hirdetés
hirdetés
hirdetés

Amerikai sportokkal foglalkozni küldetés

Kosarasnak indult, sportkommentátor lett. A Twittere esküszik, él-hal az olasz futballért, nemzetközi beszerzőként pedig tévés sportjogok miatt jár-kel Európa szerte. Szaniszló Csabával, a Sport TV műsorvezetőjével, az AMC Networks International Central Europe nemzetközi sportjogbeszerzőjével a külföldi és hazai sportmédia piacáról, a magyar sportfogyasztási szokásokról beszélgettünk, de arról is szó esett, hogyan viszonyulnak a nők a sporteseményekhez.

hirdetés

Rengeteg sporteseményt, futballmérkőzést, amerikai sportmeccset közvetítettél. Ezek után éles váltásnak tűnik, hogy nemzetközi sportjogbeszerző lettél. Miért alakult így?

2011 előtt az olasz futball és az Észak-Amerikai Profi Kosárlabdaliga (NBA) kommentátora voltam. Amikor az olasz futball jogai elkerültek a Sport TV-től, úgy éreztem, elvesztettem valamit. Az „alkotói válságomat” éltem, bár az NBA mérkőzéseket továbbra is kommentálhattam. Szerencsére jött egy új lehetőség, Máté Pál, a Sport TV programigazgatója kérdezte, hogy lenne-e kedvem tévés jogok beszerzésével foglalkozni. Jól is jött egy olyan munkakör, ahol hétköznap dolgozhatok, hétvégén a családommal lehetek. Az egyetlen feltételem az volt, hogy továbbra is szeretnék közvetíteni. Ami a közvetítési jogokat illeti, jelenleg öt csatornáért vagyok felelős három országban.

Szaniszló Csaba - fotó: Egry Tamás
Szaniszló Csaba - fotó: Egry Tamás
Hogy került ilyen hangsúlyos helyre az életedben a sport?

Sokáig kosaras pályafutásról álmodoztam. Közben hobbiként sportkommentátorkodtam, általános iskolás koromban felvettem a Forma 1-es futamokat videóra, mikrofonnal saját közvetítéseimet rögzítettem magnókazettára. Később aztán kiderült, hogy 180 centinél nem leszek magasabb, és a magasságot tehetséggel sem tudom pótolni. Egyúttal fővárosi szavalóversenyeket is nyertem, ekkor kezdtem gyanítani, hogy tényleg sportriporter lehetek.

Sok focit nézel, és gyakran jársz külföldre is. Mennyire tolerálja ezt a családod?

Hetente két-három meccset nézek meg, emellett napi szinten követem az NBA-t, külföldre pedig két-háromhavonta járok jogtárgyalások és üzleti ügyek miatt. A kettő közül az utóbbit viselik el könnyebben, mert akkor legalább a tévé is szabad! A feleségemet annyira érdekli a sport, mint engem a magfizika. Néha akad azért olyan sporttéma, ami számára is érdekes, mint mondjuk az olimpiarendezés vagy a válogatott Eb-szereplése, és ilyenkor érdekes hallani olyasvalaki véleményét, aki nem él-hal a sportért.

Neked volt hiányérzeted az Eb után?

Óriási szívfájdalom, hogy ezt az Eb-eufóriát itthon nem sikerült „meglovagolni”. Sokaknak olyan érzés lehetett ez, mint amikor egy nagyon jó csajjal jössz össze, és együtt töltitek a nyarat. Később soha többet nem látjátok egymást, mert elfelejtetted elkérni a számát. Ez egy óriási, kihagyott ziccer volt.

A labdarúgással kapcsolatban egy kábelcsatornának sokszor nem a nagy világversenyek, hanem a külföldi labdarúgó bajnokságok a legfontosabbak. Ezek között milyen különbségek lehetnek?

Korábban voltak értékes és még értékesebb sportjogok, nagyjából fele-fele arányban oszlottak meg. Mára változott a helyzet, vannak a kiemelten értékes sportjogok, illetve akadnak olyanok, amik lényegében küzdenek a műsoridőért, hogy a szponzorok elvárásainak eleget tegyenek.

Mik most a legdrágább sportesemények?

A prémiumkategóriát a Bajnokok Ligája, az Európa-bajnokság, világbajnokság, a nagy presztízzsel bíró világversenyek jelentik. Külföldi bajnokságok közül a spanyol és az angol liga tartozik ide. Magyarországon csak két külföldi csapattal tudsz igazán nézettséget generálni, illetve bármit eladni: a Barcelonával és a Real Madriddal. A merchandising termékek legalább 90 százalékát ez a két csapat szállítja. A Bundesliga az egyre népesebb magyar létszám és főleg Dárdai Pál miatt szintén érdekes termékké vált.

Mesélj néhány érdekes példát, milyen kötelezettségeknek kell eleget tennetek tévécsatornaként egy-egy komolyabb esemény kapcsán?

A Bajnokok Ligája jogainak megvásárlásával például azonnal lemondunk a műsorszponzorálás lehetőségéről. Aki BL-meccset néz, az pontosan tudja, kik a szponzorok, mert annyiszor jelennek meg a műsor környezetében. Emellett leggyakrabban azért vállalunk garanciát, hogy a joghoz kapcsolódó mérkőzések megfelelő számban kerülnek képernyőre.

Hozzád különösen közel áll az NBA. Ezzel, illetve a nagy tengerentúli sportágakkal – NFL, NHL – kapcsolatban mennyire nehéz a beszerzői munka?

A nagy amerikai és európai ligák általában ügynökségeken keresztül értékesítik európai jogaikat Kelet-Európa kisebb országaira, kivétel az NBA, mely londoni irodája segítségével maga adja el ezeket. A két módszer között van különbség: az NBA, amely saját termékét árulja, sokkal jobban figyel arra, hol kerül adásba a terméke és az milyen körítést kap, jobban rajta tartják a kezüket a munkánkon, ugyanakkor segítőkészebbek is – a Trash Talk nevű műsorunk stúdióban található mezei közül mindegyiket meg kellett vásárolnunk, kivéve az NBA-mezeket, amiket ingyen kaptunk. Általánosságban igaz, hogy az amerikai tartalmakhoz kapcsolódó promóciós, szponzorációs kötelességek szigorúbbak, mint az európai jogok esetében. Az NFL-szerződés végén például egy kétoldalas tiltólista van arról, milyen termékek nem kerülhetnek támogatóként a műsorok környezetébe.

Az amerikai sportligák mérkőzéseivel mennyire éri meg egyáltalán foglalkozni itthon?

Amerikai sportokkal foglalkozni küldetés itthon. 1230 mérkőzés van egy NBA-alapszakaszban, rájátszás nélkül. Ha nem akarod tönkrevágni a csatornád nézettségét, akkor nem közvetítheted töménytelen mennyiségben. Az elaprózással a nézettségnek ártanánk, és lehet, hogy legközelebb nem tudnánk megvenni a tengerentúli ligák jogait. Ami viszont jót tenne a nézettségnek, az egy magyar játékos lenne valamelyik ligában.

Ez mekkorát lendíthetne az amerikai sportligák nézettségén?

Nehéz kérdés, de azt gondolom, meg tudná duplázni a jelenlegi számokat. Abban nem vagyok biztos, hogy azokat a meccseket is többen néznék, ahol nem szerepelne magyar játékos.

Az előbb említett, amerikai major-sportokkal foglakozó talkshow, a Trash Talk negyedik évada megy a Sport TV-n. Miből gondoltátok, hogy ilyen műsorformátum sikeres lehet a magyar sportmédiában?

Szerettünk volna egy fiatalos, szakmai, de egyben szórakoztató műsort készíteni. Az egyik fő érv az volt mellette, hogy próbáljuk meg összekötni az amerikai sportok nézőtáborát, mivel ez egy 18-49 év közötti, jó vásárlóerővel bíró réteg. A cél az volt, hogy egy műsorba „aggregáljuk” a közönségtípusokat, és ezután az egyes sportligák nézői talán érdeklődni kezdenek az általuk nem követett sportok iránt is. Két évig próbáltuk átnyomni a koncepciót, végül mellénk állt Máté Pál főszerkesztő, Radnai Péter kreatív igazgató és a teljes marketingosztály. Emlékszem, az utolsó kérés az volt felénk, hogy ebben a műsorban próbáljunk ki mindent, amit máshol nem mernénk. Egy sportműsornak ma már szórakoztatnia kell, akármelyik csatornán, akármiről is szóljon. A Trash Talk amellett, hogy szórakoztat, még soha nem kapta meg a „nem elég szakmai” bélyeget, sikerült eltalálnunk a megfelelő arányokat. Az első pillanattól az utolsóig a szerkesztőnkkel, Gallai Lászlóval közösen ötletelünk, de Tőrös Balázsnak (a műsor NBA-szakértője, a Fastbridge kreatívigazgatója – a szerk.) reklámszakemberként is értékes a nézőpontja számunkra. Két fontos eredménye van a Trash Talknak: az egyik, hogy ma már sok más Sport TV-s műsor is magán hordozza a stílusjegyeit, a másik, ami a jövő szempontjából fontos: eljutottunk oda, hogy vonzza a hirdetőket is, akár a Tippek Csatájára, vagy a Super Bowl felvezetésének Hell-szponzorációjára gondolok. Egy műsor szerencsére képes hozni egy átlagos NFL alapszakasz meccs nézettségét.

Műsorvezetőként mely közösségi oldalak a legfontosabbak?

Korán, 2009 májusában regisztráltam Twitterre, mert ott nagyon hamar kialakult egy sport iránt érdeklődő közösség. Ha csak egy közösségi oldal maradhatna a világon, a Twitterre szavaznék. Ide írok a legtöbbet, számomra ez a fő hírforrás. Sajnálom, hogy itthon alig használják, pedig több televízió is megpróbálta bevezetni a köztudatba. A közösségi felületek nagyon hasznosak egy kommentátor számára, ha meg akarja mutatni magát sportújságíróként is. Egy meccs közvetítésekor nem szabad főszereplővé válnunk, mert a néző elsősorban nem ránk kíváncsi. Viszont ha van egy többezres tábor, akit érdekelhet, hogy mit gondolok egy-egy meccsről, játékosról, akkor erre ezek a felületek tökéletesen alkalmasak, főleg ha kialakulhat belőle egy értelmes vita.

Mi a helyzet a nőkkel? Ők mennyire célközönsége a sportmédiának? Van olyan, kifejezetten nőket érdeklő verseny, aminek a jogát érdemes beszerezni?

Jóval kevesebben vannak a sportrajongó nők, mint a férfiak, de létező és nagy létszámú csoportról beszélünk, akik nagyrészt ugyanazokat a nagy presztízsű sorozatokat követik, mint a férfiak, például az UEFA Bajnokok Ligáját, vagy a Barcelona mérkőzéseit. Külön kiemelhető egy külön csoport: a kézilabda BL magyar mérkőzéseit hetente több tízezer nő nézi, valószínűleg helyi kötődés miatt, nemrég volt olyan férfi meccsünk, melyet több nő nézett meg, mint férfi. Olyan típusú közvetítésekre, mint a műkorcsolya, melyet elsősorban a nők néznek, önmagában nem lehet üzletet építeni a várható alacsony nézőszám miatt.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Árnyékszobor-performanszt készített a Föld Napjára a Deepinsight.

Jól teljesít a Sláger FM és a Music FM is az Inspira Research országos rádiós kutatása szerint.

Toót-Holló Tamás közös megegyezéssel távozik.

Meghívásos pályázaton lett a Flow PR a befutó.

hirdetés
hirdetés

Idén is megrendezzük az FMCG-szektor egyik legmeghatározóbb, kétnapos eseményét. Időpont: 2017.04.27-28.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye. Díjátadó: május 17-én, az A38 Hajón.

A verseny célja, hogy megtaláljuk Magyarország legszebben tervezett és kivitelezett termékcsomagolásait. Nevezési határidő: május 19.

Konferencia a posztmodern marketing és a turizmus összefüggéseiről május 23-án.

A 2016-os Employer Branding Award díjazott kampányainak bemutatása május 23-án

Gyakorlati képzés a sikeres Google AdWords kampányokhoz. Időpont: június 7.

Mitől érzi magát sikeresnek a munkavállaló? Valóban csak a hr-es felelőssége? Konferencia nem csak HR szakembereknek