hero
Bicsérdi-Fülöp Ádám 2021. szeptember 22. 11:36
Budapesten koncertezik a Supergeillal berobbanó Friedrich Liechtenstein
Az EDEKA mellett a Gillette-nek vagy a Mercedesnek is zenét író, szarkasztikus előadó ezúttal triójával érkezik a Müpába.

Friedrich Liechtenstein sok minden volt már karrierje során: bábjátékos, színházi színész, rendező, színházigazgató, reklámzeneíró, videósztár és az elmúlt években énekes-popsztár is. Egyvalami azonban sosem volt: átlagos.  

Az eredetileg Hans-Holger Friedrich néven anyakönyvezett életművészre 2014-ben, Supergeil című dalával és a német EDEKA szupermarketláncnak a dalhoz forgatott többmilliós nézettségre szert tevő vírusvideójával figyelt fel a nagyközönség.

 A német Gangnam Style-ként aposztrofált dallal pedig elindult a reklámszféra meghódítása felé. A Gillette-reklámjaként népszerűvé vált Shave The Monkeys, a Mercedest népszerűsító Der Datingstar, vagy épp a francia ARTE csatorna Gasoline Deluxe című TV sorozatát népszerűsít Tuut Tuut című, francia nyelvű betétdalt mindenképp érdemes megemlíteni.

De a világ popzenei színpadai is megnyíltak Liechtenstein előtt. Koncertjein – akár szólóban, akár triójával lép fel – komplett csomagot kapnak a nézők: a performansz elemek olykor már túl is szárnyalják a zenét. És bár nyilvánvaló, hogy - ahogy ő fogalmaz - a színházcsinálás kiemelt szerepet kap előadásaiban, nem mehetünk el szó nélkül zseniális, néhol arcátlanul pimasz, de egyértelműen szórakoztató, szarkasztikus társadalomkritikát megfogalmazó dalszövegei mellett sem. 

"Vannak újságírók, akik ‘az irónia nagymesterének’ neveznek, aminek nagyon örülök. Az irónia nem gyávaság, éppen ellenkezőleg: intellektuális munka, és sokszor egy ironikus ábrázolás pontosabb is, mint egy realista" - mondja egy interjúban, amelyben azt is elmesélte, nem először jár Budapesten – még a ’70-es évek elején, tinédzserként a Margit-szigeten aludt a csillagok alatt. 

Infók a koncertről itt.