A robot, amit családok mellé terveztek

Lekapcsolja utánunk a villanyt, az ajtóig kísér, hogy emlékeztessen a gyerek úszáscuccára, és nem hagyja, hogy a család kialvatlanul menjen másnap dolgára – ez BIG-i, a programozható háztartási robot, amely a család mobil memóriájaként soha semmiről nem feledkezik meg. Egy igazi R2-D2 a Kreatív Telenorral közös Next rovatában.

Néhány fiatal, shenzheni robotikai mérnök több mint tíz éve igyekszik tökéletesíteni az ember és robot között létrejövő felhasználói élményt, hogy megteremtse végre sokak álmát: a személyre szabható, többfunkciós háztartási robotot. Tavaly NXROBO néven még egy külön céget is alapítottak, hogy közösen dobhassák piacra a világ első, programozható újgenerációs robotmodelljét, amelyet R2-D2 távoli rokonaként álmodtak meg - írja a The Tech News.

A kínai fejlesztők ugyanis azt szeretnék, ha BIG-i a családok azon új tagja lehetne, amely a család életében fontos mindennapi szokásokat ellenőrzi, és következetes szigorral figyelmeztet azok betartására. És persze teszi mindezt a békés, feszültségmentes családi élet megteremtése érdekében. Így tereli vacsoraidőben az ebédlőbe a családot, leckeíráskor szobájába a gyereket, és este tízkor a nappaliban cirkálva figyelmezteti lefekvésre a kanapén tévézőket. De csak egyszer kéri ezt, másodszorra például már automatikusan kikapcsolja a tévét - legalábbis, ha előtte valaki ezt programozta be egy adott jelzésére.

BIG-i ugyanis bármit képes megtanulni. Arc-és hangfelismerő rendszerénél fogva azonban csak attól fogadja el ezt, aki jogosult is a programozására. A robotnak elég egyszer megmutatni a lakás helyiségeit; elmondani, hogy kikből áll a család; hogy ki, mikor kel, vagy, hogy kinek milyen délutáni programja van. Ez alapján ébreszti a családtagokat szobájukban reggelente, kezeli a háztartási okoseszközöket, engedi le a redőnyt, vagy tekeri fel a kért hőmérsékletre a radiátor termosztátját. A számos érzékelő szenzorral, kamerával felszerelt, bluetooth-szal és wifi segítségével kommunikáló robot a kijelzőjén mutatja meg, ha valaki a bejárati ajtó előtt áll, ezen keresztül fogadja a videohívásokat, és ennek segítségével tud a gyerekkel bújócskázni is.

Bár első ránézésre BIG-i dizájnján nem töprengtek sokat tervezői, a személyi asszisztenciának a billenőfedeles kuka formájába szorítása nagyon is tudatos volt. A fejlesztők szerint ugyanis pont a családba történő integrációt segíti a robot kisgyerekhez hasonló mérete (12 kilós súlya, 76 centiméteres magassága), és meleg szürke, lágy kárpitozású oszlopteste, hogy még átölelni is jó érzés legyen. Érzelmeinek kifejezésére egyetlen darab, videokamerás kijelzőt rejtő, különböző helyzetekre eltérően reagáló szemmel látták el. Operációs rendszere az emberi hangüzenetet kóddá, majd paranccsá alakítja. de letölthető applikációkkal folyamatosan fejleszthető. Időjárás alkalmazásának segítségével például még ajtónyitás előtt figyelmeztet, hogy vigyünk magunkkal ernyőt, mert eső várható.

„BIG-i tanításának csak a képzeletünk szabhat határt. Bármit képes megjegyezni, és mindent csak egyszer kell neki elmondani. Együtt változik a családdal, és mindig pont olyan lesz, amilyenre beprogramozták” – olvasható a cég weboldalán, amelynek híre hónapok óta foglalkoztatja a külföldi techoldalakat, és amely végül – az egyébként jelenleg is tartó - közösségi finanszírozással teremtette elő az első darabok gyártásához szükséges pénzt. BIG-it most még 749 dollárért lehet előrendelni, tavasztól a cég kétszer annyiért tervezi piacra vezetni. Persze addig is tesztelik, fejlesztik. Jelenleg például azon dolgoznak, hogy az angol mellett ne csak mandarin nyelven beszéljen, de felismerje a jelbeszédet is, és képes legyen a választ szöveggé alakítani.

Hasonlóan okosotthonokba tervezett háztartási robottal egy ideje már az ASUS is kísérletezik. A tajvani gyártó az Intellel közösen fejlesztett, kerekeken guruló ZenBo névre keresztelt robotját főleg az egyedül élő idős emberek otthonába tervezi, akik mellett az Apple Sirijéhez vagy a Microsoft Cortana személyi asszisztensként hasonlóan viselkedik és szórakoztat, de baleset esetén ZenBo például a kórházat is értesíti.

 

 

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

Mentes-M Díj 2020-ban is! Idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2020 augusztus 31.

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: Szeptember 4. péntek délelőtt

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

A Kreatív és a Vodafone közös Ready pályázatának célja, hogy ösztönözze, elismerje és támogassa azokat a vállalkozásokat, vállalatokat és magánszemélyeket, akik 2020-ban alkalmazkodni tudtak a járványhelyzet miatt kialakult változásokhoz, és sikeresen leküzdötték a kihívásokat.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.