Homokból nyomtattak tengeri világot idéző hangszórókat

Egészen pontosan a tengeri sünök és egy kihalt tengeri állatfaj, a szabályos spirálban csavarodó házú puhatestűek formája ihlette a világ első, homokszemekből nyomtatott hangszóró-rendszerét. A Deeptime hangfalaiban a zene és a víz alatti őskövületek őstörténete talált egymásra.

Évek óta kísérletezik atipikus anyagokból és innovatív technológiával készülő hangfalak tervezésével a cseh Deeptime csapata, amely ezúttal a tengerben keresett és talált magának inspirációt – írja a Newatlas.com. Az Ionic Sound System két hangszóróból és egy mélysugárzóból áll, amelyeket 3D-vel nyomtattak, és amelyek formáját a legtisztább hangzás érdekében az aranymetszés tökéletes arányaihoz köthető arany spirálos geometrai szabályok alapján terveztek meg – teszi hozzá a cseh Czechcrunch magazin.

A cég weboldalán részleteiben is olvasható az az elegáns filozófia, amit a lakás miniszobrainak is beillő hangszóró-rendszer dizájnja mögé állítottak. A tervezői szerint ugyanis a forma és a zene pontosan annyira hat egymásra, mint ahogyan azt az ókori ión gondolkodók is vallották, akik a matematikai és geometriai tudományukat is a természetben látott formákra alapozták. 

A csigáspolipról elnevezett két Spirula (Fotó: Deeptime)
A csigáspolipról elnevezett két Spirula (Fotó: Deeptime)

Ezért a két, Spirula névre keresztelt hangszóró formáját az egykor főleg a Jón-tengerben élő ammoniteszek, vagyis egy már kihalt, puhatestű állatfaj ihlette, amelyeknek háza nem vertikális tengely körül, hanem síkban, szabályos spirálban csavarodik. És mivel évszázadok óta a mennydörgés a legmélyebb hang, amit az ember hallhat, a felvilágosodás időszaka előtt pedig sokan hitték, hogy amibe dübörgő hangok kíséretében belecsap a villám, az kővé változik, ezért a mélysugárzójukat Thunderstone-nak nevezték el, és egy tengeri sün alakjáról mintázták.

Ez pedig a tüskéitől megfosztott tengeri sünt megformáló Thunderstone (Fotó: Deeptime)
Ez pedig a tüskéitől megfosztott tengeri sünt megformáló Thunderstone (Fotó: Deeptime)

De persze, a hangszórók alapanyagválasztása sem volt véletlen, ehhez a tengeri üledékekben megtalálható kvarchomokot vették alapul. Ám mivel frissen, 3D-vel nyomtatva ezek a homokszemek sérülékenyek, egy saját fejlesztésű tartós, szilárdító anyagot kevertek hozzá. A három dimenziós nyomtatás során a homokszemek apró, finom barázdákat, és kövekre emlékeztető mintázatot hoznak létre, amelyek a kvarcos csillogással együtt jól látszanak a burkolaton is. A hangerőt a mélysugárzó közepén található gombbal lehet szabályozni, a tetején lévő gyűrűvel a basszus fokozható, de Bluetooth-szal telefonról és táblagépről is vezérelhető.

Fotó: Deeptime
Fotó: Deeptime

Minden egyes Deeptime hangszóró kézzel készül, egyetlen gyártási folyamat eredménye; sem illesztés, sem csavar nem tartja össze. És mindez az árcéduláikon is megjelenik. A leginkább talán audiofil szíveket megdobogtató hangfalszettet limitált kiadásban, összesen 1618 példányban gyártják, szettenként 3 141 euróért (közel egymillió forintért), a Spirula hangszórót önmagában pedig 899 euróért (285 ezer forintért) kínálják.

A sorozatot a Telenor támogatja.

Szekeres Andrea
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A Pont Itt gasztro/szállás/utazás szaklap idén is meghirdeti a hazai Horeca-szakma körében legrangosabb, leglátványosabb design versenyét, a ma már igazi nemzetközi brandnek számító Gastro&Hotel Design Award-ot. Nyári ráadás! Végleges nevezési határidő: július 31.

Mentes-M Díj újra! Megújult és új kategóriákkal idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Keressük Magyarország legszebb, legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásait! Nevezési határidő: 2019.08.30.

Találkozunk szeptemberben! Gyertek el, egyszerre két szakmai konferenciát is adunk a Nagy Kreatív Márkanap két hajóján. Egy egész nap az A38-on együtt! 2019.09.04.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus