Nincs több lógás: figyeli az agyi aktivitást a dizájnos okosszemüveg

Szellemi munka közben nagyon könnyű szétcsúszni, a figyelem lankadása pedig a teljesítmény rovására megy. A koncentrációs hullámvölgyekkel küzdőknek kifejlesztett Blueberry okosszemüveg méri a pulzust, figyeli az agyi aktivitást és valós idejű visszajelzést ad, ha már nem fókuszálunk a munkára.

Akár a munkahelyünkön vagyunk, akár home office-ban, elég egy üzenetet jelző villanás a telefonon, vagy egy oda nem illő gondolat, és máris teljesen máshol járunk. A lankadó figyelem mellett a hatékonyság másik fő ellensége a stressz, aminek enyhítéséhez előbb meg kell értenünk, hogy milyen feladat váltja ki. A Blueberry Smart Glasses ebben a két, mindenki számára ismerős jelenség leleplezésében nyújt segítséget.

Mindezt úgy teszi, hogy a halántéklebenyre simuló szenzorral monitorozza az agyi aktivitást és figyeli a pulzust, ezenkívül automatikusan követi, hogy mikor, milyen mértékű a mentális terhelésünk. A szellemi erőfeszítés folyamatos megfigyeléséből származó adatokat a szemüveghez fejlesztett mobilalkalmazás rögzíti, és látványos grafikonokkal szemlélteti. 

A kütyü azt is érzékeli, ha valami elvonja a figyelmünket, és az agyi aktivitásunk csökken. A szemüveg a lencsék színének változásával ad valós idejű visszajelzést a mentális folyamatokról. Figyelmeztet, mikor érdemes más típusú feladatra váltani, beiktatni egy pihenőt, vagy kipróbálni egy irányított relaxációs gyakorlatot – például néhány percig hulló esőcseppeket nézni az alkalmazás által javasolt videón.

És hogy miért hasznos ez? A Blueberry-t azért hozták létre a fejlesztői, hogy segítsék azokat, akik koncentrációs hullámvölgyekkel küzdenek a munkahelyükön. Az agytevékenységünk rendszeres monitorozásával és a pulzusunk mérésével kiderül, mennyi mentális erőfeszítést igényel és mennyire stresszel minket egy-egy feladat, és milyen gyakran kell szünetet tartanunk ahhoz, hogy jobb legyen a teljesítményünk. A mobilapp összefoglaló jelentéseiből megtudhatjuk, hogyan változik a mentális terhelés a napi tevékenységeink során, és még javaslatokat is kapunk a produktivitás növeléséhez.  

A Blueberry működése az ún. funkcionális közeli infravörös spektroszkópián, az fNIRS neurotechnológián alapul. Ez egy olyan képalkotó eljárás, amely infravörös fényt használ, és az egyes agyi régiók aktivitásmintázatához köthető helyi vérátáramlás-változást vizsgálja. Állítólag teljesen biztonságos, a technológiát élsportolók, űrhajósok és vadászpilóták is alkalmazzák a teljesítményük felturbózására. 

További képekért kattints!

Az intelligens szemüveg egy feltöltéssel 12 órán át használható, a szemünk védelméről pedig dizájnos uniszex keretbe foglalt kékfény-szűrő lencsék gondoskodnak. Ha úgy döntünk, szembesülni akarunk azzal, mit művelünk valójában napi 8 órában „munka” fedőnév alatt, 245 kanadai dollárért (56 ezer forintért) rendelhetjük meg az eszközt a Kickstarteren. Az összeg egy szemüvegtokot és egy éves előfizetést tartalmaz. Arra is van lehetőség, hogy a Blueberry-t dioptriás lencsékkel kapjuk meg, ez némi pluszöltséget jelent. A gyártás mindenképp meg fog kezdődni, mert sikerült elég támogatót szerezni a tervezőcsapatnak a Kickstarteren, és ígéretük szerint 2020 karácsonyán már az okosszemüvegben tanulmányozhatjuk az agyunk működését.

A sorozatot a Telenor támogatja.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!