A hordható robot, ami erőssé tesz

Az emberi erő ma már nemcsak megsokszorozható egy robottal, de akár helyettesíthető is. Legalábbis a Hyundai mérnökei szerint a közeli jövő már a gépben dolgozó emberről szól. A Kreatív Telenorral közös Next rovatának legújabb cikke.

Szeretne olyan lenni, mint a Vasember? Öltse magára a Hyundai legújabb robotszerkóját! – tanácsolja a Techradar.com a gyártó céges blogja alapján, amely szerint a kék és vörös színű vázba bújva úgy érezheti magát az ember, mintha Marvel képregényéből lépett volna elő. Pedig ez a külső váz azért még messze van Iron Man repülő, sugárnyaláb-fegyverrel felszerelt páncéljától. És bár védelemre és támadásra képtelen, kiváló az emberi erő megsokszorozásában. Az utóbbi időben ugyanis sok cég kísérletezik hasonló külső vázzal, de a legtöbbjük vagy csak minimálisan képes növelni az emberi teherbírást, vagy csak funkciójában segít a nehéz súlyok emelésével járó sérülések megelőzésében.

A további képekért kattintson!!!

A dél-koreai autógyártó mérnökei által kifejlesztett hordható robotvázba bújva azonban az ember akkora súlyokat képes mozgatni és emelgetni, amelyekhez korábban csak targoncával tudott nyúlni. A cég a mesterséges külső csontvázakat elsősorban a nagyvállatok gyártósora mellett dolgozóknak ajánlja, és katonáknak, akik a testre erősített fémvázzal hosszabb távokon is képesek lesznek majd az 50 kilós menetfelszerelést cipelni.

Jelenleg azonban az óriáscég mérnökei azon dolgoznak, hogy még fejlettebb, az emberi izomerőt a hússzorosára növelő hordható robotot hozzanak létre. Másrészt pedig azon, hogy a külső váznak a tavaly elkészített, jóval könnyebb, H-LEX (Hyundai Lifecaring ExoSkeleton) nevezetű verziója minél hamarabb kereskedelmi forgalomba kerülhessen. Ezt a vázat már ugyanis a fogyatékkal élő embereknek tervezték, akik biztonságosan használhatják majd járáshoz, ugyanakkor komoly szerepe lehet a mozgásrehabilitációban is.

A további képekért kattintson!!!

A Panasonic is kísérletezik már néhány hónapja egy ehhez hasonló exoszkeletonnal. Az egyik gyárában például a szakmunkásokat az előbbinél ugyan egyszerűbb, de szintén hátra erősíthető vázzal szerelte fel, amely guggolás és hajolgatás során mintegy 15 kilogrammnyi terhet vesz le a gerincről, miközben kíméli a csípőt és a térdet is.

Ugyanakkor ma már az Egyesült Államok hadserege is javában teszteli a Vasemberként elhíresült, emberfeletti erőt adó TALOS (Tactical Light Operator Suit) páncélzatot. Az alig hat kilós testpáncél golyóálló, beépített légkondicionálója és számítógéprendszere van, és scifibe illő ballisztikai védelmet ígér. Így ha minden az amerikai védelmi minisztérium tervei szerint halad, akkor 2018-ra már tényleg bárkiből lehet igazi Vasember. Pláne, ha sok pénze van.

 

A cikk megjelenését a Telenor támogatta!

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Meghosszabbított nevezési határidő: 2020. november 27.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!

Felfrissített kategóriarendszerrel a Kreatív digitális eszközöket és megoldásokat díjazó versenye 2020-ban! Célunk megtalálni a legsikeresebb digitális kommunikációs kampányokat és online megoldásokat a magyar piacról idén is!