hero
Nagy Zsolt 2021. szeptember 09. 12:13
Egyedülálló archívum nyílik a Momén
Passuth Krisztina művészettörténész, a Moholy-Nagy László monográfia szerzője a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemnek (MOME) adományozta az intézmény névadójának életművével kapcsolatos dokumentációját

 A gyűjteménynek helyet adó kutatószoba 2021. szeptember 7-én nyílt meg a MOME könyvtárának részeként, és a kutatók, érdeklődők rendelkezésére áll  - tájékoztatott az egyetem.

A Széchenyi-díjas, Moholy-Nagy-díjas művészettörténész a legátfogóbb Moholy-Nagy László monográfia szerzője, aki 2019-ben az egyetemnek adományozta az intézmény névadójának életművével kapcsolatos több évtizedes tevékenységének dokumentációját. A Moholy-Nagy László szellemi örökségének gondozásában fontos szerepet játszó MOME örömmel mutatja be, és teszi hozzáférhetővé ezt a világon egyedülálló, széles körű archívumot, melyben könyvek, levelek, cd-k, doktori disszertációk találhatók. A kutatószoba Moholy-Nagy László munkásságának mélyreható megismerését és újabb kutatások indítását teszik lehetővé.  

Passuth Krisztina

“A kutatás még így sincs lezárva, most már a MOME hallgatóira vár, hogy, miután egyik vagy másik elemével alaposan megismerkedtek, tovább építsék, tovább szőjék a szálakat, s  belőlük kiindulva új műveket alkossanak. Így kap majd igazi értelmet az eddig kizárólag egyéni  erőfeszítéssel összegyűjtött dokumentumok együttese, hogy egy alkotói közösség profitálhasson belőle.” – fejtette ki Passuth Krisztina művészettörténész.  

Erre ad lehetőséget a gyűjteménynek helyet adó kutatószoba, amely a MOME könyvtárának részeként 2021. szeptember 7-én nyílt meg és áll a kutatók, érdeklődők rendelkezésére. Ennek jelentőségéről Fülöp József rektor így nyilatkozott: 

“A MOME számára kiemelten fontos, hogy az intézmény névadójának nem csupán szellemisége legyen tettenérhető az egyetem tevékenységében, oktatásában, de hozzájáruljon ahhoz is, hogy a témával kapcsolatos kutatás is elérhető legyen az egyetem közössége és az érdeklődők számára. Azt reméljük, ez a hely izgalmas kutatások, munkák és együttműködések kiindulópontja lehet majd!”

Moholy-Nagy László, a szellemi és technikai újító, világhírű magyar művész életútját Passuth Krisztina így elevenítette fel: “Moholy-Nagy László bácsborsodi származású festőről az elmúlt században keveset tudtak. Egész fiatalon, az első világháború után hagyta el az országot, hogy azután Berlinben, Weimarban, Dessauban - a németországi Bauhausban – bontakoztassa ki tehetségét. 1928 után élete egyre kalandosabbá vált – Berlinben színházat csinált, majd Angliában kirakattervezést, és filmeket. Végül Chicagoban talált igazán otthonra, ahol több alkotóval közösen megalapította az Új Bauhaus iskolát, tanított, ismét felfedezett, plexivel dolgozott, új és új ötletei voltak. Korai, 1946-ban bekövetkezett halála után egyénisége kicsit feledésbe merült, egészen 2016-ig, amikor a Guggenheim Múzeum nagy retrospektív kiállítása meghozta számára az igazi elismerést. Ma már alig lehet a huszadik századdal úgy foglalkozni, hogy az ő neve és egyénisége ne szerepeljen kitüntetett helyen.”