A robot, amit családok mellé terveztek

Lekapcsolja utánunk a villanyt, az ajtóig kísér, hogy emlékeztessen a gyerek úszáscuccára, és nem hagyja, hogy a család kialvatlanul menjen másnap dolgára – ez BIG-i, a programozható háztartási robot, amely a család mobil memóriájaként soha semmiről nem feledkezik meg. Egy igazi R2-D2 a Kreatív Telenorral közös Next rovatában.

Néhány fiatal, shenzheni robotikai mérnök több mint tíz éve igyekszik tökéletesíteni az ember és robot között létrejövő felhasználói élményt, hogy megteremtse végre sokak álmát: a személyre szabható, többfunkciós háztartási robotot. Tavaly NXROBO néven még egy külön céget is alapítottak, hogy közösen dobhassák piacra a világ első, programozható újgenerációs robotmodelljét, amelyet R2-D2 távoli rokonaként álmodtak meg - írja a The Tech News.

A kínai fejlesztők ugyanis azt szeretnék, ha BIG-i a családok azon új tagja lehetne, amely a család életében fontos mindennapi szokásokat ellenőrzi, és következetes szigorral figyelmeztet azok betartására. És persze teszi mindezt a békés, feszültségmentes családi élet megteremtése érdekében. Így tereli vacsoraidőben az ebédlőbe a családot, leckeíráskor szobájába a gyereket, és este tízkor a nappaliban cirkálva figyelmezteti lefekvésre a kanapén tévézőket. De csak egyszer kéri ezt, másodszorra például már automatikusan kikapcsolja a tévét - legalábbis, ha előtte valaki ezt programozta be egy adott jelzésére.

BIG-i ugyanis bármit képes megtanulni. Arc-és hangfelismerő rendszerénél fogva azonban csak attól fogadja el ezt, aki jogosult is a programozására. A robotnak elég egyszer megmutatni a lakás helyiségeit; elmondani, hogy kikből áll a család; hogy ki, mikor kel, vagy, hogy kinek milyen délutáni programja van. Ez alapján ébreszti a családtagokat szobájukban reggelente, kezeli a háztartási okoseszközöket, engedi le a redőnyt, vagy tekeri fel a kért hőmérsékletre a radiátor termosztátját. A számos érzékelő szenzorral, kamerával felszerelt, bluetooth-szal és wifi segítségével kommunikáló robot a kijelzőjén mutatja meg, ha valaki a bejárati ajtó előtt áll, ezen keresztül fogadja a videohívásokat, és ennek segítségével tud a gyerekkel bújócskázni is.

Bár első ránézésre BIG-i dizájnján nem töprengtek sokat tervezői, a személyi asszisztenciának a billenőfedeles kuka formájába szorítása nagyon is tudatos volt. A fejlesztők szerint ugyanis pont a családba történő integrációt segíti a robot kisgyerekhez hasonló mérete (12 kilós súlya, 76 centiméteres magassága), és meleg szürke, lágy kárpitozású oszlopteste, hogy még átölelni is jó érzés legyen. Érzelmeinek kifejezésére egyetlen darab, videokamerás kijelzőt rejtő, különböző helyzetekre eltérően reagáló szemmel látták el. Operációs rendszere az emberi hangüzenetet kóddá, majd paranccsá alakítja. de letölthető applikációkkal folyamatosan fejleszthető. Időjárás alkalmazásának segítségével például még ajtónyitás előtt figyelmeztet, hogy vigyünk magunkkal ernyőt, mert eső várható.

„BIG-i tanításának csak a képzeletünk szabhat határt. Bármit képes megjegyezni, és mindent csak egyszer kell neki elmondani. Együtt változik a családdal, és mindig pont olyan lesz, amilyenre beprogramozták” – olvasható a cég weboldalán, amelynek híre hónapok óta foglalkoztatja a külföldi techoldalakat, és amely végül – az egyébként jelenleg is tartó - közösségi finanszírozással teremtette elő az első darabok gyártásához szükséges pénzt. BIG-it most még 749 dollárért lehet előrendelni, tavasztól a cég kétszer annyiért tervezi piacra vezetni. Persze addig is tesztelik, fejlesztik. Jelenleg például azon dolgoznak, hogy az angol mellett ne csak mandarin nyelven beszéljen, de felismerje a jelbeszédet is, és képes legyen a választ szöveggé alakítani.

Hasonlóan okosotthonokba tervezett háztartási robottal egy ideje már az ASUS is kísérletezik. A tajvani gyártó az Intellel közösen fejlesztett, kerekeken guruló ZenBo névre keresztelt robotját főleg az egyedül élő idős emberek otthonába tervezi, akik mellett az Apple Sirijéhez vagy a Microsoft Cortana személyi asszisztensként hasonlóan viselkedik és szórakoztat, de baleset esetén ZenBo például a kórházat is értesíti.

 

 

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Gyakorlatorientált tréning az INTREN szakmai támogatásával a Google Ads kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. január 28., 08.30 - 14.00

15 küldőpiac 15 percben. A Pont Itt és a Turizmus Online szakmai rendezvénye Dátum: január 31.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

2019 legdíjazottabb ügynökségeinek és megbízóinak estéje. A 2019-es Kreatív-MAKSZ M+Lista és a Kreatív PR Toplista helyezettjeinek díjazása. Időpont: 2020. február 11.

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: február 21.

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Gyógyszerkommunikációs konferencia március 12-én!

Az Instagram üzleti használata elméletben és gyakorlatban március 4-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Gyere, ünnepelj velünk a Best.net díjátadóján!

Február 18-án ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a 2019-es év kiemelkedő PR-kampányaival.

Az FMCG és kereskedelmi szektor kiemelkedő éves eseménye! Dátum: 2020. május 13-14. Helyszín: Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel, Egerszalók