hero
Bicsérdi Ádám 2021. május 05. 18:53
A legjobb dolog, ami valaha egy újság címlapjával történt
Sho Shibuya New York Times-címlapjai könyvben is megjelentek, miután nem csak Patti Smith, de még százezer ember lett rajongójuk a karantén alatt.

Tudom, késve érkezek a buliba, mert Sho Shibuya Sunrise Through a Small Window (Napfelkelte egy kis ablakon keresztül) című sorozata már régóta nagy rajongótáborral bír, de erről a projektről nem lehet elégszer írni.

De mi is ez a sorozat, és miért akkora szám, hogy könyvet is kiadnak belőle,  és jelenleg 114 ezren követik Instán? Hiszen a Sunrise Through a Small Window hobbiprojektként, vagy inkább reggeli rutinként indult a 2011-ben Japánból New Yorkba költőző tervezőgrafikus számára. Shibuyát brooklyni lakásában érte a New York-i lezárás, és az egyre rosszabb hírek hallatán menekülőutat keresett a mentális egészsége érdekében. Arra lett figyelmes a lakása kis ablakaiból kinézve, hogy a városi forgatag zaja, a kiabálások helyett a madarak csicsergését, vagy a szelet hallja. 

Ez a kontraszt, a hírekben olvasott tragikus helyzet és a kiürült város ihlette először csak saját szórakozásra készített festményeit, amelyeken minden egyes nap ráfestette az aznapi napfelkeltét a New York Times címlapjára. Korán kelt, leballagott az újságoshoz, és munkához látott “hogy a hírekből érkező szorongást az égbolt derűjével állítsa kontrasztba.”

Forrás: Sho Shibuya
Forrás: Sho Shibuya

Minimalizmusának, egyszerű üzenetének (hogy az ég akkor is szép, ha a világ közben összedől), meditatív hangulatának köszönhetően a projektnek hamar híre ment, Shibuya pedig egyre többször, a maga finom módján az aznapi hírekre is egyre gyakrabban reagált alkotásaival.

Voltak ezek között a reakciók között szomorú apropók, például amikor a címlap vörösbe (kalforniai erdőtüzek), feketébe (Black Lives Matter) borult, vagy amikor Shibuya az ötszázezredik amerikai koronavírus-áldozat hírére reagált pusztán színekkel. 

És persze volt olyan is, amikor a grafikus a maga eszközeivel és Patti Smith-szel közösen buzdított szavazásra, vagy amikor a nagy monolitmániát is megfestette.

De a klasszikus napfelkelték mellett a mozgalmasabb darabok is szellemesen foglalták össze az aznapi híreket. Személyes kedvencem a Rudolph Giuliani fekete izzadságát megörökítő címlap, de talán a legnépszerűbb Shibuya-munka az egyik Michael Pence sajtótájékoztató főhősének, a légynek örök emléket állító alkotás lett.

Amikor feloszlott a Daft Punk:

Pence fejére egy légy szállt:

Giuliani izzad:

Evergreen:

Az ázsiak ellen elkövetett gyilkosságok napján:

Trump kiköltözésekor a Fehér Házból:

Az oltások megkezdésekor: