hirdetés
hirdetés
hirdetés
Share on Tumblr

Milyenek a külföldi magyarok médiahasználati szokásai?

A MEME megbízásából felmérést készített az Ipsos, amely két kutatási fázisban vizsgálta a Nyugat-Európába emigrált magyarok kiköltözési okait, valamint a média- és telekommunikációs eszközhasználatkban bekövetkezett változásokat.

hirdetés

A 2016. október-november időszakban megvalósult kvalitatív és kvantitatív vizsgálat is a Nagy-Britanniába és Németországba, mint a KSH által korábban elvégzett SEEMIG-projekt által meghatározott két fő migrációs célországba áttelepült magyarokra fókuszált. Amint a kutatási összefoglaló fogalmaz, "nagyon keveset (szinte semmit sem) tudunk ennek a jelentős célcsoportnak a médiafogyasztási szokásairól, különös tekintettel az audiovizuális tartalmakra, ezért időszerű volt az első kvantitatív kutatást erről elvégezni".

A túlnyomórészt munkavállalási célból kiköltözött honfitársak fő kommunikációs csatornája a hazaiakkal a telefonos kapcsolatfelvételt is megelőző Facebook/Messenger, de a videóhívások bonyolítására leggyakrabban használt Skype is elterjedt körükben. A célcsoporton kiemelkedő az okostelefon, hordozható számítógép, és a Smart TV-penetráció mérhető, míg az internetkapcsolat minősége is felette van a hazai átlagnak (10-ből 9 felhasználó streamelésre tökéletesen alkalmas sávszélességgel rendelkezik).

A tévézés, rádióhallgatás, lapolvasás gyakorisága célországtól függetlenül élesen visszaesett. Az okok mögött a hozzáférés korlátai, a hiányos nyelvismeret és a megváltozott életvitel együttese áll. A mérleg másik serpenyőjében a médiatartalmak internetes fogyasztása áll, mely növekvő súlyt mutat. A kint élők 60 százaléka rendszeresen követi a hazai közéleti eseményeket, ugyanakkor ez a nagy érdeklődés már nem vonatkozik a hazai audiovizuális tartalmakra. A célcsoport negyede egyáltalán nem néz magyar műsorokat.

A magyar tévés produkciók letöltése Nagy-Britanniában magasabb arányú, míg Németországban népszerűbb a stream megoldások használata ugyanezen célból. A konkrét címek közül az X-faktor áll az első helyen, melyet a Barátok közt, majd a Gasztroangyal követ. Ez utóbbi kiemelkedő népszerűségnek örvend az angol anyanyelvű területen élő magyarok körében. A netes tartalomszolgáltatások közül az RTL Most, a TV2.hu és a Médiaklikk foglalja el a dobogót, de messze elmarad használatuk a YouTube vagy akár a Netflix szolgáltatásaitól.

A kvantitatív és kvalitatív kutatások az első bekezdésben szereplő linkeken érhetők el.

A 15 fős mintán elvégzett kvalitatív kutatás legfontosabb megállapításai:

  • Nagyon keveset (szinte semmit sem) tudunk ennek a jelentős célcsoportnak a médiafogyasztási szokásairól, különös tekintettel az audiovizuális tartalmakra, ezért időszerű az első kvantitatív kutatást erről elvégezni.

  • Külföldi tv csatornák, műsorok nem ágyazódnak be a válaszadók fogyasztott média tartalmába, nem alakulnak ki kedvencek. A tartalomfogyasztás nem különbözik az itthonitól, főként Youtube, torrent, streaming és helyi híroldalak angol/német nyelvű használata jellemző (legnagyobb részük jól beszéli a fogadóország nyelvét: magas státuszú, végzettségű, szellemi munkát végeznek).

  •  

    Híreket leginkább Indexről, Hvg-ről és 444-ről osztanak meg. 2016 fő sporteseményeinek elérését nehezítette Médiaklikk külföldi blokkolása, ezzel csalódást okozva a válaszadóknak.

A kvantitatív kutatásról - annak kiterjedtsége miatt - nem közlünk összefoglalót.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Share on Tumblr
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Az Ipsos a 8-14 éves gyerekek médiahasználati szokásait vizsgálta.

A német EDEKA szupermarketlánc egy groteszk és egyben nagyon szép reklámot készített. 

Vizuális, márkakommunikációs tervezési feladatokkal bízták meg az ügynökséget.

 

Bekker Balázs a hajléktalanok helyzetét bemutató cikksorozat tervével nyert.

Müller Mihály elmenetele a cég friss tulajdonosváltásával lehet összefüggésben - értesült a 24.hu.

hirdetés
hirdetés

Az Iránytű 2017 kommunikációs verseny nevezési határideje: február 24. 18 óra

Február 28-án ismét gyógyszerkommunikációs konferencia. Fókuszban a jövő betegei és médiafogyasztási szokásaik lesznek.

Tippek és trükkök a prezi.com használatáról. Workshop 2017. március 8-án.

A Kreatív és a Republic Group által közösen szervezett konferencia március 9-én várja a reklámipar jövője iránt érdeklődőket.

Indul a nevezés az idei Hipnózisra, amely Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye. Nevezési határidő: március 10.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: március 17.

Micro moments, Google Adwords és Youtube, videotartalom stratégia, mobilhirdetés, attribúciós modellezés

2017. április 6-7. Országos sales meeting azoknak, akik szeretnek értékesíteni, és még jobbak akarnak lenni!

Idén is megrendezzük az FMCG-szektor egyik legmeghatározóbb, kétnapos eseményét. Időpont: 2017.04.27-28.