hero
-fi- 2021. május 27. 10:31
2020-ban is Vidus Gabriella volt a legnagyobb médiamogul
A Marketing&Média közzétette a legbefolyásosabb médiaipari vezetők éves listáját, idén 14. alkalommal.

Nem forgatta fel a koronavírus-járvány a befolyásos médiaszereplők listáját: miközben a reklámköltéseknek odavágott a pandémia, a médiaipari vezetők nagyrészt járványállónak bizonyultak. A Marketing&Média kommunikációs szaklap rangsorának élén megőrizte vezető helyét Vidus Gabriella RTL-vezér, akit másodikként szorosan követ Vaszily Miklós TV2-főnök. Általános trend, hogy növekszik a listán a digitális szegmensben dolgozó vezetők száma, valamint a zsűri értékelése alapján csökkent a főszerkesztők befolyása.

A 23 fős zsűri szavazatai alapján készített Top 50-es rangsorba idén is a médiaiparág szempontjából legmeghatározóbb médiatulajdonosok, médiavállalatok irányítói, tartalomgyártók, ügynökségvezetők, szakmai szervezetek vezetői, illetve nagyvállalatok topvezetői és marketingigazgatói kerültek.

A legbefolyásosabb médiaipari szereplőket tartalmazó listán a televíziós és digitális területen dolgozó vezetők aránya 2021-ben már 70 százalékos, ami jól mutatja ennek a két szegmensnek a dominanciáját. A korábbi évhez képest nőtt valamelyest az ügynökségi vezetők súlya, és némileg csökkent a telekommunikációs szakemberek részaránya. Idén tovább bővült a nők száma a befolyásosnak ítélt vezetők között, így arányuk már elérte a 30 százalékot.

Balásy Gyula, az állami kommunikációs tendereken rendre egyedül induló, és egyedül nyerő ügynökségek, a New Land Media és A Lounge Group tulajdonosa csupán ötödik a listán, miközben cégei 2019-ben összesen majdnem 100 milliárd forint bevétellel büszkélkedhettek, aminek legnagyobb része állami költéseken keresztül jött össze.

Alább a top 10-es lista látható.

1. Vidus Gabriella (RTL Magyarország)

2. Vaszily Miklós (TV2 Csoport, Indamedia)

3. Guttengéber Csaba (Atmedia)

4. Gulyás János (Wavemaker, MRSZ-elnök)

5. Balásy Gyula (Lounge Group, New Land Media)

6. Rékasi Tibor (Magyar Telekom)

7. Varga Zoltán (Central Médiacsoport)

8. Pavel Stanchev (TV2 Csoport)

9. Kolosi Péter (RTL Magyarország)

10. Szabó László (Mediaworks)

Az idei lista harminc százalékát hölgyek teszik ki, összesen 15-en szerepelnek rajta, ami rekord. Közülük Vidus Gabriella immár hatodik alkalommal lett a legbefolyásosabb médiapiaci szereplő, ketten pedig – Munk Veronika, a Telex társfőszerkesztője, valamint Samu Tímea, a JCDecaux Hungary Zrt. társvezérigazgatója – most először szerepelnek a Top 50-ben