hero
-fi- 2021. szeptember 10. 12:35
Budapesten nyit irodát egy nagy német filmes jelmezkölcsönző
Németország legnagyobb jelmezkölcsönző cége, a Theaterkunst már tavaly készült a magyarországi nyitásra, a koronavírus-járvány miatt azonban ez 2021-re csúszott. A Paulay Ede utcai üzletben mostantól a hazai díszlet- és jelmeztervezők is hozzáférnek ahhoz a több mint tízmillió ruhából, cípőből, kiegészítőből álló kollekcióhoz, amely a cég berlini központjában rendelkezésre áll.

Az 1907-ben alapított Theaterkunst Németország legnagyobb kosztümös cégeként több mint 10 millió jelmezből, cipőből és kiegészítőből álló gyűjteményével “bármilyen korszakhoz, stílushoz, divathoz kapcsolódó igényt ki tud elégíteni”, a készletet vásárlások, saját gyártás és felújítások útján folyamatosan bővítik. A cég olyan filmekhez adott kosztümöket, mint a Ryan közlegény megmentése, a Becstelen brigantik vagy a Kísértetház, illetve olyan sorozatokhoz, mint a Homeland, A Queen's Gambit vagy a német gyártású Babylon Berlin.

A berlini központban, valamint a Kölnben, Varsóban és most már Budapesten található telephelyeken 25 ember dolgozik, a cég évente 900 produkciót szolgál ki - olvasható a cég közleményében. A vállalat tevékenysége a tanácsadástól a bérbeadáson éa a gyártáson át a kosztümökkel kapcsolatos szolgáltatásokig terjed.

A közlemény szerint a Theaterkunst a magyar filmipari boomot látva úgy vélte: elérkezett az idő, hogy helyi kosztümházat nyisson a még közvetlenebb kiszolgálás érdekében. “A német filmipar Magyarországon igen aktív, ezért úgy döntöttünk, hogy a jelmezeket akkor is biztosítjuk, ha a forgatás nem Németországban zajlik. Már dolgozunk magyar jelmeztervezőkkel is, ez nagy öröm számunkra” - mondja Andrea Peters vezérigazgató. 

Az árakkal kapcsolatban a cégvezető azt mondta: “a költségek nagyban függnek az adott produkciótól, egy történelmi, kosztümös filmnél például jóval többet kell fordítani a jelmezekre, mint a modern alkotások esetében. Különösen igaz ez akkor, ha a jelmeztervező úgy dönt, hogy legyártatja a ruhákat. A jelmezekre költött pénz azonban a film többi költségéhez képest még mindig egész kevésnek számít.”

Az évi több mint 2 millió eurós forgalmat lebonyolító Theaterkunst arra számít, hogy Magyarországon az első évben, tehát 2021-ben nagyjából húsz projektben vesz majd részt a helyi független filmektől kezdve a nemzetközi produkciókig.