A világ leglátványosabb rákvándorlása is felkerül a Google Street View-ra

Ma már szinte a mobilon is megélhetők a természeti csodák, amiket mindenki irigyelt David Attenborough-tól. A világ legeldugottabb helyei is bejárhatók a Google térkép Street View panorámaképeinek segítségével, de olyan természeti jelenségek is felfedezhetők, mint a híres rákvándorlás, amit a Karácsony-szigeten rögzítenek.

A Google Trekker kameráját hátizsákszerűen cipelő, kétfejű operátort sokan a világ legszerencsésebb emberének tartják, akinek az a dolga, hogy a világ legelérhetetlenebb pontjain is utca- és tájképeket rögzítsen. Így aztán szinte munkaköri kötelessége begyalogolni egy kenyai elefántcsorda, az Antarktisz pingvinjei vagy az Amazonas békái közé. A múlt héten például a vörös színbe borult Karácsony-szigetre utazott, ahol elképesztő panorámaképeket készített a még jelenleg is zajló látványos rákvándorlásról.

Fotó: Google
Fotó: Google

Ezúttal ugyanis az Indiai-óceánon fekvő apró ausztrál sziget 45 millió, az erdős dombokról a tengerbe tartó soklábú lakosát kíséri végig kamerájával. A Karácsony-sziget híres vörös rákjai épp a napokban kezdték meg szokásos, éves zarándoklatukat a nagy kékséghez, ahol aztán kedvükre szaporodhatnak. Ezek a rákok az év nagy részében a buja, nyirkos erdei klímában óvják testüket a kiszáradástól és a napfénytől, de a párzási időszak alatt a sziget minden pontján egyszerre, szinkronban bújnak elő zöld menedékükből és szinte egy lassan mozgó, élénk piros szőnyegként borítják be az egész térséget. Ezt a természeti csodát épp most rögzíti az Ausztrál Park munkatársa, hogy hamarosan a világ bármely pontjáról, bárki megnézhesse - írta pár napja a Google hivatalos blogja.

Fotó: Google
Fotó: Google

A rákok fényes, kerek páncélzata annyira kemény, hogy a ráhajtó kocsik kerekét is képesek kilyukasztani. De persze nemcsak ezért, hanem a rákok védelme érdekében is óvatos közlekedésre intik a helyi lakosokat, a migráció idejére több sétányt, strandot és utat is lezárnak. A lezárhatatlan autóutakra pedig külön hidakat  építenek, hogy a rákok biztonságosan juthassanak el a vízhez. David Attenborough a jelenséget a világ leglenyűgözőbb és legcsodálatosabb látnivalójaként emlegeti, amelynek képes gyűjteményét januártól a Google utcakép szolgáltatásában is végig lehet böngészni. A rákok körülbelül egy hét alatt érik el a tengert, a vándorlás fináléját december 13-ra, azaz mára jósolják - a piros rákszőnyeg ekkor a legsűrűbb szövésű a tengerparti homokban.

Fotó: Google
Fotó: Google

Nemrég az ausztrálok szent szikláját, az Ulurut is virtuálisan barangolhatóvá tette a Google, ahol két év alatt sikerült a vörös, kopár táj minden négyzetméterét feltérképeznie. Az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park 348 méter magas monolit sziklatömbjét itt lehet bejárni, de a Trekker kamera ma már szinte minden népszerűbb, világörökségi listán szereplő turistalátványosságot is megfotózott már. (A Macchu Picchut például itt, Angkor romjait és túraútvonalait itt lehet fotókon végigbóklászni, de sétálhatunk ma már Pompei utcáin, egészen közelről láthatjuk a Tádzs Mahalt és Darwin élő laboratóriumába is beleshetünk a Galápagos-szigeteken.) Idén nyáron a techóriás még a NASA-val is összedolgozott, hogy telefonunkon akár ebédszünetben is körbenézhessünk a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Tavaly nyáron egyébként a Feröer-szigetek lakói nem vártak a Google-re, hogy a Street View feltérképezze az atlanti-óceáni szigetcsoportot. Inkább napelemes kamerákat szereltek birkáik hátára, hogy Sheep View 360 néven saját maguk készíthessenek helyi utcaképeket. Azóta nemcsak több turista érkezik hozzájuk, de a kezdeményezést hallva már a Google is elküldte hozzájuk a Trekker kameráját. Ennek pedig úgy megörültek a szigetlakók, hogy most azon dolgoznak, saját nyelvüket is felvetessék a Google Fordítójába.

A sorozatot a Telenor támogatja.

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án. SAVE THE DATE!