Ezzel a búvárdrónnal mindent láthatsz, ami a vízfenéken történik

Akkora, mint egy tányér, mobilos applikációval vezérelhető, és árban már a megfizethető hobbidrón kategóriát képviseli. Mindent lát, ami a tavak fenekén történik, és ezt a mindent már bárki követheti a telefonja kijelzőjén keresztül. 

A kínai Chasing Innovation csapata 2017-ben nyerte el a legjobbnak járó Red Dot terméktervezői díjat Gladius Mini névre keresztelt víz alatti drónjával, amit nem sokkal később, egy sikeres közösségi finanszírozós kampány után piacra is vezetett. Ezt az ipari használatra szánt modellt elsősorban a tengeri élővilágot kutatóknak és a hajósoknak tervezték, akik a drón segítségével a hajótest alsó részeinek épségét gyakorlatilag egy felszíni vezérlőegységen keresztül élőképeken is ellenőrizhetik. 

Néhány napja azonban ismét megjelentek a Kickstarter oldalán egy újabb modellel, ezúttal azokra gondolva, akik utazásaik vagy hétvégi túrájuk során már csak kíváncsiságból is szívesen feltérképeznék a víz alatti világot. Így született meg Glaudius kistestvére Dory, a minden korábbinál kisebb, könnyebb, intelligensebb és legfőképp olcsóbb modelljük.

Dory egy nagyfelbontású Full HD videokamerát és annak két oldalára egy-egy LED-fényszórót kapott, amelyek miatt tervezői még az erősen korlátozott fényviszonyok mellett is kiváló képminőséget mernek ígérni. Nagytestvéréhez képest, amellyel akár 100 méteres mélységig is le lehet merülni, Dory jóval sekélyebb, maximum 15 méteres vízmélységben érzi jól magát, ugyanakkor annál egyszerűbben, már egy vezérlésre dedikált applikációval is kezelhető. Ez a modellt ugyanis összekapcsolták egy vízfelszínen úszó jelzőbójával, amely egy 15 méter hosszú jelátvivő kábelen keresztül fogadja és továbbítja a telefonról érkező vezérlési parancsokat.

Valójában ez a felszínen úszó bója tárolja a tengerfenékről vagy zátonyokról alulról készített fotókat és videókat, és mivel GPS-sel is felszerelték, a koordinátákkal együtt a készítés pontos helyét is meg lehet rajtuk jelölni. A hozzá fejlesztett alkalmazásban pedig gyakorlatilag minden valós időben nézhető, amit a kis úszó drón lefilmez, és azon keresztül is lehet irányítani, hogy mikor, merre haladjon a vízben. Összesen öt elektromotor felel a víz alatti manőverezésért, ezek közül kettő az előre, hátra mozgásért és az oldalirányú kormányzásért, míg a maradék hárommal a mélység és merülési szög szabályozható.

A mindent látó mini tengeralattjáró súlya mindössze 1,3 kg, tehát bármilyen hátizsákban hordozható, az akkumulátora pedig egy órás vízben pásztázást bír ki egyhuzamban, de aztán két órás töltés után ismét vízbe dobható. A tervező cég kampányában az első darabok gyártásához szükséges összegnek már a bő hatszorosa is összegyűlt, de a tervezők most leginkább abban reménykednek, hogy a 499 dolláros (142 ezer forintos) árával sikerül majd a víz alatti filmezéshez professzionális felszerelést kereső hobbifotósokat és hobbivideósokat is meggyőzniük. 

 A sorozatot a Telenor támogatja.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Gyakorlatorientált tréning az INTREN szakmai támogatásával a Google Ads kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. január 28., 08.30 - 14.00

15 küldőpiac 15 percben. A Pont Itt és a Turizmus Online szakmai rendezvénye Dátum: január 31.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

2019 legdíjazottabb ügynökségeinek és megbízóinak estéje. A 2019-es Kreatív-MAKSZ M+Lista és a Kreatív PR Toplista helyezettjeinek díjazása. Időpont: 2020. február 11.

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: február 21.

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Gyógyszerkommunikációs konferencia március 12-én!

Ismerd meg a legújabb üzleti trendeket és módszereket, majd próbáld ki a tanultakat március 4-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Gyere, ünnepelj velünk a Best.net díjátadóján! Helyszín: Story Budapest (1075 Budapest Kazinczy utca 21.) Időpont: 2020. január 29. kapunyitás: 19:00, pontos kezdés: 19:30

Február 18-án ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a 2019-es év kiemelkedő PR-kampányaival.

Az FMCG és kereskedelmi szektor kiemelkedő éves eseménye! Dátum: 2020. május 13-14. Helyszín: Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel, Egerszalók