Kütyük, amik nem hiányozhatnak egy digitális nomád hátizsákjából

Laptoptartó állvány a gerinc egészséges görbületeiért, képernyőtisztító a baktériummentes digitális övezetért, és egy sajtos doboz, ami egyszerre három kütyüt is tölt. Néhány csatlakoztatott és offline eszköz, ami nem csak a digitális nomádoknak lehet hasznos.

A leginkább a szabadságáért irigyelt digitális nomád folyton úton van, így aztán csatlakoztatott eszközei, töltői, fülese és minikamerája mellett mindig van nála egy helyi SIM-kártya. És mivel folyton úton van, tényleg ott dolgozik, ahol épp kedve tartja, és amit sosem felejt el fotókon megmutatni követőinek. Mert digitális nomádnak lenni életmód, amelynek az állandó online jelenlét ugyanúgy része, mint a gondos hálózatépítés vagy a hozzá hasonló emberek közösségéhez tartozás. A digitális nomád könnyen felismerhető hátizsákjáról, állandó wifivadászatáról, jellegzetes, laptopozásra berendezkedett testtarttásáról és számos okoskütyüjéről, amelyek ergonomikus és gazdaságosabb fejlesztésére ma már komplett techstartupok álltak össze. Ilyeneket mutatunk most.

Fotó: Steven Zwerink / Flickr
Fotó: Steven Zwerink / Flickr

Kell egy jó laptoptartó

A napi sok órát monitor előtt görnyedőkre tervezett ergonomikus székek gyártói mellé az asztalok és laptoptartók tervezői is becsatlakoztak, hogy ezek különleges kialakításával is segítsék az egészséges testtartás felvételét munka közben. A londoni székhelyű Youmakeit csapata például egy egyszerűen összerakható, állítható és hordozható miniállványt készített, amelyet kifejezetten a produktívabb hatású állómunkához terveztek.

Fotó: HumbleWorks
Fotó: HumbleWorks

A HumbleWorks munkaállomáson a felső polcra, szemmagasságba tehetjük a laptopot vagy a tabletet, az alsóra pedig egy hozzá csatlakoztatott billentyűzetet,. Utóbbit is olyan magasságba beállítva, ami vállunknak és karunknak a legkényelmesebb. A minimalistára dizájnolt állvány fél perc alatt összerakható, és, hogy könnyen szállítható legyen, nyírfából préselt, rétegzett falemezből készítették a léceit. Öt, hét és tíz kilós változatban kapható, attól függően, hogy milyen méretű monitorokat, eszközöket szeretnénk rajta használni. Bár tervezői a mindennapos hordozhatóságát emelik ki a gerinckímélő tulajdonsága mellett, a közösségi finanszírozásban támogatásért kalapozó találmányukkal nemrég a közösségi irodákat és kávézókat is megcélozták.

Jó, ha van egy triplatöltőnk

Tavaly egy Los Angeles-i fejlesztőkből és dizájnerekből álló csapat készített egy felmérést, amelyben ezer embert kérdezett meg arról, hogy egyszerre hány kütyüt használ munkájához. A felmérésből kiderült, hogy a kutatásban résztvevőknek átlagosan hat okoseszköze van, a többség ezek közül 2-3 darabot minden nap használ, és sokuknak nem is ezek cipelése, hanem a töltésük okozza a legnagyobb macerát. Ezért a Native Union csapata egy olyan érintésérzékelő, csavarmenetes töltőt tervezett, amivel egyszerre három eszközt lehet tölteni, és amelynek belsejébe a kábeleket is gondosan feltekerhetjük, ha épp nem használjuk. A 12 centiméter átmérőjű, fadobozos camemberthez hasonló Eclips töltőt három normál USB-porttal szerelték fel, köztük egy mini verzióval is. Két koppintás után felnyílik, egy koppintásra pedig világítani kezd, hogy sötétben is megtalálhassuk.

 

Fotó: Eclipse
Fotó: Eclipse

Persze könnyen lehet, hogy nemcsak a vezetékes töltőket, de a pár akkumulátornyi töltöttséget adó power bankokat is felváltják a megújuló energiaforrásokra épülő tápegységek, amiket akkor is használhatunk, ha nincs a közelünkben konnektor. Ezeknek köszönhetően tölthetünk már mini napelemekkel, a csordogáló patakban a folyó víz energiáját használva, vagy szabadtéri grillezés közben egy parabolatányérszerű hordozható sütővel is. De raktak már össze olyan gömbtöltőt is, amelyet kézbe véve néhány laza csuklómozdulattal segíthetünk a lemerült e-könyvön, laptopon, videokamerán, és tulajdonképpen bármilyen USB-vel csatlakoztatható eszközön.

Már intelligens tisztítókendő is van ám!

Tegye fel a kezét, aki papírzsepi helyett antisztatikus képernyőtisztító kendőt használ a gépén, laptopján vagy telefonján. És most csak az hagyja fent, aki ezt kizárólag kikapcsolt állapotában és speciális tisztítófolyadék segítségével teszi, ahogy állítólag illene. Mert a felméréseket már mindenki ismeri, jóval több baktériumot hordozunk a telefonunkkal, mint ami egy WC-ajtó kilincsén megtalálható, és arról is van már adat, hogy hatból egy mobil jó eséllyel e.colival is fertőzött. Ez a probléma a Schatzii csapatát is foglalkoztatta, ezért ki is talált egy olyan megdizájnolt, antibakteriális textilt, amellyel bármilyen érintőképernyőt és lencsét megtisztíthatunk anélkül, hogy akár egyetlen csepp folyadékot is használnánk hozzá.

A karcmentes, antimikrobiális réteggel bevont kendő ugyanolyan mosható, mikroszálas anyagból készült, mint amit a kórházak műtőiben is használnak. A textildarab, tapintásra a frottírtörölközőhöz hasonló oldalát a nagyobb képernyők tisztítására ajánlják, a simább, mintás felületét pedig szemüvegek, kamerák lencséihez. Mindkét oldala jól szívja a nedvességet és az ujjlenyomatokért felelős zsírréteget, és egyetlen határozott törlőmozdulat is elég ahhoz, hogy baktériumtól és karcoktól mentes képernyőn dolgozhassunk tovább.

Fotó: Schatzii
Fotó: Schatzii

Nyáron egyébként már mi is belekóstoltunk picit a digitális nomádok szabadságába, most azonban téli hangulatban is szeretnénk veletek együtt tenni. December 8-án közösségi munkanapot tartunk a Design Terminállal, a Loffice Budapesttel és a PS Magazinnal együtt, amit elneveztünk Winter Officenak. A bázisunkat kihelyezzük a 0,75 bistro & bárba, ahol forralt bor ügyében is kellően felkészült helyen dolgozhatjuk vagy dumálhatjuk át együtt az egész pénteket. Lesz reggeli, ebéd, hideg-meleg italok, wifi a Telenortól, és minden, amit még beletöltünk a napba. Reggel fél tíztől bármikor, bármennyi időre csatlakozhattok, és hozhattok bárkit, akit csak szeretnétek. Belépő nincs, regisztrálni itt tudtok.

A sorozatot a Telenor támogatja.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Tippek és trükkök a prezi.com használatáról. Workshop 2017. december 13-án.

A legsikeresebb digitális kommunikációs kampányokat és megoldásokat keressük, pontszerzés a Kreatív-MAKSz M+Listán. Hosszabbított nevezési határidő: 12.15.

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására január 25-én.

A HRKOMM Award 2017 győztes pályázatainak bemutatása. Időpont: 2018. február 13.