hero
Bicsérdi-Fülöp Ádám 2022. január 25. 15:19
Aggályosnak tartja az RTL Magyarország nézettséget érintő változtatását a TV2 Csoport
A médiacsoport szerint az RTL lépésével sérül az adatok összehasonlíthatósága is.

A TV2 Csoport Sajtóosztálya hosszabban reagált a hazai tévécsatornák nézettségmérését érintő kérdésre. 2021 végén jelentette be az RTL Magyarország, hogy változtat nézettségének kommunikációján, és egy új mutatót bevezetve, ezentúl lineáris SHR%-ban számol be csatornái, műsorai eredményeiről.

A bejelentést több reakció követte, a Kreatívon is külön cikkben foglalkoztunk a változtatás hátterében meghúzódó kérdésekkel.

A TV2 Csoport mostani közleményében egyértelművé tette, hogy marad a korábbi SHR% adatok közlésénél. 

„Az „Other” kategória több típusú képernyőfogyasztást tartalmaz, valóban ide tartozik többek között a streaming vagy a játékkonzol használata, viszont ugyanígy lineáris csatornák is szerepelnek ebben a gyűjtőkategóriában. Ilyenek az idegen nyelvű csatornák, mint például a CNN, vagy a városi tévék, mint például a Kecskeméti TV. Úgy gondoljuk, hogy ezeket a csatornákat nem zárhatjuk ki az elemzéseinkből, - csak azért, hogy ezzel a lépéssel más társaságok a saját eredményeiket matematikailag javítsák - hiszen mindannyian a nézők figyelméért versenyzünk" - áll a TV2 csoport indoklásában. 

A médiavállalat szerint “az idősoros adatok összehasonlíthatósága sérül, ha az Other kategóriát kizárnánk az elemzésből, ugyanis a gyűjtőkategória összetétele 2021 január elsejével változott Például a 2020-as évi átlag közönségarány korrekten nem hasonlítható össze a 2021-es vagy az annál újabb adatokkal.” (Az Other kategória változására rákérdeztünk, amint választ kapunk a kérdésre, cikkünket frissítjük.)

A közlemény később bővebben is kifejti, a TV2 szerint mi a problémájuk a változtatással.

"Az új mérési módszer leginkább azon csatornák kommunikációját segíti, amelyek csökkenő tendenciát mutatnak, a TV2 Csoport közönségaránya 2015-2020 között viszont jelentősen emelkedett, 15,2 százalékról 23,6 százalékra (A18-59 live+as live adatok, teljes napra vonatkozóan), így ezt az időszakot továbbra is szeretnénk korrekten bemutatni minden piaci szereplőnek. Egy ilyen volumenű változtatás alapos előkészítést igényel, éppen ezért nem értjük, hogy az RTL Magyarország miért döntött ilyen gyorsan, ráadásul anélkül, hogy az iparág többi szereplőjével egyeztetett volna” - zárul a TV2 csoport közleménye.