hero
Balkányi Nóra 2021. október 15. 07:20
A IX. kerületi önkormányzat lazán ölelő karjaiban nyílik meg a Konnektor
A Konnektor – Művészeti Inkubátorház új modellel kísérletezik Ferencvárosban: a profittermelés nyomása nélkül fog közösségi, kulturális és szociális programokat szervezni. Buli nem itt lesz.

 

Ez a cikk kisebb módosításokkal eredetileg a Kreatív 2021 szeptemberi számában jelent meg. A Konnektor nyitónapjai október 16-17-én lesznek.

Budapest egyik rákfenéje, hogy jelentősen beszűkültek a kis, független projektek lehetőségei. Az évek során megszűnt több kulturális keltetőként működő, kis és közepes méretű teremmel bíró helyszín. Ilyen volt többek közt a Konnektor missziójában is felemlegetett, még a VII. kerület előző életéből származó Tűzraktér, a bulinegyed határán pár éve kimúlt Művelődési Szint (Müszi), vagy a Dürer Kert részeként zenekarok sokaságát támogató, frissen beszántott Keleti Blokk.  

A be nem futott, de ígéretes kezdeményezéseknek szüksége lenne térre és időre, hogy kísérletezhessenek: tanuljanak a hibáikból és továbbléphessenek a következő szintre. Ha valami jó, népszerű lesz, de hiába találja meg a közegét akár a neten keresztül is. Valódi találkozások nélkül elmarad, amit pályázatokban kulturális és közösségi értékteremtésnek hívnak. Többek között ezt a problémát tematizálta tavaly ősszel Döme Zsuzsanna Suzi, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt IX. kerületi alpolgármestere, amikor fiatal és kezdő szervezeteknek kezdett inkubátorházat keresni. A Ferencváros amúgy is ismert progresszív kezdeményezésekről: itt volt a Tilos Rádióval együtt a Kultiplex, a Gólya elődjeként is ismert Frisco, egy ideig a Valyo Kikötő, és a mai napig szerte Európában teszi ismertté a környéket a Trafó Kortárs Művészetek Háza.

„Úgy tudom, Suzi gerillában is nyomta: néha csak besétált épületekbe körülnézni” – mondja Mező Pocok András, a Konnektor kulturális szervezője a helyszínkeresés időszakáról. A megfelelő ingatlant végül tavaly ősszel a Vágóhíd utcában, a 2008 óta üresen álló Novus Gimnáziumban találta meg az önkormányzat. „Több millió forintot spóroltunk azzal, hogy felajánlott anyagokat használtunk és közösségi alapon végeztük a felújítást” – mondja Mező az indulásról. „Jött segíteni 50 éves szaki papa, kamasz gyerek, kutyás asszony. Pártállástól függetlenül, mindenféle rétegből érkeztek emberek.”

A házban szociális és kulturális kezdeményezések összesen 15, többségében kisebb méretű teremben dolgoznak majd, bevonva a környéken működő szervezeteket is. Az önkormányzat által kért bérleti díj nagyon kedvezményes: mindennel együtt a legolcsóbb tér például havi 16 800 forintba kerül. A kistermeken kívül működni fog még a bérlők számára rotálva használható – külsős programokat befogadó – színpaddal felszerelt nagyterem és udvar is. A lehetetlenül olcsó bérleti díj fejében a beköltöző szervezetek önkéntes programokat is tartanak majd. Ha minden jól megy, a Konnektorban szeptembertől indul be az élet.

Mindenkinek egy

A pályáztatás folyamata tavaly november óta a járvány miatt fél évet csúszott. A Konnektor kezdő csapatának nagy része végül a tavaszi-nyári időszakban, három körben állt össze. „Sokan jelentkeztek, először körülbelül 30, másodszor 20, harmadszor 10 pályázatot kaptunk.” Mező azt mondja, szinte csak színvonalas projektek pályáztak. Az elbírálás fontos szempontja volt, hogy a Konnektorba kerülő szervezetek egymás munkáját is jól kiegészíthessék. A második körös pályázati anyagokról ezért már az első körben bekerültekkel közösen döntöttek.  

Mező Pocok András

A fenntartók és a bérlők a jövőben is együtt tervezik vinni a ház ügyeit, ezért ül össze rendszeresen a Pángalaktikus-Konnektor Tanács (PÁKOTA). „Itt mindenkinek egy szavazata van, Suzinak is, nekem is. Olyan embereket szeretnénk összehívni, akik képesek egy szinten rezegni.” A Konnektorban olyan együttműködések is létrejöhetnek, ahol például a hangszigetelt pincestúdióban délelőtt zenekar próbál, délután az egyik bérlő környékbeli gyerekekkel dolgozik hiphopalbumon, miközben a nagyteremben zavartalanul tartanak jógaórákat. „Már most olyan csapatok vannak bent, akik külön-külön is zseniálisak. Biztos vagyok benne, hogy együtt komoly köveket fogunk megmozgatni.”  

Működés szempontjából a cél a ház fenntartásának költségeit – személyzet fizetése, rezsi – kitermelni nullszaldóra: ehhez a bérleti díjak és az jövőbeli programok jegybevételei adják a minimális hátteret. Több, korábban bezárt progresszív bázis többek között vendéglátásból és buliból forgatta vissza a pénzt a kulturális és szociális programokba. A Konnektor koncepciójában így fontos váltás, hogy nincs magántulajdonos, az önkormányzat pedig akkor is támogatja a projektet, ha nem jön össze a nullszaldó. „Nincs havi limit, amit el kellene érnünk, de arra gyúrunk, hogy ne kerüljünk pénzbe” – magyarázza Mező, aki dolgozott korábban a Tűzraktérben, a Müsziben, az R33-ban és Keleti blokkban is „Nem szeretnénk támadási felületet adni. Bízom az élni és élni hagyni elvében, jó kapcsolatra törekszünk a szomszédos lakóközösséggel. Lesz itt élet, de nem szeretnénk zavarni. Este tízkor vége lesz a programoknak.”

Addig is

A Konnektor helyszíne felett eközben lebeg Damoklész kardja a kormány ferencvárosi szuperkórházról szőtt tervei miatt. „Felmerültek kérdések azzal kapcsolatban, hogy mi értelme önkormányzati pénzt önteni valamibe, amiről nem tudjuk, meddig fog létezni. Erre azt szoktam mondani, hogy én sem tudom, meddig élek, de addig is próbálok értékesen és hasznosan létezni” – mondja Mező. „Amíg tudunk, maradunk és alkotunk. Abban bízom, ha mennünk kell is, addigra már bebizonyítottuk, hogy van létjogosultságunk.”

Lakók

A Konnektorban dolgozik majd az ételosztással rászorulókon segítő Budapest Bike Maffia; a festőművész, grafikus Tripsánszki Dávid András; az ipari kenderrel és zöldéletmóddal foglalkozó Zengető Egyesület; az improvizációs Grund Színház; a nehezebb helyzetben élő gyerekek integrálódását segítő Csáo! Drámapedagógiai Műhely; a többek között veszélyeztetett fiatalok számára szexedukációs és drogprevenciós előadásokat tartó Társadalomklinika Egyesület; az improvizatív tánccal és zenével foglalkozó Mook összművészeti társulat; a nehéz helyzetben élőknek segítő Test és Lélekszépítő Alapítvány. Beköltöznek újrahasznosított anyagokkal dolgozó iparművészek (Kalácska Zsana, Tomaleti Renáta és Csetényi Lilla); a ház lakója lesz a többek között zeneterápiával foglalkozó Tóth Dóra Lilla (Ricsárdgír, Nunki Bay Starship, Magnetifique) hegedűs-énekes-dalszerző és mediátor édesanyja is.