hero
Kreatív 2022. május 13. 08:30
A nyolcvannal száguldás szabaddá tesz
Terray István, a Telex.hu tartalommarketingese a Csigusz nevű lakóautóval lassul.

Gyerekkoromban sokat kempingeztünk, amit nagyon szerettem. Már akkor álmodoztam a továbblépésről: milyen klassz lenne a konzerv töltött káposztát nem a sátor előtt, hanem lakóautóban fogyasztani. Snitt, majd kiderült, hogy Marci fiam vágya megegyezik saját gyerekkori álmommal és elhatároztam, kipróbáljuk ezt a dolgot. Óvatos duhajként először bérelni szerettem volna egy lakóautót, de valahogy nem akart összejönni. 


2018-ban jött szembe Csigusz. Kicsit szakadt volt, öreg, nem működött benne minden, de olcsón adták és volt rajta vizsga. Tesztelésképpen meghódítottuk vele a csodálatos BAZ megyét, ő meg minket és a jó viszony azóta is töretlen. 

Van a lakóautózásnak a szuperkényelmes irányzata – egy korszerű, nagy mobilhome szinte mindent megad, amit egy valódi otthon. Temperált hőmérséklettől klassz fürdőszobán át a sokcsatornás tévéig és a nagy hűtőig. Szuper lehet, de én megelégszem a puritán kivitellel és egy jó darabig maradok is az alapoknál. Pont elég az, hogy bárhol lehet aludni, egy parkolóban is tudok kávét főzni, vagy egy város főterén pisilni, ha épp erre van igény (persze, hogy van).

A használatban is puritán vagyok. A legtöbbet belföldön megyünk, dunai evezés, balatoni csobbanás, fesztiválon alvás például jellemzőnek mondható, de persze tengerparton is jártunk már vele. 

Leginkább bivakolni szeretek vele, kempingbe, kiépített lakókocsis/ lakóautós parkolóba keveset megyek. Kis odafigyeléssel és a megfelelő appok segítségével bárhol talál az ember jó helyet éjszakára, eddig csak egyszer keltett hajnalban közteres, hogy nem jó helyen állunk (megúsztuk figyelmeztetéssel 😊). 

Balatonkerülés előtt

Épp ez a kötetlenség, ami a legvonzóbb számomra a lakóautózásban. Nem kell túltervezni az útvonalat, a szállást még annyira sem, ha este rám jön a mehetnék, akkor reggel megyek, vagy megyünk. Amikor vízparton szeretnék ébredni, ott fogok, ha erdő szélén, akkor ott, ha beválik egy hely, akkor maradok még egy napot. Amikor hónapokra előre kell gondolkodni annak, aki a Balatonon szeretne szállást foglalni, akkor ez nagyon nagy előny. Az meg plusz hozadék, hogy a mostani szállásárakat nézve a kis jármű már behozta az árát. 

Sok éven keresztül voltam újságíró, szerkesztő. Kipróbáltam magam PR ügynökségnél, szövegíróként és egyéb határterületeken is, az utóbbi években natív tartalmakkal foglalkozom. A Telexnél elsősorban az a feladatom, hogy a támogatott tartalmaink rendben legyenek támogatói és olvasói szemmel is. 

A coelhós énem nagyon szereti Csigusz lassúságát. Nem csak azt, hogy a dörmögő dízel és a nyolcvanas tempó előhozza a gondolkodós, mélázós oldalunkat, hanem hogy kikerülünk vele a napi taposásból. 

A folyóparton inkább tüzet rakunk, úszunk és olvasunk, a mobilnyomkodás hátrébb szorul a listán. Magától megvalósul a mindenki által vágyott slow life meg a minimalista életvitel. Mindeközben eszeveszett menő tárgy is, azonnal levesz a lábáról szinte mindenkit. Egy perc alatt térít meg hisztiző ovist, életunt minitinit, részegen fesztiválozó húszévest, hippit és kiégett menedzsert, mindent látott autószerelőt.


Nagyon szerencsés vagyok, hogy a pandémia előtt lettem csigaházas ember. Akkor is utazhattam, amikor nehéz volt és kimaradtam a nagy bummból – abból, hogy teljesen érthető módon nagy divatja lett a lakókocsinak és -autónak. Sokan építenek, az árak felmentek, most nehezebb belevágni ebbe a hobbiba (vagy mi ez), ennek ellenére bíztatok mindenkit, aki teheti, próbálja ki.

Mi legyen mindig az autóban? Alapkészlet puritán lakóautósoknak, hogy bármikor indulhass: ivóvíz, alap fűszerek, alapélelmiszerek, tartós kenyér, száraztészta, pár konzerv, gyorsleves, gyorskávé, fejlámpa, hálózsákok, függőágy, könyv, bikakábel, alap szerszámok, lebomló vécépapír, pár ruhadarab, fürdőruha, törülköző, szappan, autós töltő. 

Csigusz 35 éves és messze nem hibátlan. Volt baj vele autóként, a felépítmény beázott, a belsőt meg egy lelkes amatőr barkácsolta újra. A legnagyobb problémákat elhárítottuk, a többivel meg simán lehet együtt élni (például egyszer kigurult egy dinnye a felépítmény csukott ajtaján keresztül, de nem lett baj, az ajtót meg megszereltem). Megjelenése nem irigységet vált ki, hanem mosolyt csal bárki arcára, és persze kíváncsiságot kelt: mégis mit tud, milyen belülről, mennyit fogyaszt. 

Nyolcvan az utazó sebesség, a kilencvenet már soknak érzed, a fogyasztást kilenc liter körül lehet tartani, ha nem sietsz (nem sietsz). Tudsz benne főzni, van víz, világítás, vécé, hűtő (épp nem működik), négyen kényelmesen tudnak aludni benne. Van még kérdés? 

Nem, nem tudsz érte eleget ígérni. Marci és Beni haverja tízévesen bemondta, hogy soha nem adhatom el, 18 éves koruktól ők járják vele a világot, bocs.

 

A Recharge rovat támogatója a Yettel.