2019. március 22. 11:55
Attól a pillanattól kezdve, hogy kinyitom a szemem, addig, amíg le nem csukom
Isteni kenyerek és még istenibb vajak. Máté Zsófi, a Zsidai Gasztronómiai Csoport marketing menedzsere írta e heti Kultúrterrorunkat.

Könyv

Imádok olvasni, de mostanában azt vettem észre, hogy sajnos egyre kevesebbszer veszek könyvet a kezembe és akkor is inkább szakmai, nonfiction könyveket olvasok. A mostani kedvenceim Tim Ferris Titánok eszköztára c. könyve, amit már olvastam korábban angolul is, de nemrégiben megjelent a magyar fordítása is. Aztán Bolya Imi Karizma című könyvét is gyakran előveszem, mert a prezentáció nagy mumusom és Imi sok szuper előadót kérdezett arról, hogy mi a sikeres előadás titka. Szerintem nagyon tanulságos könyv.

A francia nők sorozat is nagy kedvencem, különös a A francia nő karriert csinál. A pezsgő és champagne imádatomat csak tovább erősítette ez a könyv, amelyben a Veuve Clicquot ház ügyvezetője meséli el tanulságos életútját.

Illetve nagy öröm számomra, hogy megtaláltam két szuper nőt, akik remek olvasóközösséget kovácsolnak, Ott Annát és Szabados Ágit. Most épp Szabó Magda Az őz című könyvét olvasom, mert jövő héten a Societé könyvklubban erről lesz szó, úgyhogy szuper motiváció ez az olvasásra.

Az a fajta olvasó vagyok, aki egyszerre több könyvet is olvas és nagyon szeretem a kortárs írókat is, ezért az éjjeliszekrényemen van Fehér Boldizsár Vak majom regénye is. 

Ohh és majdnem elfelejtettem a POKET zsebkönyveket, amelyből majdnem az összeset megvásároltam már, de nagy öröm számomra, hogy az egyik nagy kedvencem, A kis herceg is bekerült a sorozatba.

Színdarab

Az előre tervezésben sajnos nagyon rossz vagyok, így képtelen vagyok hónapokra előre eldönteni, hogy milyen darabokat szeretnék megnézni, így sok szuper színházélményről maradok le. Hála a barátaimnak, azért viszonylag sokszor eljutok színházba és mindig szuper élmény. Legutóbb Pintér Béla Kaisers TV, Ungarn darabját láttam, ami nagyon szórakoztató volt, de a mondanivalója nagyon szomorú.

Az Orlai Produkció darabjait is nagyon kedvelem, eddig az összes, amit láttam nagyon tetszett, és a Momentán Társulat darabjai is nagy kedvenceim.

Amire pedig már hónapok óta készülök eljutni, az a Vígszínházban a Pál utcai fiúk. Remélem hamarosan összejön. 

Film

Legutóbb - még az Oscar láz előtt - láttam a Green Bookot, amit nagyon szerettem, főként Mahershala Ali mondatai fogtak meg benne.

A Marvel filmeket is imádom, a Green Book előtt a Marvel kapitányt láttuk, amiben imádtam, hogy végre egy nő a szuperhős, de a Marvelek közül az Avangers a kedvencem, így nagyon boldog voltam, hogy az lesz a következő rész. 

A két hatalmas kedvencem, amiket bármennyiszer meg tudok nézni, a Last Night és a Teljesen idegenek. A Last Night-ot akárhányszor megnézem, mindig más dolgokat látok meg benne és mindig valahogy másként látom a végét, a Teljesen idegeneket pedig amikor először láttam napokig teljes sokkban voltam utána  és arra gondoltam, hogy én sosem szeretném ezt játszani a barátaimmal. 

Zene

Nálam mindig szól a zene, viszont kb. egy előadó és számcímet sem tudnék mondani. Spotify-t hallgatok attól a pillanattól kezdve, hogy kinyitom a szemem, addig amíg le nem csukom. Általában a hangulatomhoz illő listákat választok.

TV

TV-t abszolút nem nézek, de óriási YouTube, Netflix és HBO GO rajongó vagyok és már gondolkozom egy Amazon Prime előfizetésen is.

A Netflix és az HBO dokumentumfilmjeire most eléggé rákattantam, a Chef Table imádata talán szakmai ártalom, legutóbb a Leaving Neverlendet néztem és már nagyon várom, hogy a hazai HGO GO-n is látható legyen az Elizabeth Holmsról szóló doku.

Imádom a sorozatokat (bár igyekszem visszafogni magam, mert éjszakákon át képes vagyok nézni őket). Nagy kedvenceim voltak a Westworld, a The Night Of, A szolgálólány meséje, Az ifjú pápa, a House of Cards és a The suits. A Black Mirror néhány részébe is belenéztem, de túlságosan sötét (nem is olyan távoli) jövőt jósol, így elég lassan fogyasztom. A magyar sorozatok közül pedig a Terápia volt, aminek minden részét epekedve vártam.

És ne feledkezzünk meg az örök klasszikusról a Szex és New Yorkról sem. Vagy ezerszer láttam minden részt és kívülről fújom az egészet, így esténként sokszor abból kapcsolok be egy részt, mert nem idegesítem magam azon, ha elalszom, úgyis tudom mi fog történni.

Rádió

Rádiót csak az autóban hallgatok, legtöbbször Jazzy-t vagy Petőfit.

De annál inkább imádom a podcasteket. Kicsit fanatikus is vagyok. A magyarok közül a Biznisz Boyzt és a Párnacsata podcastet hallgatom rendszeresen. A külföldiek közül pedig a kedvenceim: Candice & Casey Couples Therapy-ja, Rebecca Jarvis No Limits-e, Farnoosh Tarabi So Money-ja, Tim Ferris csatornája, Rich Roll beszélgetései, Jenna Kutcher The Goal digger csatornája, a Being Boss és Sophia Amoruso Girlboss Radio-ja. És ahonnan először hallotam a podcastekről, az a kedvenc bloggerem Garance Doré Pardon My French csatornája. És lehet hamarosan lesz egy sajátom is. ;)

Újság

Régen hatalmas magazin gyűjtő voltam, ma már csak egyetlen magyar magazint vásárolok, a Forbes-ot, egy ideje azt is már digitális verzióban. Illetve most megvettem az utolsó Pócsik Anita által főszerkesztett Éva magazint.

A külföldi magazinok közül pedig nagy kedvencem a Monocle. 

Online pedig előfizetője vagyok a The New York Timesnak, de elég sok online újság/magazin hírlevelére fel vagyok feliratkozva, és onnan válogatom ki a cikkeket, amiket szeretnék elolvasni. Persze a Kreatív hírlevelet is minden nap olvasom. 

Program

Most van a Millenárison az AntiqueAndArt Budapest kiállítás és vásár, nagyon szeretem az ilyen művészeti seregszemléket, bár ennél egyel jobban izgat az Art Market Budapest, minden évben kilátogatok.

Hamarosan jön a Gourmet Fesztivál, ami nagy kedvenc, imádom végigkósolni a kedvenc éttermeimet három nap alatt, az igazi ízorgia.

Illetve nagy kedvencem és a második alkalom óta (szinte) minden évben elmegyünk a Paloznaki Jazzpikinkre, idén is tervben van.

Utazás, kirándulás

Itthon nagy kedvencem Zebegény és a Dunakanyar, illetve a Mátra.

Külföldön bár most mindenki Ázsiába vágyik, én mégis sokkal jobban szeretem Európát. A legjobban ősszel és tavasszal szeretek utazni, mert akkor pont jó az idő, ahhoz, hogy egész nap sétálva fedezzük fel a legjobb helyeket akár városokba megyünk, akár vidékre.

Nyáron én csakis vízparti nyaralást tudok elképzelni, mert a 30 fokot csak ott tudom elviselni. Itthon pedig vagy a Balatonon vagy a Lupa tónál. :)

Kiállítás

A Ludwig és Nemzeti Galéria kiállításait nagyon szeretem. Illetve szánom bánom, de még nem voltam a felújított Szépművészetiben, de nagyon szeretnék oda is elmenni hamarosan.

Az egyik legemlékezetesebb kiállításélményem Erwin Olaf kiállítása volt a debreceni MODEM-ben, ahol maga a művész tartott tárlatvezetést számunkra.

Legutóbbi utazásom során pedig Krakkóban voltunk az ottani modern múzeumban, a MOCAK-ban, zseniális volt, de a Schindler Factory is egészen elképesztő élményt nyújtott, rám sokkal nagyobb hatással volt, mint Auschwitz.

Étterem

Ohh, ez a legnehezebb kérdés. Jelenleg 13 éttermünk van Budapesten, ezek közül egy kedvencet mondani, olyan, mintha valakitől azt kérdeznék, hogy melyik a kedvenc gyereke. A legtöbb időt most a Spíler Budában és a 21-ben töltöm, de elég gyakran megfordulok a Jamie’s Italianben és a Gozsdu-beli Spílerekben is.

A szabadidőmben azonban szeretek új helyeket megismerni, hatalmas leves fan vagyok, így nagy kedvenceim az Oriental Soup House és a Parázs.

De hetente egyszer minimum eszek valemelyik Pad Thaiban is. Gyakran megyünk a Dobrumbába, mert imádom a sharing foodot. És az IGEN pizzáért is élek-halok. A Kioskot imádom az elhelyezkedéséért és a gyönyörű enteriőért, Orosz Gábor finomságait is kedvelem, de a szervízért nem nagyon rajongok ott.

Örök rajongója vagyok Miszei Janinak is, így minden születésnapomon már hagyomány egy ebéd vagy vacsora a MÁK Bistroban. A Standot is ajánlom mindenkinek kipróbálni, aki igazán tökéletes és hibátlan éttermi élményre vágyik nem túl feszengős környezetben.

A rooftop bárok nyitását már alig várom, a nagy kedvencem a 360 bár.

A legnagyobb kedvencem pedig a reggeli és a brunch, szerintem már Budapest összes reggelizőhelyét végigkóstoltam. A legjobb avokádótoastot hazai pályán találtam meg, a Baltazárban. De a kedvenc reggelim a Törökmézben van, és imádom a pezsgős reggelit a Villa Bagatelle teraszán is. Viszont nagyon bosszús vagyok a reggelizőhelyek többségre, hogy vasárnap nincsenek nyitva, innen üzenem mindenkinek, hogy vasárnapi nyitvatartást szeretnénk!

A pékségeket is nagyon kedvelem, most a Lisboa az egyik új kedvecem, de az Alma Nomad Bakeryt is imádtam, jó hír, hogy hétvégente újra nyitva van, bár a sorbanállás külön program ott. Szeretem azokat a helyeket is, akik egyetlen termékre fókuszálnak, így nagyon tetszik a Freya koncepciója. Egy ismerősömtől hallottam a vajaskenyerező ötletét, ha nekem kellene nyitni egy helyet, akkor megfontolnám ezt az ötletet, isteni kenyerekkel és még istenibb vajakkal. Ennél egyszerűbb és nagyszerűbb ötletet még nem hallottam.

Sport

Sajnos nem vagyok egy nagy sportember és egy morning person sem, de a jóga az egyetlen dolog, ami miatt még akár korán is fel bírok kelni. Főleg, amióta megtaláltam a (számomra) világ legjobb jógaoktaóját is, Demeter Dóri személyében. Mindenkinek bátran ajánlom, mert akit elvittem hozzá, mind a jóga szerelmese lett.

Folyton tervezem, hogy futni is fogok, de ez még várat magára, talán majd idén tavasszal/nyáron megkedvelem.