Mobiljátékoktól a videohívásig – aminek jól áll a korlátlan mobilnet

Navigációhoz, zenehallgatáshoz és filmnézéshez rengeteg alkalmazást találunk a piacon – még ha spórolni is kell velük, mert egyébként hatalmas adatforgalmat szívnak le a mobilról. Persze most, hogy már létezik a piacon ténylegesen korlátlan netes csomag, a spórolási faktor lassan kihullik az online mobilozás gyakorlatából.

Alig hisszük, de tényleg itt a nyár, mostantól minden hétvégén a Balaton felé vezető autópályák bevezető szakaszain feltorlódott kocsisorokról lehet majd olvasni. Akinek azonban nem mindegy, hogy a sorban araszolva a kocsiban vagy a buszon ülve, mit és hogyan hallgat, és hajlandó is áldozni a korlátlan mobilnetre, az mostantól már a Deezert vagy a Spotifyt is bátrabban fogja használni. Mert ha sávszélesség van, zene is lesz - akár úgy, hogy bekapcsoljuk a streaming üzemmódot. De nemcsak az online zeneszolgáltatókat, a Google Térképet vagy a világ legnagyobb, közösségalapú navigációs alkalmazását, a Waze-t is könnyebb lesz úgy használni, hogy nem kell figyelni netkorlátra, vagy ha wifivel felszerelt környéken is vagyunk, rábízni magunkat annak sebességére.

És mivel a képek, videók letöltései generálják a legnagyobb adatforgalmat, azon sem lepődnénk meg, ha egy kicsit megugrana a videós tartalmakat kínáló filmtárak vagy az online tévészolgáltatások iránti érdeklődés. Legalábbis, ha már egyszer nem kell figyelni az adatforgalmi korlátra, kényelmesebben lehet elmerülni a hosszabb YouTube-videókban, de talán egy filmért is egyre többen böngésznek majd az olyan platformokon, mint az HBO GO, a Telenor MyTV vagy akár a Netflix. A mai komolyabb készülékeken a képminőségre már nem panaszkodhatunk, egy jó fülessel pedig a hangzásra sem – még akkor sem, ha film- vagy meccsnézés közben a metró vagy a vonat zakatol alattunk.

Clash Royale, az év e-sport játéka (Fotó: Supercell.com)
Clash Royale, az év e-sport játéka (Fotó: Supercell.com)

Aztán ott vannak a multiplayerben is játszható mobiljátékok és e-sportok, amelyekkel talán az adatforgalom-figyeléssel való leszámolás a legjobb dolog, ami történhetett az elmúlt időben. Az e-sportról többször is írtunk már, köztük egy hazai startup profi online gamer-képzője kapcsán, de az online mobiljátékok népszerűségét jól mutatja az is, hogy idén az interaktív média kategóriában az e-sportokat is díjazó BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) közönségdíját egy mobiljáték nyerte. A Supercell által fejlesztett Clash Royale kártyás stratégiajátéka olyan neveket utasított maga mögé, mint a Dota2, a Counter-Strike: Global Offensive, az Overwatch vagy a piac legnépszerűbb e-sport játékát jelentő League of Legends – írja a Gamestar.

És akkor még nem beszéltünk a Skype, a Snapchat, a Viber vagy akár a Facebook Messenger szintén netzabáló videohívásairól, amelyeken keresztül a korlátlan adatforgalomnak köszönhetően tényleg bármit közvetíthetünk mozgóképen is. A Google egyébként a Duo alkalmazását pont a mobilon videotelefonálók kedvéért fejlesztette le, amelyben a telefonunk címlistájából indíthatunk videohívásokat, és amelyben különböző tömörítési eljárásokkal igyekeznek csökkenteni az adatforgalmat.

Fotó: Be My Eyes
Fotó: Be My Eyes

És ha már videotelefonálás - nem lehet a sorból kihagyni azt a dán fejlesztő csapatot sem, amely a folyamatos online lét és az okostelefon kamerájából a lehető legtöbbet szerette volna kihozni. Így készült el 2015-ben a Be My Eyes app, amely a vakok és látássérültek mindennapjait igyekszik megkönnyíteni, gyakorlatilag kölcsön kérve egy kis időre mások szemeit. Az alkalmazásban a vak felhasználó egy videohíváson keresztül kérdezheti meg az applikációt használó látó társaitól pl. vásárlás közben, hogy a hűtőpultról leemelt tejnek mikor jár le a szavatossága, vagy, hogy merre induljon tovább, ha az utcán eltévedt. Az ötlet egyébként attól az ötvenes évei elején járó, asztalosként dolgozó Hans Jørgen Wibergtől származik, aki 25 éves kora óta veszíti el folyamatosan a látását. „A mai rohanó világban nagyon fontos az idő, de tényleg csak pár perc kell ahhoz, hogy aki szeretne, az tudjon is segíteni másokon. Abban reménykedem, hogy ez az online közösség egy kicsit meg tudja majd könnyíteni a vak emberek mindennapjait, bárhol is éljen a világban” – fogalmazott Wiberg a Be My Eyes weboldalán, miközben néhány hete a CSMonitor már arról írt, hogy az applikációt ma már négyszázezer önkéntes és 33 ezer látássérült használja a világ legkülönbözőbb pontjairól bejelentkezve.

(X)

 

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!