hero
Kreatív 2021. április 12. 13:56
Az éneklés instant flow-élmény!
Sajószegi Niki, a Mediator Senior Social Media Managere a Recharge-ban!

„Szerencsés embernek tartom magam, mert számtalan dolog van az életemben, ami feltölt” – állítja a Mediator Senior Social Media Managere, akit egyaránt kikapcsol a zenehallgatás, az akvarellezés, egy izgalmas regény vagy, ha az országot járhatja rejtett csodák után kutatva. Recharge Sajószegi Nikivel.

Ha mégis ki kell választanom azt, ami a maximális „töltést” adja, akkor zsigerből azt mondom: az éneklés! Ez az, ami már egész pici kislány korom óta motoszkál bennem, ami minden esetben ki tud zökkenteni a hétköznapokból, és egy semmi máshoz nem fogható dimenzióba repít.

Ha mélyen beletúrok az emlékeimbe, akkor két magnókazettát (!) látok lelki szemeim előtt, úgy 7-8 éves koromból: az egyik egy Boney M, a másik pedig egy Bon Jovi album. Hétvégente takarításhoz mindig ezeket raktuk a lejátszóba és rendre végigkiabáltam minden dalt. Aztán betört az otthonunkba az MTV – egész nap bámultam a klipeket és a rocksztárok bűvkörében éltem. Ez az, ezt akarom csinálni én is! Na jó, de hogy kezdjek neki? A történet innentől a szokványos mederben halad: iskolai énekkar, zeneiskola, klasszikus hangképzés, népdalok, műdalok – a folyamatos érzés, hogy ez akkor sem rock’n’roll –, majd az egyetemi évek alatt néhány zátonyra futott zenekari próbálkozás. A sorozatos kudarcélmények után egy időre félre is tettem az énekesnői álmokat, inkább aktív koncertjáró üzemmódba váltottam, hetente mentem valamelyik magyar underground zenekar bulijára.

A hiányérzet azonban nem szűnt meg, hogyan is gondolhattam azt, hogy abba lehet hagyni valamit, ami ennyire szerves része a lényemnek? Egy ismerős javaslatára összeszedtem minden bátorságomat, elmentem Csongor Bálinthoz (Subscribe, Useme) – ez életem egyik legjobb döntése volt! Öt év kitartó munkájával felszínre hozta belőlem mindazt, ami mindig is ott volt a mélyben. Ő dobott először a mélyvízbe: 2017 nyara, Akvárium, zenesulis vizsgakoncert, több száz ember előtt… rettegtem, remegtem, lámpaláz ezerrel. Most vagy soha! Bátorság! Kiálltam és remegő lábakon, teljes szívemből énekeltem Nelly Furtado-tól, hogy „elpusztíthatatlan a lelkem”. Hihetetlenül összetett élmény színpadon állni – félelmetes és ugyanakkor iszonyatosan bensőséges. Kifelé énekelsz, de közben befelé élsz meg. A jelen pillanatban vagy. Adsz és kapsz. Hangról-hangra árad a folyam, visz magával, a közönség megy veled, és már vége is a dalnak. Másképp érzékeled a teret, az időt, az energiákat. Egy hihetetlen csoda, önismereti út, komplett terápia.

Az egészben az a legjobb, hogy még csak nem is kell leragadni egy adott műfajnál. Így jött képbe kb. egy évvel ezelőtt a Bendot elektronikus zenei formáció: én projektet kerestem, két ismerősöm pedig énekesnőt. Igazi kísérletezős időszak ez most, hiszen nem ismert slágerekről, hanem új, saját számokról van szó, és megtapasztalhatom, hogyan keltsem életre a saját szövegeimet. Másfelől szakmailag is érdekelt, hogyan lehet egy projektet a nulláról felépíteni: milyen lépések, stratégiák és szakemberek összehangolt munkája szükséges ahhoz, hogy elérjük a közönséget. Hogyan jutunk el egy telefonos brainstormingtól a videóklipig, a papírdarabra felrajzolt dalszerkezettől a masterelt dalig, azaz az ötlettől a kész „termékig”.

Számos tervem van erre az évre, így a Bendot mellett kaptam felkérést egy metálzenekartól és egy dj-producertől, ezen felül szeretnék akusztikus műfajban is többet tapasztalni, illetve majd önállóan dalokat szerezni. Járni, fejlődni és feltöltődni az úton, hogy ebből a „töltésből” mások is részesüljenek.

Az éneklés sok mindenre megtanít – persze alázatra, fókuszálásra, kitartásra, helyes technikára is, de ami fontosabb, hogy közben belefeledkezésre, megélésre, nyitottságra, spontaneitásra és szeretetre hangol. Napról napra többet tudok meg önmagamról, teljesebbé válok, másképp látom magamat és a körülöttem lévő világot.