Gémerek, most segíthettek a NASA-nak a korallzátonyok kutatásában!

A NeMO-Net nevű játékban fura tengeri élőlényeket kell kategorizálni, miután virtuálisan alámerültünk a tenger fenekére. Az inputokkal a NASA szuperszámítógépének kiképzésében és egy globális koralltérkép létrehozásában segítjük a kutatókat.

A Föld szubtrópusi és trópusi tengerpartjainak sekély vizeiben élő korallzátonyok a bolygó legösszetettebb és legkülönlegesebb ökoszisztémái közé tartoznak. A tudósok szerint annyi fajnak biztosítanak otthont, mint egy trópusi esőerdő, csillapítják a tenger hullámzását és ezáltal a part erózióját, és nekik köszönhető több óceáni szigetország számára a gazdaságuk alapját képező halászat fenntarthatósága, nem is beszélve a búvárturizmusról. A korallokat nemcsak az óceán hőmérsékletének emelkedése, a környezetszennyezés és a naptejek használata, hanem az óceán savasodása és a kikötők építése is veszélyezteti.

A NASA tudósai jobban meg akarják ismerni és érteni a korallzátonyok világát, ehhez pedig felfoghatatlan mennyiségű adatra van szükségük. Az űrkutatási szervezet Ames Kutatóközpontjának tudósai évek óta olyan új eszközök kifejlesztésén dolgoznak, amelyek minden eddiginél részletesebben képesek feltérképezni a sekély partokat. Az technológiát eredetileg csillagok megjelenítésére tökéletesítették, de végül a máig részben ismeretlen tengerfenék kutatásában használják. A többek között Puerto Rico, Guam és Amerikai Szamoa területén, az óceánfenéken elhelyezett folyadéklencsés kamerák 3D-s képeket készítenek a korallokról.

Itt kerülnek a képbe a NeMo-Net (Neural Multi-Modal Observation and Training Network) nevű játék résztvevői, akik a stílusosan Nautilusnak keresztelt virtuális kutatóhajóval „merülhetnek alá”. Miközben amatőr kutatóként kiválasztják, hogy éppen algát, tengeri füvet vagy mást látnak a képen, a NASA Pleiades szuperszámítógépe tanul: minél több korallt osztályoznak a játékosok, annál profibb lesz a gép az élőlények azonosításában. A cél egy adatbázis és egy globális koralltérkép létrehozása a játékosok inputjai alapján. A gémerek követhetik az előrehaladásukat, és videókat is nézhetnek, hogy képben legyenek, mi történik a sekély óceánfenéken.

Ved Chirayath, a NASA Ames kutatóközpontjának vezető kutatója szerint a NeMO-Net a bolygó legjelentősebb erőforrását – nem a szuperszámítógépeket, hanem az emberi tudást - használja a projekthez.  "Bárki, még az első osztályosok is képesek részt venni ebben a játékban, és rendezni az adatokat, hogy segítsen feltérképezni az élet egyik legszebb formáját, amelyről tudunk” – olvasható a szervezet sajtóközleményében. A felhívás azt is megemlíti, hogy a korallzátonyoknak fontos szerepe van számos súlyos betegség gyógyításában: a szivacsok, puhatestűek és más organizmusok több vírusos betegség és a rák kezelésére használt gyógyszer összetevői. A tengeri élőlények osztályozása a stressz ellen is jó lehet, és fel is dobhatja két projekt között a napot. A NeMO-Net egyelőre az Apple App Store-ban érhető el, de az Androidos verzió is várható a jövőben.

Chilembu Krisztina
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

Mentes-M Díj 2020-ban is! Idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2020 augusztus 31.

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: Szeptember 4. péntek délelőtt

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

A Kreatív és a Vodafone közös Ready pályázatának célja, hogy ösztönözze, elismerje és támogassa azokat a vállalkozásokat, vállalatokat és magánszemélyeket, akik 2020-ban alkalmazkodni tudtak a járványhelyzet miatt kialakult változásokhoz, és sikeresen leküzdötték a kihívásokat.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.