Londonban már hologramtanárok oktatják a diákokat

A londoni Imperial College Business School hallgatói a világon először tapasztalhatták meg, milyen az, amikor az előadásokat a ténylegesen jelenlévő oktatók helyett azok holografikus kivetülései tartják. A hologramtanárok ugyanúgy látnak, hallanak, sőt, még azt is észreveszik, ha egyes tanulók úgy tesznek, mintha csak az asztráltestüket küldték volna aznap órára.

A hologramtanárok ugyanis valós időben, három dimenziós kép formájában jelennek meg a teremben, vagyis egy kamerarendszeren keresztül ugyanúgy kérdeznek az órán és válaszolnak a diákok reakcióira, mintha ott ülnének velük együtt. A torontói Arht Media által kidolgozott technológiát néhány napja a londoni egyetem diákjai előtt mutatták be, ahol megtartották az első olyan előadást, amelyre Los Angeles-i és New York-i stúdiókból jelentkeztek be vendégelőadók, és vettek részt kivetített formában a nők a technológiában témára épülő beszélgetésben. 

Fotó: Imperial College of Science, Technology and Medicine
Fotó: Imperial College of Science, Technology and Medicine

A színpadon az életnagyságú képet egy üvegfalra vetítették ki, a képmélység illúziójának megteremtéséhez pedig speciális hátteret használtak. A távolból bejelentkező oktatók egy nagyfelbontású monitor elé ültek be, a kamerákat pedig úgy állították be, hogy a közönség soraiban ülők közül bárkivel fel tudják venni a szemkontaktust. 

A holografikus technika mára olyan fejlődésen ment át, hogy lassan alig lehet megkülönböztetni egymástól a valós és a kivetített embereket. Ezért a londoni egyetem is abban reménykedik, hogy a hologramszerűen kivetített oktatóik híre még több diákot csábít majd az intézményükbe, és a tandíj töredékéért is elvégezhető online kurzusok helyett egyre többen az ilyen, holotanárokkal felszerelt bejárós képzéseket fogják inkább választani – írja a brit The Telegraph.

Dr. David Lefevre, az Imperial College oktatástechnológiai csapatának igazgatója szerint a hologramos technika lebontja a hagyományos oktatás korlátait, és minden korábbinál rugalmasabb, inspirálóbb tanulási környezetet biztosít. A hallgatóiknak egy eddig csak filmekben látott, interaktív élményt ad, ugyanakkor lehetővé teszi az idő- és költséghatékony távoktatást is. Ezentúl ugyanis a világ bármely pontján élő nemzetközi szakértőt vagy tudóst is meghívhatnak majd előadásaikra anélkül, hogy azoknak az Egyesült Királyságba kellene utazniuk.

Ezeket az előadásokat akár egyszerre párhuzamosan, az egyetem több helyszínén is meg lehet majd tartani, a vitafórumokba és kerekasztalbeszélgetésekbe pedig a virtuális szereplők is becsatlakozhatnak majd – olvasható a londoni egyetem weboldalán, amelynek a technológiai fejlesztésekért felelős médialaborja legutóbb például egy tanulást segítő, személyes házitanítóként műkődő mesterséges intelligenciát fejlesztett a távoktatást választó hallgatói számára. A hologramszerű oktatóikat pedig mostantól folyamatosan tesztelik az idei tanévben.

A sorozatot a Telenor támogatja.

Szekeres Andrea
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A Kreatív magazin ismét megrendezi a Nagy Kreatív Napot! Még nagyobb, még kreatívabb: itt a helye minden reklámosnak, kommunikációs szakembernek, marketinggel és PR-rel foglalkozó ügyféloldali megbízónak! Save the date: 11.27.

Díjátadó: 18.11.27. (19:30) Akvárium Vedd meg jegyed a bétéelesek bulijára!

A HR emberi oldala - hogy még többet tehess másokért! A hrpwr.hu és az Üzlet & Pszichológia konferenciája november 29-én.

A legsikeresebb digitális kommunikációs kampányok és megoldások versenye, pontszerzés a Kreatív-MAKSZ M+Listán. Nevezési határidő: november 30.

A Kreatív év végi médiakonferenciája mindig arra keresi a választ, mi vár a piacra a következő évben. Időpont: december 4.

Hogyan keress IT-s kollégát? Félnapos konferencia december 4-én.