hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nemzetközi misszió boncolgatja a médiatörvényt

A médiatörvény életbe lépése után kialakult helyzetet vizsgáló nemzetközi küldöttség érkezett Budapestre pár nappal ezelőtt. A látogatás során szerzett tapasztalatok alapján kritikus hangú állásfoglalást hoztak nyilvánosságra, melyet nemzetközi fórumokhoz és a magyar kormányhoz is eljuttatnak.

hirdetés

Az Európa Tanács, az ENSZ és számos sajtószabadsággal foglalkozó szervezet is kifogálsolta már korábban a magyarországi médiatörvényt, ezért 13 szervezet képviselőiből álló misszió látogatott a napokban Budapestre. A háromnapos látogatás alatt, tárgyaltak a kormány, a médiahatóság és a Médiatanács képviselőivel valamint újságírókkal is. A látogatás során szerzett tapasztalatok alapján kritikus hangú állásfoglalást hoztak nyilvánosságra, melyet nemzetközi fórumokhoz és a magyar kormányhoz is eljuttatnak.

Aidan White, a Media Diversity Institute munkatársa és a küldöttség vezetője, az átlátszó.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy a Médiatörvényt aláíró szervezetek az ördöggel kötöttek paktumot, mert abban állapodtak meg a hatósággal, hogy megkímélik őket a nagyobb bírságoktól, amennyiben ők maguk is részt vesznek a panaszok kezelésében. A szakember szerint ez azt jelenti, hogy ők végzik el a médiatanács feladatát, ezzel legitimizálják annak döntéseit.

Aidan White felhívta a figyelmet az öncenzúrára is: "Én amiatt aggódom, hogy függetlenek tudnak-e egyáltalán maradni az újságírók, hogy mennyire aggódnak amiatt, hogy ha bírálják a kormányt akkor bajba kerülhetnek… és mint tapasztaltuk, a médiatulajdonosok is tartanak ettől. Így aztán egyre kevesebb lesz a kritikus hangú, oknyomozó újságíró, így a média kevésbé tud kontrollként (watchdogként) működni, márpedig ennek komoly veszélyei vannak."

A kormány és a hatóság a tárgyalások során elbagatelizálta a nemzetközi közvélemény aggályait, politikailag motiváltnak vagy tájékozatlanságra épülőnek minősítették azokat.

A küldöttség az állásfoglalását elküldi az ENSZ-nek, az Európai Uniónak, az Európa Tanácsnak, és felszólítja a kormányt a szabályozás módosítására, és arra, hogy egyeztessen az európai és a nemzetközi hatóságokkal. Az újságíróknak pedig azt javasolja, hogy kezdjenek el együttműködni egymással.

(forrás: Átlátszó)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A megszokott céges portrék helyett most egészen más oldalát ismerhetjük meg az ügynökség dolgozóinak.

Kovács Levente megbízott főszerkesztőként veszi át Forrás Dávid feladatait.

A megbízást a korábban az észak-amerikai piacot kezelő Universal McCann nyerte.

A modellváltás már a következő tanév kezdetétől érvényes lenne. A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetői azt írják, a sietség oka nehezen érthető.

Az EU és a tagállamok fogyasztóvédelmi szervei jutottak erre a megállapításra online razziáik után.

hirdetés
hirdetés

Hetedik alkalommal rendezzzük meg content marketing versenyünket, amelyre most megújult kategóriarendszerben jelentkezhetnek az ügynökségek, médiumok és a megbízói oldal képviselői az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásaival.

A Kreatív második alkalommal hirdeti meg az Influt, a közösségi márkavezérek versenyét, melyre az elmúlt év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2020. július 31.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.