Bőröndből épít hangfalat ez a magyar kisvállalkozás

Kerti sütögetéshez és tóparti bulikhoz itt a kétkazettás magnó nosztalgiáját felébresztő, hordozható és mobilra köthető hangsugárzó koffer. A CossackSound alapítója a gardrób mélyén elfekvő bőröndöket ruházza fel szórakoztató funkcióval. Újabb csatlakoztatott eszköz a Kreatív Telenorral közös Next rovatában.

Az esztétikum utolérte a hangtechnika világát is, amely amellett, hogy minél jobb hangzást csalogat elő a hangsugárzókból, igyekszik azokat dizájn tárgyak formájába csomagolni. Néhány hete zárult le a Kickstarter kampánya például annak a startupnak, amely egy teljesen átlátszó, 12 mm-es vastagságú plexiből készült hangfal gyártásába kezdett. A vezeték nélküli, USB-porttal csatlakoztatható ONEclassic hangfal így jóval drágább, mintha fából készült volna doboza, de tervezői szerint a hangok is tisztábban szólnak benne.

De ott van az intelligens egereiről ismert japán Elecom márka is, amelynek hangfalai között ugyanúgy találunk zene ritmusára villogó színes ledfalú hangsugárzót, mint víz alatt zenélő labdaformájút, miközben mindegyik pillesúlyú, hordozható és bluetooth-ról irányítható. Ugyanakkor a magyar CossackSound már az újrahasznosított kézműves irányt lőtte be, és a hordozhatóság mellett a minőségi hangzásra építette csatlakoztatott bőrönd-hangfal projektjét.

"Ezekre a bőröndökre aux kábelen keresztül bármilyen hangforrást rácsatlakoztathatsz, de bluetooth kapcsolattal okoseszközökön is megtalálod Cossacksound néven a hangládát. Ezt követően maga a bőrönd lesz az okoseszközöd hangszórója. Tehát bármit is hallgatsz (YouTube, zenelejátszó, Deezer, stb.), az a bőröndből fog szólni. És ez azt is jelenti, ha a telefonodon halkabbra veszed a hangerőt, halkabban fog szólni a bőrönd is" - foglalja össze a hordozható hangfal lényegét Kozák András, a CossackSound alapítója.

Audiofil hobbistaként évek óta építget hangdobozokat, hangszórói garmadában állnak a műhelyében, de a bőröndbe installált megoldást tavaly nyáron egy méregzöld merev falú régi bőrönd látványa ihlette. Ez lett aztán az a prototípus, amelybe akkor még egy autó akkumulátorát szerelte be, és bár két teljes napon át működött, súlyából adódóan ez minden volt, csak hordozható nem. Aztán az akksikat könnyebbre cserélte, nagyobb teljesítményű hangszórók és minőségi kábelek után kutatott, és megérkeztek az első megrendelések is.

 

Ma már a bőröndöket és az aktatáskákat online piacterekről szerzi be, de volt, hogy már egy piros piperetáskába kértek tőle hangrendszert. Bármibe képes okoseszközre csatlakoztatott hangszórót építeni, de legszívesebben a nagyobb, klasszikus bőröndökkel dolgozik, amelyek térfogatuk miatt sokkal jobban kiadják a mélyebb hangokat is.

 „Minőségi gyártótól szerzem be az erősítőmodulokat, a hangszórókat, a kábeleket és a bluetooth modulokat, és minden elkészült terméket addig tesztelek, állítgatok, amíg ki nem hozom belőle az elérhető legjobb hangot. Ez nyilván meg tudja dobni az árat, de így egyben garantálja a hangminőséget, mindenféle torzítás nélkül” – utal Kozák András arra, hogy hangtáskáinak az ára a belepakolt felszerelésektől függően 65 000 forinttól indul, és tényleg csak a megrendelő pénztárcája szabhat határt fantáziájának.

Egyszemélyes kisvállalkozásában a tervezéstől, a formából adódó rezonanciák csillapításán át a belső merevítések és csatlakozók kialakításáig mindent egymaga csinál. Most például egy vastag bőrből készült retro bőrönd stabilizálásán dolgozik, amelynek a belsejébe egy teljes hangdobozt applikál merevítő szerkezetként. Mindeközben házimozi és klasszikus hangfalakat készít, de yachtokba, vitorlás hajókba is tervez kábel nélkül vezérelhető, napelemes hifi-rendszereket. Szerencsésnek tartja magát, mert a hangrendszer kiépítésénél a mai napig támaszkodhat arra a zenei tudására, amit gyerekkori zongoraóráin szerzett.

Megrendelői inkább az egyedi, kézműves dolgokat kereső zeneszeretők közül kerülnek ki, akik ugyanúgy használják a hordozható dizájn hangfalakat kerti bulikon, hétvégi bungalókban, mint a tóparton pecázás közben. „Van ma már egy főleg fiatalokból álló fogyasztói réteg, amelynek ugyanolyan fontos a minőség, mint a dizájn. Számukra az egyediség és a kézművesség komoly hívószavak. Ők hamarabb rendelnek meg saját ízlésük szerint egy minőségi hangdobozt, mint hogy elektronikai üzletekben keresgéljenek a nem is feltétlen jól sugárzó hangfalak között” – fogalmazott a CossackSound alapítója, akinek találmányát legutóbb a Telenor júniusi Okosakadémiáján lehetett kipróbálni.

A cikk megjelenését a Telenor támogatta.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: február 21.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Ismerd meg a legújabb üzleti trendeket és módszereket, majd próbáld ki a tanultakat március 4-én!

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Gondolatok és példák gyógyszeripari szakemberektől: patient journey map, társadalmi felelősségvállalás, élményközpontú PR, dezinformációk az oltásellenességről és további érdekes témák!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

Milyen tapasztalatok vannak az egészségügyben a GDPR életbe lépése óta? Mit kellene tenni annak érdekében, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) használata megfeleljen az európai uniós szabályoknak? Hogyan lehetne adatvédelmi szempontból is jól (fel)használni a hazai adatvagyon

Digitális automatizáció a marketingben: Mire való a chatbot és mikor érdemes használni? Milyen lehetőségek vannak vele a márkaépítésben? Mi a szerepe az ügyfélkapcsolatban? Mi a jó chatbot stratégia?

A verseny célja, hogy egy olyan díjat indítson el az FMCG, és az ezzel a szegmenssel szorosan összefüggő Horeca-piac számára, amely felhívja a figyelmet az elmúlt év sikeres innovációira a fogyasztók, a kereskedelem, a vendéglátás és a szállodaipar területén. Nevezési határidő: április 3.

A nagy sikerrel zajló Év Gyára verseny ötéves jubileuma alkalmából egy egész napos konferenciával egészítjük ki díjátadó gálánkat, ezzel teremtve meg az év egyik kiemelkedő ipari eseményét. Ismerje meg a nemzetközi és a hazai év gyára verseny győzteseinek legjobb gyakorlatait!

Nagy Kreatív Nap május 7-én! További részletek hamarosan...

Az FMCG és kereskedelmi szektor kiemelkedő éves eseménye! Dátum: 2020. május 13-14. Helyszín: Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel, Egerszalók