgatószámú, kiválósági alapú intézmény volt. Az elmúlt időszakban tovább erősítettük az egyetem karakterét, például a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj létrehozásával. A nemzetközi összevetésben is kivételesen magas hallgatói színvonal, és a kedvező tanár-diák arány olyan értékek, amit nem sodorhatunk veszélybe. Fontos eredmény, hogy a kormány támogatta a koncepciónkat”, hangsúlyozta Böszörményi-Nagy Gergely.