hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nem lesz Axel-Ringier fúzió

A médiatanács szerint veszélybe kerülne a sokszínű tájékoztatás a Ringier-Axel Springer összeolvadásával, ezért a szakhatósági hozzájárulást megtagadták. Ettől még lehet fúzió.

hirdetés

Rosszul áll az Axel Springer - Ringier fúzió ügye, mert a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) nemet mondott a két kiadó összeolvadására. 

A Médiatanács a következő indoklást tette: "A tanács többek között a véleménybefolyásolási képességet, a tulajdoni koncentráció mértékét, a keresztolvasottsági adatokat és az írott sajtótermékek helyettesíthetőségének jellemzőit elemezte. Az összetett szempontrendszert vizsgáló elemzésből kiderül, hogy a fúzió egyértelműen és jelentősen veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését, ezért a Médiatanács a fúzióhoz való szakhatósági hozzájárulást nem adta meg."

Kiricsi Karola, a médiatanács szóvivője kifejtette: a médiatanács a bírálat során többek között a vélemény-befolyásolási képességet, a tulajdoni koncentráció mértékét, a keresztolvasottsági adatokat, illetve a nyomtatott sajtótermékek helyettesíthetőségének jellemzőit elemezte.

A két kiadó összeolvadásának hazai engedélyezéséről a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) dönt, azonban a tavaly elfogadott médiatörvény szerint ki kell kérniük a médiatanács állásfoglalását a sajtót érintő vállalkozások összevonásának engedélyezésekor. A médiatörvény 171.paragrafusa értelmében ebben az esetben a GVH-nak kötelessége nemet mondani.

A két nemzetközi médiacég regionális egyesüléséről tavaly március végén döntöttek a tulajdonosok. A márciusi bejelentésnek megfelelően Ringier AG és az Axel Springer AG július 1-jén megalapította közös médiavállalatát, egyesítve a két vállalat kelet-európai működését. Az érintett versenyhivatalok Lengyelországban, Szerbiában, Szlovákiában, Csehországban, Svájcban, Németországban és Ausztriában már tavaly július elején jóváhagyták az egyesülést, Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal egy éve húzza a választ, persze közben számos dolog történt a médiapiacon. 

A Ringier nem kívánta kommentálni a döntést.

A Versenyhivatal is a sajtóból értesült

A Gazdasági Versenyhivatal is a sajtóból értesült a Médiatanács döntéséről. Gondolovics Katalintól, a GVH szóvivőjétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a szakhatósági eljárás eredményéről csak a határozat kézhez vételét követően tudnak bővebb tájékoztatást adni.

A Médiatanács határozatának kézhez vételétől számítva a Versenyhivatalnak 14 munkanap áll rendelkezésére az eljárás befejezésére és a döntés meghozatalára, amely a versenytörvény alapján még 45 munkanappal hosszabbítható. (A versenyfelügyeleti eljárás határidejébe a szakhatósági eljárás időtartama nem számít bele.)

A GVH-t köti a médiatanács állásfoglalása

A médiatörvény alapján a GVH-t köti a Médiatanács szakhatósági állásfoglalása, így az eljárás során figyelembe kell vennie a határozatban foglaltakat.

 

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A márka nevét veszi fel az Aréna és a chill zóna, a Dreher 24 pihenőszigetet kap, az Asahi a VIP-ben jelenik majd meg.

Új évaddal folytatódhat az elmúlt évek egyik legsikeresebb TV2-es műsora, az Exatlon Hungary.

Bár csak 2022-ig jelentették be a felfüggesztését, a kormány tervezete 2023-ban sem számol belőle bevétellel.

Eric Tveter a UPC közép-kelet-európai szárnyának sikeres eladását követően vonul vissza. Az új vezér a Vodafone-tranzakció lezárásáig fogja ezt a posztot betölteni.

Eközben új női online bulvármagazint indítottak, több másik portáljukat pedig átpozicionálják.

hirdetés
hirdetés

A Pont Itt gasztro/szállás/utazás szaklap idén is meghirdeti a hazai Horeca-szakma körében legrangosabb, leglátványosabb design versenyét, a ma már igazi nemzetközi brandnek számító Gastro&Hotel Design Award-ot. Nevezési határidő: július 5.