Életmentő okostapasz asztmásoknak

A világ első hordható okostapaszával kombinált inhalátora nemcsak a betegséggel együttélést könnyíti meg, de tervezője szerint sokszor életet is menthet. Egy újabb okoskütyü a Kreatív és a Telenor közös rovatában.

Első ránézésre a Respia inhalátora pont annyit tud, mint bármely más, az asztmás rohamok kezelésére szolgáló gyógyszeradagoló eszköz. Ám a mellé fejlesztett, okosfunkcióval megtoldott apró tapasz még az ember légzését is képes figyelni, és szükség esetén telefonra küldi az üzenetet, hogy viselóje mielőbb használja az aeroszolos inhalátort – írja a Wareable.com.

Respia Asthma Management System from Katherine Kawecki on Vimeo.

A bluetooth-szal felszerelt intelligens inhalátorral és a mellkasra ragasztható tapasszal egybekötött töltőállomás egy okostelefonos alkalmazás segítségével kommunikál egymással. A szilikonos tapasz a bőrön keresztül, az orvosi sztetoszkóphoz hasonlóan, folyamatosan figyeli a felső légutak állapotát, és érzékeli, ha a légzés szaporább vagy nehézkesebb lesz. „Ezeket a rohamot előrejelző, apró jeleket sokan nem veszik észre, pláne munka közben, amikor a legkevésbé figyelnek magukra. Pedig az asztma folyamatos önellenőrzést igénylő betegség” – fogalmazott Katherine Kawecki, az Új-Dél-Wales Egyetem 22 éves hallgatója és egyben a Respia eszköz feltalálója, aki szintén évek óta küzd ezzel a légúti betegséggel.

Szerinte, ha a betegek a rohamok előtti figyelmeztető tüneteket időben felismernék, minden további állapotromlást is megakadályozhatnának. A ki- és belégzés állandó figyelése és az adatokat elemző okostelefonos alkalmazás azonban pont ebben segít: emlékeztetőt küld, hogy mikor és mennyi gyógyszert kell az adott állapotnak megfelelően belélegezni, és minderről digitális naplót vezet.

Becslések szerint világszerte 300 millióan szenvednek asztmában, az egyre nagyobb légszennyezettség miatt ez a szám újabb százmillióval nő 2025-re. Évente 250 ezer ember hal meg a későn észrevett vagy kezeletlen asztmás rohamok miatt, pedig mindenki megmenthető lenne – idézi cikkében Kaweckit a Gadgets and Wearables. A Respia fejlesztője a krónikus légzőszervi betegségek kezelésének innovátoraként néhány napja meg is kapta a James Dyson-díjat. A világ első porzsák nélküli porszívójáról elhíresült feltaláló néhány éve hozta létre alapítványát a világ legfontosabb problémáit - a technológia és a dizájn segítségével - megoldó fiatalok támogatására. Kawecki most a közösségi finanszírozás erejében és abban bízik, hogy a 3D-nyomtatással, akár egyedi dizájnban megálmodott inhalátor készülékek segítségével minél több embernek sikerül majd megkönnyíteni a betegségükkel való együttélést.

 

 

 

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Hetedik alkalommal rendezzzük meg content marketing versenyünket, amelyre most megújult kategóriarendszerben jelentkezhetnek az ügynökségek, médiumok és a megbízói oldal képviselői az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásaival.

A Kreatív második alkalommal hirdeti meg az Influt, a közösségi márkavezérek versenyét, melyre az elmúlt év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2020. július 31.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.