hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az NMHH is a Kutatóponttal dolgoztat

Az online médiapiaci kínálat és a fogyasztói szokások kutatására és ennek módszertanának kidolgozásával bízta meg az NMHH a Kutatópont nevű céget, amely a Fidesz egyik háttérintézményének tekinthető Nézőpont Intézet tulajdonában van. A Kutatópont hirdetmény nélküli gyorsított tárgyalásos közbeszerzés útján nyerte el a megbízást a legkedvezőbb ajánlattal.

hirdetés

„Infomédia monitoring 2012” címmel országos, reprezentatív kutatást végez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a kutatás módszertani alapjainak kidolgozására és az első kutatás elvégzésére a hatóság közbeszerzést írt ki. A hirdetmény nélküli gyorsított tárgyalásos eljárás nyertese, a három jelentkezőből a Kutatópont lett, 15 millió 400 ezer forintos ajánlatával. A Kutatópont után következő második legkedvezőbb ajánlatot a Bell Research tette 19 millió 400 ezer forint értékben.

Felméretik az Online fogyasztási igényeket

Az NMHH a közbeszerzési értesítő szerint 2012-től, „Infomédia monitoring éves kutatás” néven „az interneten keresztül elérhető médiapiaci kínálat és fogyasztói igények felmérését kezdi meg. A most kihirdetett közbeszerzés célja, ennek a kutatásnak az elméleti és metodológiai megalapozása, ill. az első felmérés elvégzése is.

Az NMHH megfogalmazása szerint a kutatás célja, hogy feltérképezzék „az infokommunikációs technológiák fejlődését, a kínálatot és a fogyasztók számára elérhető technikai lehetőségeket, az információs társadalom és a média konvergenciájából eredő folyamatokat, jelenségeket.”

Az eredmény közzétételéből az az előre megfogalmazott elvárás is kiderül, hogy „a kutatás eredményeinek megfelelő módon kell hozzájárulnia az internetes médiapiaci helyzet elemzéséhez, a jövőbeni szabályozási irányok és igények felméréséhez.” Ez a megfogalmazás azért is árulkodó, mert a 2010 végén elfogadott médiaszabályozást az Alkotmánybíróság döntése után a törvényhozásnak módosítania kellett, és ekkor kerültek ki a kifogásolt jogszabályokból azok a passzusok, amelyek felhatalmazták a Médiatanácsot az írott és az online sajtó fölötti kontroll gyakorlására, azok szankcionálására.

Mit kutatnak majd?

A tervezett felmérések az „Infomédia monitoring éves kutatás” során az alábbi területeket fedi le:
I. Fogyasztói (keresleti) oldal
Adat-blokkok
Internet használati szokások
1. online média
2. lekérhető tartalmak
3. elektronikus kereskedelem
4. elektronikus kormányzat
5. fogyasztói jogok ismerete
6. egyéb használati jellemzők
Kiegészítő, kapcsolódó felmérés: Digitális és média-írástudás

IT biztonság
1) biztonsági intézkedések, védekezések
2) rossz tapasztalatok, incidensek, félelmek
3) Attitűdök az internet szabályozásával kapcsolatban
Vélemény-blokkok
1) elektronikus kereskedelemmel és hirdetésekkel kapcsolatos attitűdök
2) online ügyintézéssel kapcsolatos vélemények, attitűdök
3) biztonságos internethasználattal kapcsolatos attitűdök (policy fókusz)
4) szabályozásra vonatkozó attitűdök
5) online fizetésekre vonatkozó attitűdök
II. Szolgáltatói (kínálati) oldal
1) Online média-tartalom szolgáltatók és témaköreik
2) Internetszolgáltatók és témaköreik
3) E-kereskedők és témaköreik
4) Eszközgyártók, szolgáltatásaik
A részletes leírást és módszertani követelményeket az ajánlattételi dokumentáció tartalmazta.

 

Bizalmasok

A Kutatópont vezetője az a Mráz Ágoston Sámuel, aki a cég 100 százalékos tulajdonosának, a Nézőpont Intézetnek is a vezetője. A Nézőpont alapítója pedig az a Győri Tibor, akit Orbán Viktor miniszterelnök nemrég államtitkárnak nevezett ki a Miniszterelnökségen.

Győri Tibort Orbán Viktor egyik legközelibb bizalmasának tartják, a Nézőpont Intézet pedig a kormánypárt egyik legfontosabb „agytrösztje”, háttérintézménye, a 2010-es választások óta több korábbi munkatársa is az államigazgatásban dolgozik.

A Nézőpont Intézet egy másik cége, a Médianéző 2012 elején egymilliárd forintos megbízáshoz jutott, amelynek tárgya az összes minisztérium számára készülő sajtófigyelési munkák elvégzése 2014-ig.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A lap cikke szerint az Indamedia vezetése az Index és az MTVA közötti konfliktus után dönthetett a visszavásárlásról.

A testület szerint a Klubrádió műsora sem volt gyűlöletkeltő.

Indulhat a könyvespolcok ismerkedése. A Libri kampánybejelentőjét olvashatjátok.

Twitteren őrjöng, kamunak tartja a klímaváltozást, és mindenkit utál, de főleg a postát. Ismerős? 

A kötet szerzője a zwoelf digital tulajdonosa, Serfőző Péter.

hirdetés
hirdetés

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!

Felfrissített kategóriarendszerrel a Kreatív digitális eszközöket és megoldásokat díjazó versenye 2020-ban! Célunk megtalálni a legsikeresebb digitális kommunikációs kampányokat és online megoldásokat a magyar piacról idén is!