Balatonfüredi sztárdömping borral és vitorlással
A Balaton, a borok és a vitorlássport rajongóit idén is Balatonfüredre várják, ahol 2014. július 10-től a Kékszalag tókerülő verseny több száz résztvevője a vízen, a legjobb nyári borkínálat pedig a Tagore sétányon és a Vitorlás téren sorakozik fel.

A VinCE Balaton szervezői most sztárvendégekkel közösen indították el FINOM kampányukat, a fesztiválra pedig ingyenes koncertekkel, futballvilágbajnokság-közvetítéssel és exkluzív élménykóstolókkal készülnek.

A harmadik VinCE Balaton és a 46. Kékszalag Nemzetközi Tókerülő Távverseny idén 2014. július 10. és 13. között várja majd a vitorlássport, a Balaton és a bor rajongóit Balatonfüreden. A rangos Kékszalag megmérettetés a legnagyobb és leghosszabb távon, 160 km-en futó verseny, míg a parti kísérőrendezvény hűsítő borokkal, minőségi gasztrokiállítókkal és ingyenes koncertekkel alapozza meg a jó hangulatot és várja a befutókat.

A fesztivál kevésbé a borszakértésről, inkább a FINOM borokról szól majd – ezzel a hívószóval indítottak most figyelemfelkeltő kampányt, amelyhez sztárvendégek is csatlakoztak.

A FINOM kampányhoz csatlakozó Litkey Farkas, a Kékszalag tizenegyszeres bajnoka és címvédője, illetve további sztárvendégek – Gianni Annoni, Kerekes Vica, Segal Viktor, Nagy Ervin és Czutor Zoltán – szintén arra biztatnak, hogy nyáron, nyaralás közben is keressük a jó minőségű helyi borokat, és ha megtaláltuk, bátran osszuk meg az élményt bonyolult jelzős szerkezetek helyett egyszerű borajánlókkal. Nem tabu a jó vagy a finom szó. A Balaton partján pedig már csak azért is érdemes keresgélni, mert 22 borvidékünkből öt a tó partján található, és a VinCE Balatonra a távolabbi régiókból is érkeznek majd kiállítók.

Minden élmény egy kikötőben – zene, ízek és illatok, gólöröm

A fesztiválon esténként fellép a Kerekes Band és a Pannonia Allstar Ska Orchestra, vasárnap a Rájátszás koncertje alapozza meg a fiesta hangulatot. Idén megrendezik a tehetséges utcazenészek versenyét is; a Tagore sétányon muzsikáló nevezők közül a kiállító borászok és árusok dönthetnek, ki térjen haza a tekintélyes borellátmánnyal és karrierindító támogatással.

A huszonöt, borokat kínáló stand választékában kizárólag olyan borok szerepelnek, amelyek a VinCE magazinban szereplő teszteken, szakértőik előtt jól szerepelnek. A balatoni borvidékek, mint a Balaton-felvidéki, balatonboglári és somlói régiók mellett Villányból is szép számmal érkeznek borászok, de Szekszárd, a Mátra és Eger, Mór és Tokaj is képviselteti magát. Nemes pálinkák, jeges koktélok és finom kávék mellett természetesen sörök is lesznek, a gasztrokiállítók pedig az italokhoz illő grilleket, könnyű sonka- és sajttálakat, kézműves finomságokat kínálnak majd.

A brazil-módra ünnepelt gólöröm a világbajnokság bronzmeccsén és döntőjén teljesedhet ki, a közvetítéshez a legkedvezőbb árú „meccskorcsolyákat”, vagyis a kiállítók speciális ajánlatában szereplő frissítő nyári borokat és fröccsöket kortyolhatják a fesztiválozók, és szavazataik alapján közönségkedvencet is hirdetnek.

Borvizekre evezhetnek a fesztiválozók

A VinCE Balaton újdonsága idén a Sky Lounge, amely a magasba emeli a vendégeket, hogy egy pohár borral a kézben koccinthassanak a csodás látványra és az emlékezetes nyári élményre. A borkultúrsarokban a fröccs és pihenés mellé borszakirodalmat és magazinokat forgathatnak, míg a VinCE Kóstolószalonban délutánonként borértő kollégák mutatnak irányt a hazai és nemzetközi borvidékek, szőlőfajták és specialitások megismeréséhez – illusztrációként minimum 30-féle borral. De a borvilág felfedezése a vízen is folytatódik, a Balaton vizén elektromos jachtok fedélzetén tartanak élménykurzusokat, ahol 90 percben a választott témával, például izgalmas pezsgőkkel, híres rozékkal, balatoni klasszikusokkal és ritkaságokkal, egzotikus országok tételeivel ismerkedhetnek a résztvevők. Részletek és jelentkezés a vincebalaton.hu/programok oldalon.

Még három jó ok, miért legyen Balatonfüred az úti cél

Balatonfüred sportprogramjai mellett színvonalas kulturális programjainak köszönheti, hogy ilyen sok turista keresi fel szinte minden szezonban.

A város legfontosabb nevezetességei a Jókai Emlékház, a Városi Múzeum és a 2010-ben megújult Vaszary Galéria, amelynek kiállítótérben olyan művészek munkái láthatók, mint Csók István, Ferenczy Károly, Amrita Sher-Gil, Kondor Béla és Joan Miró vagy Silvio Monti. Az aktuális időszaki kiállítás Keserü Ilona munkásságát mutatja be legegyedibb és legeredetibb művészi megoldásain keresztül.

Füred idilli helyszín egy kiadós sétához is, háromszor nyerte el a Városimázs-díjat, 2008-ban pedig a közterek megújulásáért Hild János Emlékérmet kapott. A Vitorlás tér mólója és az árnyas, egy teljes kilométer hosszú sétány és emlékfa park mellett a két strand és a tíz hektáros Kiserdő, valamint a Lóczy barlang a természetjárókat is ide vonzza.

Balatonfüred a Vitorlás Étterem tradícióin túl egy sor remek vendéglátóra is büszke lehet, köztük a meggyőző helyi borválasztékról ismert Kredenc Borbisztróra, az Anna-bálok helyszíneként ismert Anna Grand Hotelre vagy az északi part egyik legnépszerűbb cukrászdájára, a Karolinára.