2010. április 20. 12:21
Átszervezés jöhet az AFP-nél
Részvénytársasággá alakulhat az AFP francia hírügynökség. Cél a multimédiás alkalmazások, elsősorban a videó fejlesztése és a világ hírügynökségei között betöltött presztízs megőrzése.

Részvényesekből álló saját kiadói társasággal kell rendelkeznie az Agence France-Presse (AFP) francia hírügynökségnek és az igazgatótanácsát úgy kell megreformálni, hogy a függetlenségét megőrizve tudja finanszírozni multimédiás fejlesztéseit – olvasható a francia kormány hétfőn nyilvánosságra hozott ajánlásában.

A Frédéric Mitterrand kulturális miniszter megbízásából ötfős szakértői bizottság által készített jelentés olyan megoldásokat javasol az AFP nehézségeire, amelyek nem vezetnek sem államosításhoz, sem privatizációhoz, de megteremtik a hírügynökség fenntartható fejlődésének feltételeit.

A jelentést azt követően hozta nyilvánosságra a kormány, hogy az AFP igazgatótanácsa a múlt héten Emmanuel Hoog személyében megválasztotta a hírügynökség új elnökét.

Az egyik korábbi elnök, Henri Pigeat (1981-86) által vezetett szakértői testület szerint a világ-hírügynökségi rang, a versenyképesség és a függetlenség megőrzéséhez az AFP „újraalapítására" van szükség: 12 javaslatuk között szerepel az AFP különleges státusának megtartása, amelyet egy 1957-es törvény határoz meg. Ez a törvény garantálja az AFP függetlenségét, és sajátos, a kereskedelmi jog hatálya alá eső státust biztosít a hírügynökségnek, irányítását viszont a társasági jog alapján határozza meg. Az AFP jelenleg nem rendelkezik saját tőkével, és a legjelentősebb előfizetőiből álló igazgatótanács felügyelete és irányítása alá tartozik.   

Az AFP előző elnöke a kormány kérésére 2009 márciusában a hírügynökség státusváltására vonatkozó reformot jelentett be, amelynek eredményeként a multimédiás szolgáltatásainak fejlesztéséhez szükséges tőke megszerzéséhez az eddig különleges státust élvező hírügynökség részvénytársasággá alakulna át. Ez azonban eddig nem valósult meg a szakszervezetek tiltakozása miatt.

A szakértői jelentés hasonló szervezet létrehozását javasolja, de nem az AFP átalakítására, hanem az AFP felügyelete alatt. Ennek az új részvénytársaságnak a legfőbb részvényese maga az AFP lenne egy állami tulajdonú letéti bank mellett. Az AFP ebbe az új részvénytársaságba átvinné a hírügynökségi tevékenységét, és oda tartoznának ezentúl a dolgozók is. A termékei eladásából befolyó bevételek pedig az AFP-t illetnék meg. A javaslat szerint az új részvénytársaság tulajdonosa legalább 51 százalékban az AFP, és maximálisan 49 százalékban a bank lenne.

Az AFP jelenleg 15 tagú igazgatótanácsában nyolcan a sajtó képviselői, három tagot közvetlenül a kormány delegál, ketten a közszolgálati televízió, illetve rádió vezetői, ketten pedig magánál a hírügynökségnél dolgoznak. A jelentés a sajtó képviselőinek számát háromra csökkentené.

Melléjük neveznének ki állami képviselőket, akik a közérdekű feladatok ellátást ellenőriznék. Emellett a többi tag által négy olyan független tag megválasztását is javasolják a szakértők, akik a média, az újságírás vagy a tájékoztatással kapcsolatban álló értelmiség elismert francia vagy külföldi személyiségei.

A jelentés szerint az AFP tevékenységének középpontjába ezentúl a multimédiás szolgáltatások fejlesztésén belül a videónak kell kerülnie, valamint a szöveges és fotós archív anyagokat kell előtérbe helyezni.

A hírügynökség gazdálkodását illetően a jelentés szükségesnek tartja „tisztázni az AFP pénzügyi viszonyát az államhoz", amely előfizetőként a bevételek negyven százalékát biztosítja.

A több mint 150 éves múltra visszatekintő és háromezer főt foglalkoztató francia hírügynökség 165 országban van jelen, előfizetőinek száma több mint ötezer.