hero
Tóth Olivér 2021. november 26. 11:12
Bárdos András: Nincsenek hősök, ne keresd őket, főleg ne bennem!
A Magyar Rádió sportosztályáról került a Magyar Televízióhoz, innen a kereskedelmi csatornákhoz. Annak ellenére, hogy mindenhol sikeres volt, mindegyik munkahelyét úgy hagyta ott, hogy vagy elküldték, vagy elmenekült. Mégis, mintha lenne élet a többszöri médiahalál után is. A közelmúltban tért vissza a képernyőre, hogy vendégeivel közéleti témákat boncolgasson. Bárdos András sikerről, cserbenhagyásról, ügyekért való kiállásról és hősökről, akiket kár keresni, főleg benne.

Az interjú a Kreatív novemberi számában jelent meg először. A cikket regisztrált felhasználóink olvashatják, amit mindössze egy email cím megadásával meg is tudsz tenni!

Mielőtt belevágnánk, a beszélgetés előtt nem árt tisztázni: tudsz és mersz őszinte lenni a nyilvánosság előtt? 

Ha olyat kérdezel, ami engem érint, akkor igen. Ha más embereket, becsületbeli ügyeket, akkor nem. 

Kinek mutatod meg az igazi arcodat? 

Ötvenhét éves vagyok. Ebben a korban egy normális embernek már nincs igazi és nem igazi arca. Soha nem is volt időm kitalálni magamnak egy képernyős figurát. Mindig igyekeztem olyan lenni a televízióban, amilyen most is vagyok. Nem mindig sikerült. 

A HVG360-on jelentkező új műsorodat, A kérdést úgy vezetted fel, hogy könnyű megtalálni a kérdéseket, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak, a válaszokat, az őszinte válaszokat viszont sokkal nehezebb. 

Olyan kultúra alakult ki Magyarországon, hogy semmi sem kényszeríti rá az embereket arra, hogy elmondják azt, amit el akarnak titkolni. A kérdéseket el lehet kerülni. Ez a magánemberek esetében nem olyan nagy baj, a közemberek esetében annál inkább. Abban, hogy annak idején abbahagytam az újságírást, komoly szerepe volt annak, hogy nem lehetett embereknek kérdéseket feltenni, mert nem volt rá mód. Úgy vélem, ma sokkal rosszabb helyzetben van a média. Pillanatnyilag abban látom a legnagyobb kihívást, hogy alig vannak olyanok, akik válaszolni szeretnének a kérdéseimre. Ha képes vagyok ezen felülemelkedni, például úgy, hogy olyan embereket hívok meg, akiknek érdeke megszólalni, akkor működhet. Máskülönben nagyon nehéz dolgunk lesz. 

Közel hét év után állsz újra kamerák elé. Ismét közéleti témákat boncolgatsz vendégeiddel. Miért online? Miért a HVG? 

Ha nagyon szakmai választ szeretnék megfogalmazni, azt mondanám, hogy a médiafogyasztási szokások átalakulóban vannak. Nyilván túlzás, hogy harminc év alattiakat nem nagyon látsz a tévéképernyőn, de mégis ez a helyzet. Ráadásul már bárki csinálhat egymaga médiát. Nagy Iván Zsolt, a HVG felelős szerkesztője és Pintye László, a projekt vezetője hívtak, hogy csináljunk együtt valami érdekeset. Ez a két ember és a HVG360 annyira vonzó perspektíva volt, hogy úgy gondoltam, tegyünk egy kísérletet, hátha sikerrel járunk. 

Bárdos András (fotó: Szabó Réka / Kreatív)

Mit keres újra a képernyőn egy introvertált, magába forduló ember, aki három éve még azt mondta nekem egy interjúban, hogy nem tudja elképzelni azt a feladatot, ami miatt visszatérne? 

Valóban, magamat mindig introvertált emberként határoztam meg, amivel teljesen egyedül voltam, mert mindenki más extrovertáltnak tartott. Ma sem keresem a tömeget, a nyilvánosságot, a társaságot. Ezen a koronavírus-járvány sem javított. A gyerekeimnek is nehezen magyaráztam el, de a televízió, a kamera nincs kívül a komfortzónámon. Húszéves korom óta ez a közegem, annyira együtt nőttem fel vele, hogy egyáltalán nem zavar, nem is gondolok rá. Régóta nem vagyok képernyőfüggő. A 80-as évek végén, amikor a Magyar Rádió sportosztályán dolgoztam, függő voltam. Rádióban meccset közvetíteni semmi máshoz nem hasonlíthatóan mámoros érzés volt. Aztán elkezdtem tévében szerepelni, és azt is élveztem. Ahogy azt is, hogy huszonévesen Mercedes autóval jártam, ami sokaknak tetszett. Majd mindenki ismert, az emberek szerettek. Ha az említett két kedves és okos ember, akikkel jól lehet gondolkodni, akiktől van mit tanulni, nem keres meg, eszembe nem jutott volna újra a képernyőn szerepelni. Miután elkezdtem velük beszélgetni, arra gondoltam, hogy ebben a közösségben el tudom képzelni, hogy lehet higgadtan, intelligensen és természetesen beszélgetni.

Hogyan változott idővel az, ahogy egy műsor sikerét méred? 

A TELJES CIKK CSAK ELŐFIZETŐINK SZÁMÁRA ELÉRHETŐ. KÉRÜNK, LÉPJ BE A FELHASZNÁLÓNEVEDDEL!