hero
Bicsérdi Ádám 2021. június 18. 07:33
Amerikai produkciók hazai forgatását is érintheti a melegellenes törvény
A Variety szerint volt már rá példa, hogy a helyi kormányok döntései miatt vonultak ki forgatócsoportok az adott országból.

Emlékezetes módon 2020-ban a Netflix leállította egy tervezett török sorozat forgatását, miután a török kormány cenzúrájának hatására a forgatókönyvből kikerült egy meleg karakter. A Netflix akkor hozzátette, a többi tervezett török sorozatot nem érinti a döntés. Szintén fenyegetőzésig fajult a helyzet Georgia állam vezetői és több nagy stúdió, a Disney vagy a Sony között, amikor még 2019-ben az amerikai állam abortuszellenes törvényt fogadott el. A Netflix szintén 2019-ben elköltöztette Outer Banks című sorozatának forgatási helyszínét Észak-Karolinából, az állam LMBTQ-ellenes törvénymódosítása miatt.

Ezeket az eseteteket sorolja példaként az amerikai szaklap, a Variety abban a cikkben, melyben a magyarországi forgatások lehetséges jövőjéről esik szó. A Variety szerint egyelőre iparági forrásaik nem akartak megszólalni abban a kérdésben, hogy milyen következményei lehetnek a magyar kormány által elfogadott, LMBTQ-embereket kirekesztő törvénynek. De a cikk emlékeztet rá, a magyar állami kasszának igen fontos szektorról van szó, hiszen 2019-ben a közvetlen filmprodukciós beruházások elérték az 565,6 millió dollárt Magyarországon.

Magyarország az összes nagyobb amerikai stúdiónak vonzó forgatási helyszín az adókedvezmény és a szakmai háttér miatt, de a Variety szerint a mostani döntés nyomás alá helyezheti az amerikai megrendelőket, akiknek PR-szempontból is kínos lehet, ha nem reagálnak a döntésre.

A Varietynek a WarnerMedia, az HBO anyacége a magyarul is kiadott állásfoglalását küldte el, a Sony, az Amazon és a Netflix egyelőre nem kommentálta a hírt a szaklapnak. A Variety megszólaltatta Káel Csaba filmügyi kormánybiztost is, aki szerint az elfogadott törvény a gyermekek védelmét erősíti az országban, így az szerinte nem lesz hatással az itthon forgatott produkciókra.

(Borítókép: Timothée Chalamet a Budapesten forgatott Dűnében. Fotó: InterCom)