hero
Bicsérdi-Fülöp Ádám 2021. október 22. 15:11
Megérkezett az NFT a magyar zeneiparba, kriptokampányt indít a Bohemian Betyars
A zenekar egyelőre kísérletezik a technológiával, tehetségkutatót szerveznek a befolyt összegből.

A külföldi példák után úgy tűnik, hogy a magyar zenészek is ismerkednek az NFT-vel (non-fungible token, itt olvashatsz arról, hogy mi ez, és hogyan működik), amely lényegében a művészek számára új bevételi lehetőséget, a rajongóknak, gyűjtőknek pedig exkluzivitást jelenthet.

A Bohemian Betyars friss, október 22-én megjelent, Gubancoscímű lemezéhez egy NFT-kre felhúzott kampányt is indít. A zenekar jótékonysági akció keretében nyúl ehhez az eszközhöz. A kampány részeként október 31-től mindenki megvásárolhatja az album dalszövegeinek egy-egy sorát. (Itt, Discordon szólnak a tokenek élesítéséről.) Az adományozók a lemez digitális megvásárlásán kívül kapnak egy blokklánc hálózaton hitelesített kupont is (azaz egy NFT-t), amely biztosítja a vásárlás hitelességét. Ezzel a vásárlók a zenekar legbelsőbb támogatói körének tagjai lesznek. A befolyt összeget a Bohemian Betyars fiatal, feltörekvő zenekaroknak adja oda egy miskolci tehetségkutató keretében.

A lemez stúdióköltségeit is egy kriptovaluta alapú, online videójáték termékével fizették ki (Axie Infinity), amely valószínűleg az első ilyen album Magyarországon. Az NFT jótékonysági kampányon kívül az október 31-i Akváriumos lemezbemutató koncertjüket a Decentraland nevű virtuális valóságban is közvetíteni fogják.

Bohemian Betyars (Fotó: Kolos Ádám)

Mivel ilyen mélységben eddig széles körben ismert magyar zenekar tudomásom szerint nem foglalkozott az NFT-univerzummal, rákérdeztem a Bohemian Betyarsból Palágyi Máté Kakasnál, hogy miért vonzó nekik ez a lehetőség, és hogy velünk maradhat-e a jelenség.

Hol találkoztatok először az NFT-vel, miért ezt a módját választottátok a jótékonykodásnak? Volt előtettek hasonló példa ilyen akcióra külföldön?

Én először Csabai Csaba oldalán olvastam az NFT-kről. Már régóta követtem a technológia fejlődési ágait, és az NFT-k megjelenésével éreztem, hogy eljött az a pillanat, amikor én is értéket tehetek a rendszerbe. Az NFT adta meg a művészetben ismert egyedi alkotások digitális megoldását, és végre a blokklánc bekúszott a zeneiparba. 

Több külföldi megoldás is volt már: a Kings of Leon adott ki Golden Ticketet a rajongóinak, amivel első soros koncertjegyet kap a tulajdonos élete végéig a koncertjeikre; Snoop Dogg virtuális klubot alapított, ahová csak az ő NFT-jével lehet belépni. 

Egyelőre azt látom, hogy az NFT felhasználási módja olyan, mint egy belépőkártya a zenekar belső rajongói klubjához. Az, hogy milyen extra tartalmakat ad a művész, az rajta áll, és ez adja a későbbi értékét is. Újító a technológiában, hogy véges számú token létezik, így ha valaki később be akar lépni, akkor ezt a másodlagos piacon teheti csak meg. Ezért felmehet a token ára, a kibocsájtásnál pedig be lehet állítani, hogy minden adás-vétel után egy bizonyos százalék a zenekarhoz jusson vissza.

Azért választottuk a jótékonykodást a kampánnyal, mert ez egy kísérleti projekt, ahol mi is a sötétben tapogatózunk, nem szeretnénk, ha az emberek elvárnának egy szolgáltatást a pénzükért. Ezért mi a befolyt összeget feltörekvő zenekaroknak adjuk tovább egy tehetségkutató keretében, aztán hogy mit hoz a jövő, majd meglátjuk. 

Több példa van az ilyen kezdeményezésekre is, az OnChainMonkey illetve a MetaGood például pont a blokklánc jótékonysági oldalát célozzák. Itt NFT-ket árvereznek el az társadalmi vagy környezetvédelmi civil szervezetek megsegítésére. Jól esik ilyen projektekről olvasni, mert árnyalja a képet a Bitcoin tisztán pénzügyi megítéléséről.

Hosszú távon ez a technológia leválthatja például a környezetvédelmi szempontból aggályos vinylgyártást, vagy a többi klasszikus, fizikai hanghordozót? 

Sajnos egyelőre a blokklánc technológiának is igen magas az ökológiai lábnyoma, ezért nem tudom, hogy fel tudja-e venni a versenyt a fizikai hanghordozókkal. 

Vannak már környezetbarát megoldások, és a mi projektünk is egy ilyen felületet használ, de szerintem a zenehallgatóknak továbbra is szükségük lesz a kézzel fogható emlékre a kedvenc zenekaruktól.  

Hosszú távon egyre fontosabb lesz a digitális életünk, és igen nagy szeletet fog lekanyarintani a piacból az NFT, hiszen lesz virtuális polcunk, ahova majd ki tudjuk tenni ezeket. Ez lehet egy koncertpillanat, egy minivideó, ami csak neked van meg, és aminek a megvételével támogattad a zenekart. Ez a lehetőség a mai streamelős, mindent végtelenszer másolható világban mindig érdekelni fogja a gyűjtőket.  

Biztatnátok más zenészeket is az NFT használatára? Kiknek és milyen esetben érdemes ehhez a megoldáshoz nyúlnia?

Egyelőre kiszámíthatatlan a bevételi lába az NFT-knek a zenepiacon, sok függ a közönségtől, mennyire hajlandóak fizetni bármennyit is egy ilyen zenei klubtagságért. 

A kezdeti bevétel persze könnyen számítható, 333 db dalszövegsort szeretnénk eladni, ebből a pénzből egy zenei tehetségkutatót szervezhetünk a miskolci Helynekem klubban. Ameddig egy jó célt fogalmazol meg, addig ez egy formája a közösségi finanszírozásnak. Ismert zenekaroknál ez a nagy rajongói bázis miatt lehet fontos, egy kezdő zenekarnál elcsípett NFT meg akkor érhet sokat, ha az előadó később nagyon befut.

Nagyon sok felhasználási területe lesz a digitális tokeneknek, ez még az első év, az első ötletek futnak most, látjuk hogy Shaquille O'Nealtől kezdve a Muse-ig mindenki elkezdett kísérletezni a technológiával. Szerintem ezt érdemes figyelni és be fog gyűrűzni Magyarországra is.

Borítókép: sinco