hero
2022. január 06. 02:32
5 podcast végtelennek tűnő babakocsi-tologatás mellé
Vagy utazáshoz, vagy főzéshez, vagy csak simán fejből kibambuláshoz. A lényeg, hogy podcastot hallgatni jó, itt is van gyorsan néhány, amikkel lehet kezdeni.

A cikk eredetileg a Kreatív decemberi számában jelent meg. 

Kétféle ember van. Az egyik, aki már elvesztette a podcastszüzességét, és rájött, hogy micsoda szuper műfaj ez, a másik, aki még mindig nem érti, miért hallgatna valaki arc nélküli beszélő embereket, és az egész podcastuniverzumot az alábbi mémmé vált tweet alapján képzeli el:

Tudom, miről beszélek. Én is sokáig tartottam magam, podcasttagadó voltam, és egy amolyan magasabb rendű elit tagjának éreztem magam, aki lenézi a podcastrajongókat. Aztán szültem egy gyereket, aki nemcsak olyan szempontból dobatta ki velem az ablakon a Nagybetűs Elveimet, hogy minden korábbi meggyőződésem ellenére hónapokon keresztül kötögettem magamra szövött kendőbe, hanem olyan szempontból is, hogy a végtelen hosszú altatós séták során sikerült félretennem a podcast- averziómat, és most már evangelista módon ajánlgatom a barátaimnak a hallgatnivalót. Publikáló, extrovertált emberként pedig, nyilván a mára kifinomultnak gondolt podcasttudásomat nem tarthatom tovább ebben a szűk körben. Így most a teljesség igénye nélkül hoztam nektek is egy podcastajánlót órákon keresztül tartó babakocsizás, rokonokhoz utazás, karácsonyi ebédfőzés, és egyéb szabadon behelyettesíthető tevékenység mellé.

PARTIZÁN

Nem mondom, hogy pont Gulyás Márton – eredetileg YouTube-ra készült – műsora a legjobb kapudrog a podcastekhez, hiszen könnyedség alig van benne. Többek között hosszú, mély, moralizáló, filozofáló interjúk sokaságát lehet rajta hallgatni politikusokkal, művészekkel, gondolkodókkal, celebekkel. Erre viszont teljesen rá lehet kattanni. Egészen új élményt ad az interjúhallgatásnak, hogy nem rövid időbe  igyekeznek minél több érdekesnek hitt információt begyömöszölni, hanem pont a bő lére eresztettsége miatt válnak a Partizán-interjúk igazán érdekfeszítőkké és egyre izgalmasabbá. Érdemes lehet Győzikével, a Heti hetessel és a Pa-Dö-Dővel készített műsorokkal indítani, onnan már egy lépés a reggeli kávé helyett röpke háromórás bepillantást nyerni Jeszenszky Zsolt fejébe, és néhány interjúnyi edzés után az ember már készen is áll arra, hogy öt és fél órán át (hiszen a Spotifyon a vágatlan verziók vannak fent) hallgassa AscherTamást, különösebb színházi érdeklődés nélkül.

Hallgass bele ITT!

THE DATING GAME KILLER

Rendes White Lady Porn-rajongóként nyilvánvaló, hogy a békés, napsütéses, madárcsicsergős séták alatt daráltam a bűnügyi dokudrámás podcasteket is. Azt, hogy mennyire van az ilyesminek helye a netes rádióban, jól bizonyítja, hogy az egész true crime őrületet, amire már a legtöbb streamingszolgáltató is jelentősen épít, a Serial című podcast indította el. De mivel erről már szinte biztos hallottatok, és mivel mára már kicsit megkopott a fénye az új műsorok tükrében, nem ezt ajánlom a figyelmetekbe, hanem a Wondery hálózatot, ahol szerintem mostanában a legjobb bűnügyi dokudrámaműsorok készülnek. Nekem egyik sorozatukkal sem sikerült mellélőnöm, de ha egyet mégis ki kell emelni, akkor a sorozatgyilkos Rodney Alcala életét feldolgozó The Dating Game Killert nagyon tudom ajánlani binge hallgatásra.

Hallgass bele ITT!

Fotó: Spotify

 

Érdekel a teljes cikk? Regisztrálj! Csak egy e-mail cím és már olvashatod is tovább. Vagy jelentkezz be már létező felhasználóneveddel! 

A TELJES CIKK CSAK ELŐFIZETŐINK SZÁMÁRA ELÉRHETŐ. KÉRÜNK, LÉPJ BE A FELHASZNÁLÓNEVEDDEL!