hirdetés
hirdetés
hirdetés

Mindig is a nők inspiráltak

Mindig is a nők inspirálták Simon José grafikust, a Simon Says és a Superlab alapítóját, aki szerencsére nem intézte el csak ennyivel a felkérésünket. Hét pontba szedte azokat a dolgokat, személyeket és cselekvéseket, amik segítik a napi munka során.

Az összeállítás először a Kreatív magazinban jelent meg.

hirdetés

Amióta az eszemet tudom – én ezt nagyjából a pubertáskorra teszem, mert előtte valami nagyon ködös,autista világban élhettem –, úgy gondolom, minden, amit tettem, akartam tenni és elérni, az a nők miatt volt. Az egész inspirációs kérdést ezzel meg is úszhatnám: engem világéletemben a nők inspiráltak, a szó klasszikus értelmében ők voltak a múzsáim. Persze ilyen egyszerűen nem szeretném letudni a választ, hiszen így lassan 40 és az impotencia között kénytelen vagyok más inspirációs forrásokat is keresni. Pontokba szedtem hát azokat a dolgokat és személyeket, amik vagy akik eddig valóban hatottak az életemre és a munkáimra.

José Simon grafikus

1. Ipari formatervezés

Alapvetően olyan tárgyakkal szeretem magam körülvenni, amelyek jól meg vannak tervezve. A városi motorozás a mániám, a régi Vespák a kedvenceim, de az új 946-os is nagyon tetszik. Nagyon jó példa arra, hogyan modernizáljunk egy tényleg klasszikus formát a XXI. században úgy, hogy megtartjuk a karakterét. A másik jó példa a modernizálásra a 2001-ben megújult Mini. Azért gyorsan hozzáteszem, hogy ha a Citroën összehozott volna már egy olyan mai, modern DS-t, ami a Lefèbvre és Bertoni által tervezett előd összes szépségét megtartotta volna, akkor el is felejteném a Minit, és a legnagyobb neo-DS-fan volnék. Nem hiszem, hogy nagy újdonságot mondok, hogy a Jonathan Ive-féle Apple-formatervezés, mint nagyon sokakra, rám is nagy hatással volt az elmúlt években. Mindig a vizuális trendek éllovasának számítottak, viszont lehet, hogy ez most megváltozik. (A napokban mutatták be az új Ios7-et, az új Mac Prót és már most elég sokan fanyalognak).

 

 

2. Magazinok

Nyolcéves korom óta magazinrajongó vagyok. Az első szerelem annak idején a francia kommunista párt által kiadott, de szerencsére teljesen politikamentes francia nyelvű Pif magazin volt, és talán az egyetlen kapocs a Nyugattal (legalábbis számomra) – azt hiszem, tényleg rányomta a bélyegét az egész életemre. Már nem készítek képregényeket, mint gyerekkoromban, de a nyomtatott magazinok iránti lelkesedésem még mindig megvan, és persze minden lehetőséget kihasználok, hogy mint grafikus vagy mint kiadó részt vegyek az elkészítésükben is.

 

3. Képzőművészet

Rengeteg alkotót fel tudnék sorolni, akiknek a munkái hatottak rám, legyen itt a három
legfontosabb:

  • Michelangelo Buonarroti
  • Marcel Duchamp
  • Andy Warhol

4. Filmek

A mozgókép is nagy szerelem, voltak már filmek, sőt videoklipek is, amik hatást gyakoroltak egy-egy munkámra.

Kedvenc rendezők:

 

Jim Jarmusch
David Lynch
Chris Cunningham
woody Allen
Michel Gondry


5. Zene

„Ha nem lennék grafikus, akkor biztosan zenélnék“- ezt már nagyon sok helyen elmondtam, de végül a zene megmaradt hobbinak, és szerencsére elég sok olyan zenész ismerősöm van, akik a kitartásukkal tényleg inspirálnak. Néhányan fel is kérnek és kértek az elmúlt években, hogy adjak valami vizuális pluszt az ő zenei produktumukhoz.

 

6. Grafikus példaképek

Még a zenéhez kapcsolódva: a 90-es évek végén,amikor a Fanzine nevű bandával próbáltuk megvalósítani magunkat, a Radiohead OK Computer című albuma volt az etalon. A lemezborítót Stanley Donwood (alias Dan Rickwood) angol képzőművész tervezte, és emlékszem, ez a fajta urbánus trash milyen nagy hatással volt rám.
Stefan Sagmeister: azt még nem tudom eldönteni, hogy az ő életében nem jelenik-e meg a Lennon-Onoeffektus, hiszen tavaly a szó minden értelmében egyesültek Jessica Walsh-sal, ami jól is elsülhet, de rosszul is ugye. Ha a magam múzsaelméletéből indulok ki, mindenképpen jól. Reméljük.

Neville Brody: jó-jó, tudom, hogy öreg vagyok, de őt soha nem hagynám ki mint inspirációs forrást.

Vaughan Olivier: a dizájn, vagyis inkább a képzőművészet és a 90-es évek zenéje közötti kapcsolat (4AD kiadó) az, ami őt az én szememben mindenképpen kiemeli az alkalmazott grafikából.

David Carson: ez a kaliforniai szörfös grafikuscsávó a szabad trash tipográfiájával
mindent megváltoztatott, és tette ezt pont akkor, amikor mi huszonéves grafikustanulók voltunk a Nagyképzőn.

7. Internet vs. utazás

Az internet egyik pozitív hatása, hogy abszolút kinyílt a világ előttünk, és tényleg állandó kondícióban tarthatjuk az agyunkat. Napi szinten használom információszerzésre, de a dolgokat személyesen is meg kell tapasztalnunk. Más kultúrák megismerése és befogadása nagyon fontos számomra, ezért amint tehetem, repülőre ülök, és elutazom valamelyik nagyvárosba.

 

 

(forrás: Kreatív)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A brit napilap új kampányában birkák, kígyók, keselyűk vitakoznak.

Akár leépítés is jöhet a Hír TV-nél.

Az ügynökség PR, digitális és közösségi média üzletága nyerte a Mattel tenderét.

Egy youtubertől kölcsönözték az ötletet, hogy dalok szülessenek a videók alá érkező negatív beszólásokból.

Az új vezető tíz éve dolgozik az egyetemnél.

hirdetés

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Meghosszabbított nevezési határidő: március 1.

Gondolatok és példák a gyógyszermarketingről az ipar kommunikációs szakembereitől.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye! A verseny shortlistesei és a díjazottjai pontokat szereznek az M+Listán! Nevezési határidő: március 8.

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására március 12-én!

Március 13-án ismét megrendezzük néhány órás Facebook, Instagram workshopunkat, ahol gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést.

Onboard - offboard a szállodaipar területén Félnapos konferencia a hazai szállodaipar HR-esei számára toborzás és megtartás témában. Tippek, tanácsok, praktikus tudás. Dátum: 2019.03.18.

Hasznos ötleteket, tapasztalatokat és gyakorlati megoldásokat mutatni a munkaerő-megtartással és -hiánnyal küzdő belső kommunikációs csapatoknak. Időpont: március 20., 09.00

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

Konferencia az influencerek helyes bevetéséről, velük való gyümölcsöző kapcsolat kialakításáról, konzekvens imázsépítésről, hatékony eladásösztönzésről, saját tartalmak gyártásáról, külföldiek adaptálásáról április 4-én!

Idei kétnapos konferenciánk fókuszában a fogyasztó lesz. Dátum: 2019.04.25-16. Helyszín: Avalon Resort&SPA, Miskolc

hirdetés
hirdetés