A pad, ami használat közben formálódik
Sétálunk, sétálunk, egy mozgó padra lecsücsülünk. Csüccs! - A minap megjelent a Facebook folyamomon egy csodálatos videó, amit az egyik gyerekkori barátom, a mindig fantasztikus dolgokat alkotó, Dubajban élő fotós, filmrendező Richweisz Péter készített. A videó az elképesztően tehetséges dizájner, Szőnyi Anna Boomerang Bench névre keresztelt padját mutatja be gyönyörű zenével (ami Péter remixe) és gyönyörű fényekkel. Annának azonnal írtam és gratuláltam és persze faggatni kezdtem. A GLAMOUR Trendteremtők rovata most először itt, a Kreatív.hu-n jelenik meg. (x)
EZ EGY PROMÓCIÓS MEGJELENÉS

A fantasztikus padról készült videó megtekinthető itt >>>

Mi is ez a zseniális Boomerang Bench azaz Bumerángpad tulajdonképpen?  

Ez a kültéri és beltéri ülésre alkalmas bútorinstalláció elsősorban közterekre és középületekbe való. Létrejöttét a városi közterek folyamatos változása és átalakulása inspirálta. Erre az állandó átalakulásra reflektál a pad, hiszen úgy alakul, ahogy az emberek használni akarják. Egy teljesen egyszerű padnak tűnhet, de a használat közben állandóan formálódik, mindig más és más formát vesz fel, néha egészen szoborszerűvé válik.

Mit csinálsz Dubajban? Ezek szerint ott összefognak az emigráns magyarok? 

Dizájnmenedzserként és dizájnerként dolgozom Dubajban és Pétert is itt ismertem meg. Szeretünk együtt dolgozni különleges művészeti és dizájnprojekteken és barátok is vagyunk. Ilyen szempontból összefognak a magyarok, főleg, akik a kreatív szakmában dolgoznak.

Épp most nyertél egy díjat. Gratulálok! Mesélnél erről? 

A padot magát erre a bizonyos pályázatra készítettem, amit a Dubai Design District és a Dubaji Kulturális és Művészeti Minisztérium írt ki. Egy ülésre alkalmatos köztéri installációra kellett ötleteket leadni, bárki pályázhatott aki Dubajban él. Maga a díj az volt, hogy anyagilag támogatják a terv kivitelezését majd a művet a Design Days Dubai kiállításon kiállítják. 128 pályázat érkezett, 24 nemzetből származó pályázóktól. Először hat pályamunkát választottak ki, majd kellett egy megvalósítási tervet készíteni és azt prezentálni a zsűrinek. Végül az én tervemet választották.

Hol tanultál? 

A Moholy Nagy Művészeti Egyetemen, építész szakon.

Mint dizájner hogyan tudnád leírni a stílusodat és mik a céljaid? 

Szeretek új koncepciókat kitalálni, felfedezni és tanulmányozni, az egyszerűségből kiindulni és szó szerint csavarni rajta egyet. Próbálok olyan tárgyakat tervezni, amik ötletességükkel és egyszerűségükkel első ránézésre önmagukért beszélnek, és nem kell hosszú leírás vagy magyarázat ahhoz hogy bárki is megértse őket mint használati tárgyat és/vagy mint műalkotást.

Kik inspirálnak? 

Nem feltételenül más művészek vagy dizájnerek inspirálnak, hanem inkább azok az emberek, akik valami újat adnak a világnak és a társadalomnak, hisznek abban, amit csinálnak, eszméletlenül kitartóak és mindent megtesznek a céljaik elérése érdekében az élet bármely területén.

Itthon hol láthatjuk a Bumerángpadot?

Először szeretném magát a terméket tökéletesre fejleszteni és az ezt követő lépés lesz az, hogy Dubajban, Magyarországon vagy bárhol máshol a világban gyártani lehessen vagy kiállítani, ha erre van igény. Rengeteg megkeresésem, lehetőségem van már a Design Days Dubai kiállítás által. Remélem, mihamarabb eljut Magyarországra is.

Time lapse video a Design Days Dubai kiállításon Anna weboldala >>> 

(x)