hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi misszió boncolgatja a médiatörvényt

A médiatörvény életbe lépése után kialakult helyzetet vizsgáló nemzetközi küldöttség érkezett Budapestre pár nappal ezelőtt. A látogatás során szerzett tapasztalatok alapján kritikus hangú állásfoglalást hoztak nyilvánosságra, melyet nemzetközi fórumokhoz és a magyar kormányhoz is eljuttatnak.

hirdetés

Az Európa Tanács, az ENSZ és számos sajtószabadsággal foglalkozó szervezet is kifogálsolta már korábban a magyarországi médiatörvényt, ezért 13 szervezet képviselőiből álló misszió látogatott a napokban Budapestre. A háromnapos látogatás alatt, tárgyaltak a kormány, a médiahatóság és a Médiatanács képviselőivel valamint újságírókkal is. A látogatás során szerzett tapasztalatok alapján kritikus hangú állásfoglalást hoztak nyilvánosságra, melyet nemzetközi fórumokhoz és a magyar kormányhoz is eljuttatnak.

Aidan White, a Media Diversity Institute munkatársa és a küldöttség vezetője, az átlátszó.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy a Médiatörvényt aláíró szervezetek az ördöggel kötöttek paktumot, mert abban állapodtak meg a hatósággal, hogy megkímélik őket a nagyobb bírságoktól, amennyiben ők maguk is részt vesznek a panaszok kezelésében. A szakember szerint ez azt jelenti, hogy ők végzik el a médiatanács feladatát, ezzel legitimizálják annak döntéseit.

Aidan White felhívta a figyelmet az öncenzúrára is: "Én amiatt aggódom, hogy függetlenek tudnak-e egyáltalán maradni az újságírók, hogy mennyire aggódnak amiatt, hogy ha bírálják a kormányt akkor bajba kerülhetnek… és mint tapasztaltuk, a médiatulajdonosok is tartanak ettől. Így aztán egyre kevesebb lesz a kritikus hangú, oknyomozó újságíró, így a média kevésbé tud kontrollként (watchdogként) működni, márpedig ennek komoly veszélyei vannak."

A kormány és a hatóság a tárgyalások során elbagatelizálta a nemzetközi közvélemény aggályait, politikailag motiváltnak vagy tájékozatlanságra épülőnek minősítették azokat.

A küldöttség az állásfoglalását elküldi az ENSZ-nek, az Európai Uniónak, az Európa Tanácsnak, és felszólítja a kormányt a szabályozás módosítására, és arra, hogy egyeztessen az európai és a nemzetközi hatóságokkal. Az újságíróknak pedig azt javasolja, hogy kezdjenek el együttműködni egymással.

(forrás: Átlátszó)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Fördős Zé és cimborái karácsonyig térnek vissza.

A magány kap központi szerepet a cég új, Redditre készített amerikai projektjében.

Egy pénzkötegalakú rodeóbikával igyekeznek vonzóbbá tenni a befektetési lehetőségeket a fiatal felnőttek számára.

Halpert Zsuzsa felel a jövőben a vállalat külső és belső kommunikációjáért Magyarországon és további öt országban a dél-kelet-európai régióban.

Hajú vana dududu rilivonna duda densz?

hirdetés
hirdetés

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én.

Gondolatok és példák a gyógyszermarketingről, az ipar kommunikációs szakembereitől. 2019.10.29.

A GyártásTrend ősszel folytatja országjáró Roadshow-ját, amelynek keretében a gyártó cégek használható tudást kapnak a digitalizációs ipar 4.0 megoldásokról.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Tapasztalatok, gyakorlati tanácsok – átállási workshop

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Nap című konferenciát. A nap, amikor az employer branding szakma találkozik.