hero
Kreatív 2021. szeptember 21. 11:45
A jövő városában már baktériumok falják a műanyaghulladékot
A Magenta Podcast legfrissebb adása a fenntarthatóságról szól, és a vendégek között bemutatnak egy magyar csapatot, aki merőben új megközelítést használ a hulladék feldolgozására.
EZ EGY PROMÓCIÓS MEGJELENÉS

Saját zöldség, komposztálás, tudatos táplálkozás, ruházkodás - ha valaki fenntartható módon szeretné élni a hétköznapjait, nem könnyű feladatot vesz magára, de mutatjuk, mások hogyan csinálják!  

 A Telekom Magenta podcastjának egyik meghívott vendége a magyar Poliloop csapatából Madaras Liz volt.  A Poliloopnál rendhagyó módon közelítették meg a műanyag újrahasznosításának problémáját.

A használt műanyag feldolgozására már számtalan módszer létezik - egyik sem tökéletes, és pláne nem organikus. A Poliloop csapata viszont megpróbált egy olyan megoldással előállni, amit a természet inspirált, ez pedig a komposztálás. A komposztálás alatt baktériumok bontják le a szerves hulladékot, épp ezért jogosan emelkedik magasra a szemöldöke bárkinek, ha arról hall, hogy a műanyag is komposztálható lenne. A Poliloop kutatásai azonban eljutottak oda, hogy a baktériumok ráfanyalodtak a polietilén étrendre. 

 “A baktériumok világa csodálatos, hatalmas, feltérképezetlen, rengeteg a rejtett potenciál és mi úgy láttuk a tanulmányaink alapján, hogy itt sikereket érhetünk el.” - mondja Madaras Liz. A Poliloop egy speciális baktériumkoktélt hozott létre (ennek pontos összetevőit, illetve működési elvét Liz nem árulja el), mely a műanyaggal táplálkozik, és ebbe nem hogy nem pusztul bele, de még szaporodni is tud. 

Arra a kérdésre, hogy mennyi idő kellene ahhoz, hogy a Poliloop kutatásából a hétköznapokban megvalósuló műanyagszemét-komposztálás legyen, az alapító azt mondta: minden azon múlik, mennyi pénzt hajlandóak befektetni a cégbe, milyen gyorsan engedélyezik a technológiát, és milyen gyorsan hoznak létre szabályozási környezetet hozzá, no meg nem elhanyagolható az sem, hogy a társadalom hogyan fogadja majd a megjelenését ennek a merőben új eljárásnak. 
Liz szerint a műanyagszennyezés fenntarthatatlan állapotot hozott létre, a Földön keletkezett műanyaghulladékból már hússzor be lehetne burkolni a bolygót Lego-kockákkal. Szerinte nagyon fontos a tudatosságot új szintre emelni, mert bár jó dolog, hogy az egyszer használatos műanyagokat betiltják, azt is meg kell nézni, hogy a helyette érkező megoldás nem lesz-e környezetszennyezőbb. 

A Poliloopban rejlő lehetőségek már a közeljövőben is lehetővé teszik a műanyagkomposztálást közösségi szinten, Liz szerint hosszútávon bármire, akár az egyéni felhasználásra is sor kerülhet.

“Tudományosan ipari szintig skálázhatóak vagyunk, akár Budapest teljes műanyagproblémáját meg tudnánk oldani, de jelenleg csak egy hétfős startup vagyunk”- tette hozzá az alapító.  Attól nem fél, hogy ha beindulna az ipari baktériumhasználat, rövid időn belül megoldódnak a műanyagszemét kérdés, ugyanis ahogy fejlődnek az országok, úgy növekszik meg a műanyagfogyasztásuk is.

Jövőmentő megoldás ide vagy oda, Liz is beismeri, hogy nem tudja nullára csökkenteni a karbonlábnyomát, ugyanakkor mindennek utánajár, mielőtt bármit is vásárol. “Én szeretem megnézni a teljes láncot. Honnan jön a szívószál csomagolása, mekkora a karbonlábnyoma, nagyon tudományosan állok neki. A pénztárcámmal szavazok, olyan termékeket veszek, amik a legfenntarthatóbbak. A kettesével csomagolt kekszeket, az elviteles kávés poharakat kerülöm. Nem nulla a karbonlábnyomom, de próbálok tenni ellene, hogy a legjobb döntéseket hozzam!”

Érdekel, hogyan lehet egy rohanó életvitel mellett is odafigyelni a környezetre és tudatosan vásárolni, vagy hogyan lehet a vállalkozásod fenntartható, akkor kattints és hallgasd meg a teljes adást! Eke Angéla színésznő saját történetén keresztül mutatja be, hogyan lehet a hétköznapokba beilleszteni a fenntarthatóságot, Szomolányi Katalin pedig a Planet Fanatics’ Network vezetőjeként az üzleti világban használható fenntarthatósági tippekkel segíti a vállalkozásodat. 

Tarts velünk!