-fi- 2021. szeptember 24. 16:19
A Pegasus-ügy és a 444 Makrója is Minőségi Újságírásért-díjat kapott
Összevontan adták át a héten a legjobb júliusi és augusztusi cikkekért járó díjakat.

A Minőségi Újságírás Díj zsűrije a nyári szabadságokra tekintettel összevontan döntött a júliusi és az augusztusi díjazottakról.

Júliusban a zsűri “két egyaránt kiemelkedő, de összemérhetetlen újságírói teljesítmény között osztotta meg a díjat” - olvasható az indoklásban. A Direkt36-nak egy nemzetközi újságíró-összefogás részeként készült, a Pegazus-ügyet kirobbantó és azóta is hullámokat vető cikkét, illetve Tóth Szabolcs Töhötöm podcastjának, Az élet, meg mindennek Sajó Tamással készített beszélgetését díjazta.

A zsűri ezen kívül kiemelte Tarnay Kristóf Ábelnek az Azonnali.hu-n megjelent, ’A magyar raktár nem az Amazon, de a túlhajtás lassan felőröl” című cikkét, illetve Élő Anitának a Válasz Online-on publikált, Sáfián László pásztor és Molnár Zsolt tudományos kutató találkozásáról írt riportját.

Az augusztusi jelöltek közül a zsűri a 444 nyomtatott Balaton-különszámát (úgynevezett Makró-ját) jutalmazta első helyen, amely tartalmilag is küllemre is magas színvonalú és üzleti konstrukciójában is újszerű vállalkozás - emelte ki a zsűri.

A zsűri kiemelte még a HVG Csányi Nikolett és Szlavkovits Rita által készített videóriportját egy szarvasi csicskáztatás történetéről, a Mérce Szikra Judit által készített, a menekültválságra visszatekintő cikksorozatát és az Azonnali.hu-n cikksorozatát Afganisztánról, amely Rédl Boglárka munkája.

A nyertes írások szerzői havonta összesen 200.000 forint jutalomban részesülnek. A Minőségi Újságírásért Díjat a Hírkereső támogatja. A zsűri tagjai Veiszer Alinda, Hermann Irén, Nyáry Krisztián, Dudás Gergely, Varró Szilvia, Both Vilmos és Weyer Balázs. 

A zsűri a 2021. szeptemberi díjra 2021. október 11-ig várja a nevezéseket ezen a címen.

Disclaimer: A díj odaítéléséről döntő egyik zsűritag Hermann Irén, a Kreatív főszerkesztője.